...

Marokko: koken met Souk Cuisine

door | 27 feb 2016 | Marokko, Op reis

Print Friendly, PDF & Email

Zoals je de afgelopen weken op mijn blog hebt kunnen lezen is de Marokkaanse eetcultuur puur, eenvoudig en heel vegetariër-vriendelijk. Om echt thuis te raken in de Souk en iets van deze kook- en eetcultuur mee naar huis te nemen is een kookworkshop de perfecte gelegenheid. Zelf kookte ik in Marrakech samen met de Nederlandse Gemma die hier al tien jaar woont en haar passie voor het land deelt in haar ‘Souk Cuisine’. Een aanrader!

Boodschappen doen in de Souk
De dag met ‘Souk Cuisine’ start om 10.00 op het bekende Jamaa El Fna-plein van Marrakech. Hier ben je slechts een steenworp verwijderd van de grote Souk waar je al je inkopen voor de dag mag gaan doen. Voor Gemma is de Souk een thuishaven waar ze dagelijks komt en iedereen kent. Zo kom je in contact met de marktkoopmannen, zoek je je eigen kruiden, olijven en groenten uit en leer je tientallen geuren en smaken kennen die typerend zijn voor de Marokkaanse keuken. Ook ga je langs de buurtoven oftewel de bakker en eventueel langs de slager (die sloeg ik even over). Een bijzondere en unieke start van je dag! Alvast een kijkje nemen in de Souk? Ik maakte een fotoverslag voor je.

Samen koken in het Riad
Na het doen van de boodschappen wandel je zo naar Gemma haar Riad, midden in de medina, waar achter een kleine groene deur een heerlijk lichte kookstudio van Souk Cuisine verscholen zit. Na een een kopje thee met wat lekkers erbij, wordt het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Samen met de andere deelnemers van de kookworkshop, vaak een leuk klein clubje internationale mensen, ga je aan de slag met de Marokkaanse gerechten die je misschien al in de stad geproefd hebt en nu zelf mag gaan maken. Denk aan Zaahlouk, Salade Marocaine, Harira, Tajine met groenten, Chermoula en Briouates. Hierbij word je geholpen door Gemma en de Marokkaanse vrouwen in haar keuken die echt hun eigen recepten van vroeger maken. Zij zijn de baas en vertellen je hoe het allemaal precies moet, want de Marokkaanse keuken heeft zijn echt gebruiksaanwijzing: de kruiden moeten fijngesneden (kleiner!) en de olie mag niet geschuwd worden (meer!). Een hele leerzame en inspirerende sessie.

Samen delen en eten
Terwijl de verschillende Salades Marocaines op tafel worden gezet, het brood wordt gesneden en de wijn wordt ingeschonken, moeten nog snel de koekjes voor het toetje naar de buurtoven gebracht worden. In je eentje wandel je door de Souk met een ovenplaat koekjes om die af te leveren bij de bakker die tot z’n heupen in een gat staat en alle ovenbereidingen uit de buurt in en uit zijn houtoven schuift. Voor een paar Dirham kan je je ovenplaat na het eten weer ophalen om te smullen van huisgemaakte Briouates. Maar voordat dat zover is geniet je van al het lekkers wat je die dag samen gemaakt hebt: zelf gekocht, zelf schoongemaakt, zelf gekruid en zelf bereid. Lekker dat het smaakt! En een goed moment om Gemma en de andere koks beter te leren kennen. Samen eten en samen delen, een goede afsluiting van een fijne kookdag.

Volgende week schrijf ik mijn laatste artikel over mijn reis naar Marokko, waarin ik jullie een kijkje geef in het heerlijke Riad in Marrakech waar ik verbleef: Riad Safa. Een oase van rust, midden in de medina. Dit maakt je tripje Marrakech compleet!

IMG_6701 IMG_6784 IMG_6735 IMG_6759

IMG_6716 IMG_6730 IMG_6729

IMG_6740 IMG_6746  IMG_6778

Wil jij ook naar Marrakech? Aanbieding!
En… zoals beloofd, als je nú al zin hebt om te gaan, mag ik een geweldig arrangement aanbieden voor een verblijf van vier dagen en drie nachten in Marrakech:

  • Verblijf 3 nachten in een tweepersoonskamer in Riad Safa, een traditioneel ‘riad’ met slechts zes kamers en een heerlijk dakterras met ligstoelen en jacuzzi
  • Iedere ochtend een huisgemaakt ontbijt voor twee personen
  • Welkomstdiner op de eerste avond voor twee personen (exclu drankjes)
  • Een rondleiding door de souk en een middag (vegetarisch) koken bij Souk Cuisine onder leiding van de Nederlandse Gemma (programma van 10.00-15.30) voor twee personen
  • Een hammam- en massage behandeling van 60 minuten in Riad Safa voor twee personen
  • Transfers van en naar de luchthaven (twintig minuten rijden) voor twee personen

Totale prijs: 265 euro per persoon, exclusief vlucht (is al te boeken vanaf 150 euro!).

Te boeken via een mail naar info@riad-safa.com, onder vermelding van ‘De Hippe Vegetariër’.

 DSC_1892 DSC09172 DSC_2180

IMG_1833 DSC00319 IMG_1861

Ben jij ook weleens in Marrakech geweest of ergens anders in Marokko? Ik ben heel benieuwd naar jouw avonturen! Deel ze vooral met mij via een reactie op dit artikel of via Facebook, Twitter of Instagram.

Summary
Marokko: koken met Souk Cuisine
Article Name
Marokko: koken met Souk Cuisine
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Isabel Boerdam

Isabel (1990) is vegetariër sinds haar negende. In 2013 tijdens haar master Tekst en Communicatie startte ze haar blog Dehippevegetarier.nl dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste vegetarische platform van Nederland en is uitgebreid met het gelijknamige boek. In 2018 lanceerde Isabel de succesvolle eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees in Nederland. Hierdoor werd ze benoemd tot Gamechanger onder de 30 jaar in de Food100 en CommunicatieTalent van het jaar 2018. Dit heeft er mede voor gezorgd dat Isabel de Nederlandse autoriteit is op het gebied van vegetarische voeding en van haar passie haar werk heeft kunnen maken.
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Latest posts by Isabel Boerdam (see all)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt