Print Friendly, PDF & Email

De Hippe Vegetariër draait voor mij om lekker in je lijf zitten, je gezond voelen en fit zijn. Zelf vind ik deze balans door gezond te eten, regelmatig te sporten, met aandacht om te gaan met mijn lichaam en af en toe goed te feesten en te genieten van het leven. Wat hier ook bij hoort is rust vinden tussen alle drukte door en daar helpt yoga mij bij. Viki Boviatsis van yogastudio Tula in Amsterdam zal ons deze zomer iedere week verrassen met een yogafilmpje dat je thuis kan meedoen voor ontspanning, lenigheid en kracht: ieder lichaamsdeel komt aan bod! Vandaag aandacht voor het centrum van je lichaam oftewel je ‘core’ en daarbij ook je buikspieren. Kijk het filmpje en doe mee.

Yoga voor de core
Er zijn eindeloze yoga-oefeningen die je kunt doen voor je core, oftewel het centrum van je lichaam en je buikspieren. Om het gevarieerd te houden laat dit filmpje drie variaties zien, eentje vanuit de downward facing dog, eentje vanuit een zittende houding en eentje vanuit een liggende houding. Het kan zwaar zijn, dus be gentle! Oefening baart kunst.

Aandachtspunten voor de core
– Het allerbelangrijkste waar je aan moet denken bij de eerste oefening is dat je samen met je ademhaling door de flow beweegt. Bij een inademing strek je je been uit richting het plafond, terwijl je bij een uitademing je knie naar je neus brengt. Maak je rug hierbij zo bol mogelijk, terwijl je je handen supersterk in de mat duwt. Je vingers staan mooi gespreid en ook de topjes van je vingers duw je in de mat. Probeer de houding echt vanuit je core uit te voeren, maak jezelf zo bol mogelijk als je uitademt, trek hierbij je navel naar binnen. Verder gaat het er niet om hoe de houding eruit ziet, zolang je deze maar goed uitvoert.
– De boothouding (navasana) kun je op verschillende manieren uitvoeren. Je kunt de knieën wat meer buigen of zelfs de achterzijde van je benen ondersteunen met je handen. Be gentle voor jezelf, het moet wel leuk blijven.
– Ten slotte is het in de laatste houding in de rugligging belangrijk dat je je onderrug goed in de mat blijft duwen terwijl je de benen laat zakken. Als er ruimte ontstaat tussen je onderrug en de vloer kan het zijn dat je deze overbelast. Probeer daarom om deze oefening zo gecontroleerd mogelijk uit te voeren en niet te overhaasten. Stay gentle!

Herhalingen
Voor een optimale core stability voer je deze serie minstens 2 keer achter elkaar uit. Dit kun je uitbreiden naar 8 keer voor een extra sterke core. Lekker trainen!

Meer yoga?
Wil je meer? Probeer dan een van de andere yoga sessies voor een ander lichaamsdeel mee te nemen in jouw practice. Heb je meer tijd? Kom dan naar yogastudio Tula in de Spaarndammerbuurt van Amsterdam en doe mee met een van onze lessen. Dan kunnen we samen werken aan jouw core!

Door gastblogger Viki Boviatsis, www.tula-amsterdam.nl

Summary
Yoga voor de core
Article Name
Yoga voor de core
Description
Viki Boviatsis van yogastudio Tula in Amsterdam deelt met ons yogafilmpjes voor ontspanning, lenigheid en kracht. Vandaag gaan we aan de slag met onze core!