Print Friendly, PDF & Email

Wereldkeukens zijn helemaal geïntegreerd in Nederland. Hoe vaak eten we wel niet Italiaans, Mexicaans of Aziatisch? Vandaag bespreken we de Moorse keuken! Hiervoor gebruiken we het mooie boek Moors van Ben Tish. De Moorse keuken is sterk verweven met de Europese keuken en heeft hier veel invloed op gehad. Lees verder over het ontstaan van deze wereldkeuken!

Eeuwenoude geschiedenis
Het Moorse volk kent een eeuwenoude geschiedenis die teruggaat tot 5000 jaar voor Christus. De Moorse keuken zoals we die vandaag de dag kennen, stamt uit de Middeleeuwen, het jaar 711. De Noord-Afrikaanse Berbers staken dat jaar de Straat van Gibraltar over om land te veroveren. Zo namen zij Sicilië, Corsica en Malta in, oftewel het Iberisch Schiereiland. Zo begon de menging van Europese en Oost-islamitische invloeden. Voor deze tijd werden de Joden op de eilanden onderdrukt. Na de overname sloot de meerderheid zich aan bij de islamieten. Toen vrede op de eilanden was teruggekeerd, had er een versmelting plaatsgevonden van christelijke, joodse en islamitische culturen. Later werden de Moren uit het gebied verdreven, maar zij hebben een sterke indruk op het land achtergelaten die nog steeds is terug te zien.

Mozaïek
Hedendaagse Marokkaanse architectuur kenmerkt zich door het vele gebruik van zuilen en bogen. Daarnaast wordt er uitgebreid gebruik gemaakt van geometrische vormen en versieringen op bouwwerken. Deze bouwstijlen zijn nog steeds sterk verweven in de Spaanse en Italiaanse vormgeving en hebben zich uitgebreid naar Portugal. Dit zie je duidelijk als je op vakantie gaat naar steden als Lissabon, Valencia en Sicilië. Bijna net zo ingewikkeld als de geschiedenis, kunnen ook de herkenbare felgekleurde mozaïekpatroontjes zijn. De mozaïektechniek is al eeuwen geleden uitgevonden, maar kwam tot leven door nieuwe ontwikkelingen die voortkwamen uit het samenkomen van kennis na de komst van de Moren in Europa. De welbekende Portugese tegeltjes zijn zo ontstaan, en deze techniek wordt tegenwoordig ook veel in Nederlands en Scandinavisch interieur gebruikt.

Moorse keuken
Het is door het vermengde karakter wat lastig om te omschrijven wat de essentie van de Moorse keuken precies is. Toch heeft deze keuken veel persoonlijkheid door zijn mix van mediterrane en Arabische gerechten. De gerechten kenmerken zich door eenvoud en authenticiteit. Denk aan droog platbrood van kikkererwten met olijfolie, traag gegaarde groenteschotels en gegrilde artisjokken. Ook heeft de Moorse keuken de Spaanse en Italiaanse keuken van nu gevormd. De Arabische beschaving was vroeger namelijk op een aantal vlakken verder ontwikkeld. Door de irrigatiekanalen die de Moren aanbrachten, werd het groeien van rijst geïntroduceerd in Spanje. Traditionele Spaanse rijstgerechten, zoals paella, stammen ook uit deze tijd.

Specerijen
De Moorse keuken staat vooral bekend om het veelvoudige gebruik van verschillende kruiden. De Moren namen in de middeleeuwen exotische specerijen, groenten en fruit mee naar het Iberisch Schiereiland. Hierdoor ontstond er, dankzij de combinatie van Arabische kooktechnieken en het mediterrane land rond de middellandse zee, een interessante wereldkeuken. Een perfecte balans tussen rustiek en exotisch. De Italiaanse keuken bloeide op door de toevoeging van Moorse specerijen als komijn en kaneel. Saffraan, dat de gele kleur geeft aan paella, is ook door de Moren meegebracht. Ook paprikapoeder wordt in de Moorse keuken veel gebruikt. Dit hadden de Spanjaarden echter zelf meegenomen uit Mexico. Gedroogd of gerookt voegt dit heel veel smaak toe aan Spaanse en Moorse gerechten. Andere veelgebruikte ingrediënten zijn sumak, koriander, munt, kardemom en venkelzaad.

Heb jij veel geleerd over de Moorse keuken? Ken jij een Moors gerecht? Laat het ons weten in de reacties op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Moors
Ben Tish
Uitgeverij: Kosmos Uitgevers
ISBN: 9789021572482
Prijs: €29,99

Summary
Wereldkeuken: De Moorse keuken
Article Name
Wereldkeuken: De Moorse keuken
Description
Wereldkeukens zijn populair in Nederland. Vandaag bespreken we de Moorse keuken! Hiervoor gebruiken we het mooie boek Moors van Ben Tish.
Author

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!