Vega budget: gevulde paprika’s met couscous
Chantal Pleune

Vega budget: gevulde paprika’s met couscous

dinsdag 28 oktober 2014
Om te laten zien dat gezond, vegetarisch koken echt niet duur hoeft te zijn geeft voedingsdeskundige Chantal in deze rubriek iedere week een recept van 2,50 euro per persoon dat voldoet aan de vereisten van een gezond en gevarieerd vegetarisch voedingspatroon. Deze week een met couscous gevulde paprika voor 4 personen met een totaalprijs van 5 euro.

Couscous: budget-product
Deze week een recept met couscous. Een graanproduct dat al honderden jaren bestaat en afkomstig is uit Noord-Afrika. Het staat de laatste jaren steeds vaker op het menu in Nederland. Je kan er heerlijke gerechten mee maken, het is kost weinig bereidingstijd en is bovendien een heel goedkoop en gezond product: afhankelijk van je supermarkt ongeveer 1,50 voor 500 gram. Couscous is rijk aan  vezels, B- vitamines, vitamine E en mineralen zoals ijzer, calcium, fosfor, kalium, magnesium en zink. Een perfect alternatief voor rijst, pasta of aardappelen! Je kan het gebruiken voor warme gerechten, waarbij je de couscous weekt in gekookt water, maar je kan het ook gebruiken als basis voor salades. Wanneer je kiest om de couscous als basis voor je salade te gebruiken hoef je de couscous enkel te mengen met de dressing en een beetje koud water. Na een kwartiertje intrekken is de couscous klaar en hoef je alleen nog de overige ingrediënten toe te voegen. Dat is nog eens een budget-topper: economisch in bereiding én goed voor je portemonnee.

Omdat het weer richting herfstige temperaturen gaat, heb ik gekozen voor een warme variant als diner:

Ingrediënten





      • 4 paprika's (kies zelf de kleuren die je lekker vindt)

      • 250 g couscous

      • 2 kleine uien

      • 2 eetlepels zwarte olijven zonder pit

      • 8 zongedroogde tomaten op olie

      • 1 blik kikkererwten

      • 2 eetlepels pijnboompitjes

      • 3 eetlepels olijfolie

      • 1 groentebouillonblokje

      • 1 eetlepel citroensap (vers of uit een flesje)

      • zout en peper










Bereiding
Halveer de paprika’s, verwijder de zaadjes en leg ze apart. Pel de uien en snij ze fijn. Halveer de olijven en snij de zongedroogde tomaatjes in kleine reepjes. Open het blik met kikkererwten en laat deze uitlekken. Rooster de pijnboompitjes in een pan totdat ze lichtbruin zijn. Breng in een ruime pan water aan de kook en blancheer de paprika’s 5 minuten. Laat ze goed uitlekken in een vergiet. Doe de couscous in een kommetje en overgiet met kokend water tot de couscous volledig onder staat en laat het 15 minuten wellen. Roer de korrels los met een vork. Verhit 3 eetlepels olijfolie in een pan en fruit de uien glazig op een zacht vuurtjes (ongeveer 15 minuten). Roer er een verkruimeld groentebouillonblokje door. Breng het uienmengsel op smaak met peper en citroensap. Schep de couscous, het uienmengsel, de kikkererwten, de gedroogde tomaten en de olijven voorzichtig door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Vul de paprika's met het couscousmengsel en bestrooi met pijnboompittjes. Eetsmakelijk!

Tip
Het gerecht kan vooraf klaargemaakt worden (is zelfs beter voor de smaak). Warm de gevulde paprika’s dan wel even op in de oven (oven voorverwarmd op 180°C en paprika's afgedekt met aluminiumfolie) voordat je ze serveert.

Door gastblogger Chantal Pleune

Hoe denk jij over gezond budget-koken? Wat is jouw ultieme tip? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of in een reactie. We horen het heel graag!

16 Reacties

Ziet er heerlijk uit. Alleen ben ik benieuwd hoe groot het blik kikkererwten moet zijn? Ik heb hier alleen blikjes van 200 gram kunnen vinden. Dat lijkt me wat klein, toch?

12:19 19 januari 2024

Hoi Hester, in principe redt je het ook met 200 gram kikkererwten, maar voor een extra rijke vulling kan je ook een blikje van 400 gram gebruiken in dit recept :-)

12:19 19 januari 2024

Net klaargemaakt en gegeten. Echt heerlijk! Gaat in m'n receptenlijstje.

12:19 19 januari 2024

Er staat in de bereiding dat je het van te voren klaar kunt maken en dan de paprika in de oven kunt zetten om even op te warmen. Ik neem aan dat er bedoeld wordt: de paprika mét de vulling erin en dat dan in de oven??? Of wordt hiermee echt alléén de paprika bedoeld??

12:19 19 januari 2024

Hoi Leonie, beide opties zijn mogelijk maar voor het gemak zou ik aanraden om de paprika's van tevoren te vullen en deze vervolgens af te bakken/verwarmen in de oven op het moment dat je de paprika's gaat serveren.

12:19 19 januari 2024

Het plaatje bij het recept van met oa couscous gevulde paprika’s laat m.i. andere vulling zien...

12:19 19 januari 2024

Hoi Regina, dat klopt! Helaas was de foto van Chantal’s gevulde paprika mislukt, dus hebben we uiteindelijk een noodoplossing moeten zoeken. Normaal gesproken zijn wel alle foto’s zelfgemaakt. Groet, Lieske

12:19 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.