...

Marokko: streetfood

door | 20 feb 2016 | Marokko, Op reis, Wereldkeuken

Print Friendly, PDF & Email

Ik heb de souk vooral van buiten en binnen leren kennen in Marrakech. Hier sliep ik in het karakteristieke Riad Safa midden in de medina en werd ik rondgeleid door de vele kleine straatjes door Gemma, een Nederlandse vrouw die nu al tien jaar in Marokko woont en daar kookworkshops geeft onder de naam Souk Cuisine. Samen met Gemma mocht ik me een hele ochtend lang een ‘local’ voelen terwijl we genoten van al het streetfood dat de souk van Marrakech te bieden had… EN ik mag jullie een prachtig arrangement aanbieden voor een verblijf in Marrakech (zie onderaan). Kijk snel verder!

Streetfood in Marrakech
Tijdens Gemma’s rondleiding door de souk gingen mijn ogen open en zag ik overal de kleine ‘pop-up’ cafeetjes en barretjes die overal en nergens tussen de kraampjes in gebouwd werden. Hier nemen de Marokkanen op ieder moment van de dag plaats voor een lokale lekkernij. Dus ik ook! Dit waren mijn leukste vegetarische streetfood-gerechtjes in de souk van Marrakech:

  • Een broodje met ‘smen’, oftewel roomboter gemengd met zout die een soort van ‘gefermenteerd’ wordt waarna het de sterke smaak krijgt van een kruising tussen Parmezaanse kaas en blauwe kaas. Het leukste onderdeel hiervan is dat je een warm broodje koopt bij de bakker, vervolgens naar de ‘olijven en gefermenteerde producten-man’ loopt en voor een paar dirham daar ter plekke de smen op je broodje gesmeerd krijgt. Even laten smelten en genieten maar!
  • Een ‘batbot’, oftewel een traditioneel Marokkaans broodje dat te vergelijken is met een pitabroodje. Overal in de souk vind je wagens waarop jonge mannen een batbot voor je open snijden, beleggen met La Vache qui rit, een gekookt eitje, een goede scheut olijfolie en wat specerijen. Super makkelijk en stiekem heel erg lekker.
  • Bessara’ oftewel soep gemaakt van gepelde tuinbonen geserveerd door ‘monsieur Bessara’ die binnen de souk de koning is van deze soep. Iedereen weet hem te vinden en komt op het bankje zitten naast zijn tafeltje waarop hij twee grote potten soep heeft uitgestald. Stukje brood erbij voor de liefhebber en kletsen met je buurman. Let op: monsieur Bessara heeft maar één lepel in de aanbieding, dus dat wordt slurpen uit je kommetje of delen met de rest.
  • Loubia’ oftewel bonen. Deze worden op menige straathoek geserveerd: witte bonen gegaard in een pikante tomatensaus met een scheutje scherpe olijfolie en een gekookte knoflook die uit z’n schilletje geknepen wordt. Uhm… even wennen, maar in feite gewoon comfort food waar de locals van Marrakech voor in de rij staan!
  • Harira’ is een voedzame maaltijdsoep (een soort van minestrone), vaak op basis van tomaten, linzen en verschillende soorten groenten. In Marokko heeft elke streek zijn eigen variant op de harira. Voor Marokkanen is de harira onlosmakelijk verbonden met de heilige vastenmaand Ramadan, zodra de zon onder is gegaan vullen de straten zich met de geur van deze soep, een traditie waar veel waarde aan wordt gehecht.

IMG_6660-300x225  IMG_6681-300x225

IMG_6664-225x300  IMG_6666-225x300  IMG_6678-225x300

Volgende week vertel ik jullie meer over Souk Cuisine, waar ik een geweldige Marokkaanse (vegetarische) kookcursus heb gevolgd, onder begeleiding van Gemma die mij ook rondleidde over de Souks. Een hele leuke toevoeging aan je trip naar Marrakech!

Wil jij ook naar Marrakech? Aanbieding!
En… zoals beloofd, als je nú al zin hebt om te gaan, mag ik een geweldig arrangement aanbieden voor een verblijf van vier dagen en drie nachten in Marrakech:

  • Verblijf 3 nachten in een tweepersoonskamer in Riad Safa, een traditioneel ‘riad’ met slechts zes kamers en een heerlijk dakterras met ligstoelen en jacuzzi
  • Iedere ochtend een huisgemaakt ontbijt voor twee personen
  • Welkomstdiner op de eerste avond voor twee personen (exclu drankjes)
  • Een rondleiding door de souk en een middag (vegetarisch) koken bij Souk Cuisine onder leiding van de Nederlandse Gemma (programma van 10.00-15.30) voor twee personen
  • Een hammam- en massage behandeling van 60 minuten in Riad Safa voor twee personen
  • Transfers van en naar de luchthaven (twintig minuten rijden) voor twee personen

Totale prijs: 265 euro per persoon, exclusief vlucht (is al te boeken vanaf 150 euro!).

Te boeken via een mail naar info@riad-safa.com, onder vermelding van ‘De Hippe Vegetariër’.

 DSC_1892-300x200  DSC09172-300x201  DSC_2180-300x200

IMG_1833-300x200  DSC00319-300x202  IMG_1861-300x200

Ben jij ook weleens in Marrakech geweest of ergens anders in Marokko? Ik ben heel benieuwd naar jouw avonturen! Deel ze vooral met mij via een reactie op dit artikel of via Facebook, Twitter of Instagram.

Summary
Marokko: streetfood
Article Name
Marokko: streetfood
Description
Mijn avontuur in Marrakech, een lokale food tour en kookworkshop door een Nederlandse vrouw inclusief geweldige aanbieding!
Author
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Isabel Boerdam

Isabel (1990) is vegetariër sinds haar negende. In 2013 tijdens haar master Tekst en Communicatie startte ze haar blog Dehippevegetarier.nl dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste vegetarische platform van Nederland en is uitgebreid met het gelijknamige boek. In 2018 lanceerde Isabel de succesvolle eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees in Nederland. Hierdoor werd ze benoemd tot Gamechanger onder de 30 jaar in de Food100 en CommunicatieTalent van het jaar 2018. Dit heeft er mede voor gezorgd dat Isabel de Nederlandse autoriteit is op het gebied van vegetarische voeding en van haar passie haar werk heeft kunnen maken.
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Latest posts by Isabel Boerdam (see all)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt