Marokko: streetfood
Isabel Boerdam

Marokko: streetfood

zaterdag 20 februari 2016
Ik heb de souk vooral van buiten en binnen leren kennen in Marrakech. Hier sliep ik in het karakteristieke Riad Safa midden in de medina en werd ik rondgeleid door de vele kleine straatjes door Gemma, een Nederlandse vrouw die nu al tien jaar in Marokko woont en daar kookworkshops geeft onder de naam Souk Cuisine. Samen met Gemma mocht ik me een hele ochtend lang een ‘local’ voelen terwijl we genoten van al het streetfood dat de souk van Marrakech te bieden had… EN ik mag jullie een prachtig arrangement aanbieden voor een verblijf in Marrakech (zie onderaan). Kijk snel verder!

Streetfood in Marrakech
Tijdens Gemma's rondleiding door de souk gingen mijn ogen open en zag ik overal de kleine ‘pop-up’ cafeetjes en barretjes die overal en nergens tussen de kraampjes in gebouwd werden. Hier nemen de Marokkanen op ieder moment van de dag plaats voor een lokale lekkernij. Dus ik ook! Dit waren mijn leukste vegetarische streetfood-gerechtjes in de souk van Marrakech:

  • Een broodje met ‘smen’, oftewel roomboter gemengd met zout die een soort van ‘gefermenteerd’ wordt waarna het de sterke smaak krijgt van een kruising tussen Parmezaanse kaas en blauwe kaas. Het leukste onderdeel hiervan is dat je een warm broodje koopt bij de bakker, vervolgens naar de ‘olijven en gefermenteerde producten-man’ loopt en voor een paar dirham daar ter plekke de smen op je broodje gesmeerd krijgt. Even laten smelten en genieten maar!  • Een ‘batbot’, oftewel een traditioneel Marokkaans broodje dat te vergelijken is met een pitabroodje. Overal in de souk vind je wagens waarop jonge mannen een batbot voor je open snijden, beleggen met La Vache qui rit, een gekookt eitje, een goede scheut olijfolie en wat specerijen. Super makkelijk en stiekem heel erg lekker.  • Bessara’ oftewel soep gemaakt van gepelde tuinbonen geserveerd door ‘monsieur Bessara’ die binnen de souk de koning is van deze soep. Iedereen weet hem te vinden en komt op het bankje zitten naast zijn tafeltje waarop hij twee grote potten soep heeft uitgestald. Stukje brood erbij voor de liefhebber en kletsen met je buurman. Let op: monsieur Bessara heeft maar één lepel in de aanbieding, dus dat wordt slurpen uit je kommetje of delen met de rest.  • Loubia’ oftewel bonen. Deze worden op menige straathoek geserveerd: witte bonen gegaard in een pikante tomatensaus met een scheutje scherpe olijfolie en een gekookte knoflook die uit z’n schilletje geknepen wordt. Uhm… even wennen, maar in feite gewoon comfort food waar de locals van Marrakech voor in de rij staan!  • Harira’ is een voedzame maaltijdsoep (een soort van minestrone), vaak op basis van tomaten, linzen en verschillende soorten groenten. In Marokko heeft elke streek zijn eigen variant op de harira. Voor Marokkanen is de harira onlosmakelijk verbonden met de heilige vastenmaand Ramadan, zodra de zon onder is gegaan vullen de straten zich met de geur van deze soep, een traditie waar veel waarde aan wordt gehecht.


0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.