...

Paradijselijk Zürich

door | 23 sep 2013 | Op reis, Zürich

Print Friendly, PDF & Email

Een tijdje in een andere stad wonen en werken is iets dat iedereen weleens zou willen meemaken. Zonder dat ik daarop zat te wachten kreeg ik deze kans in mijn schoot geworpen. Ik bevond me halverwege mijn wereldreis, in India om precies te zijn, toen ik te horen kreeg dat mijn lief voor zes maanden naar Zürich in Zwitserland zou vertrekken voor werk.

De keuze voor Zürich
De keuze was aan mij of ik ons appartement in Amsterdam aan zou houden of hem na terugkomst achterna zou vliegen voor een tweede buitenlands avontuur. Ik koos natuurlijk voor het laatste. Mijn lief een jaar missen daar moest ik niet aan denken en bovendien leek me dit één van die momenten in je leven waarop ‘JA’ het enige juiste antwoord is. Dus zo zette ik na een wereldreis van een halfjaar op 4 april 2012 weer voet op Nederlandse bodem om drie weken later mijn backpack te verruilen voor een heuse koffer en weer te vertrekken naar Zürich.
Zürich en ik waren niet meteen twee handen op één buik. Onze kennismaking verliep voorzichtig en moeizaam, de stad moest mij echt veroveren, maar daar slaagde Zürich in met vlag en wimpel. Vier maanden later was ik verslaafd aan Zürich en was het enorm slikken om terug te keren naar het ook zo mooie Amsterdam.

Een paradijs op aarde
Zürich is een unieke stad en in veel opzichten het tegenovergestelde van Amsterdam. De stadse chaos, het vrije leven, de sociale sfeer zijn allemaal aspecten die in Zürich ver te zoeken zijn. Hierdoor lijkt het in eerste instantie een buitengewoon degelijke en saaie stad waar alles volgens rechtlijnige patronen verloopt en iedereen een eigen leven leidt. Naarmate je de stad en de Zwitsers echter beter leert kennen gaat er een heel ander licht over deze dynamiek schijnen. De stad is niet degelijk maar stijlvol, niet saai maar vredig, niet rechtlijnig maar georganiseerd en mensen leiden geen eigen leven, mensen laten iedereen graag in zijn waarde en bemoeien zich met zichzelf. Dankzij deze eigenschappen is de kwaliteit van leven uitzonderlijk hoog in Zürich. De mooie schone straten, het kalme verkeer, de luxe winkels, de charmante kerken en bruggen en de wonderschone Zürisee, het is een paradijs op aarde. Een onbewoond eiland in Zwitserland.

Zürich culinair
Ondanks dat Zürich een lange traditie van worst en bier kent zijn er tientallen bijzondere cafés en mooie restaurants waar ik als Hippe Vegetariër helemaal enthousiast van werd. Tevens kent Zürich een heerlijke zondagse brunchcultuur waar ik maar al te graag aan deelnam: wat is leuker dan de hele zondagochtend in een warm roemoerig café te zitten en warme broodjes en taartjes te eten? Op zulke momenten stond de tijd even stil en nergens kan dat zo goed als in de rust van Zürich.
Na al deze woorden van lof is een waarschuwing ook op zijn plaats, de stad heeft haar prijs. Alles in Zürich is anderhalf keer zo duur als in Nederland. De boodschappen, de woonlasten, vrijetijdsbesteding, openbaarvervoer, alles. Als je een glas wijn bestelt dan betaal je voor een gemiddeld glas huiswijn omgerekend ongeveer 7 euro, maar vergis je niet, dan kan je rekenen op een kabouterglaasje gevuld met 10 centiliter. Zo betaal je als je een normaal gevuld glas wil rustig 14 euro, alsof je een emmer leeggooit.
Sparen is dus noodzakelijk voor een culinair bezoek aan Zürich, maar de stad is het meer dan waard en dat ga ik je deze maand laten zien. Ik neem je mee voor een week culinair genieten in de oase die Zürich heet. Laat je verrassen!

Stadt Zurich

Summary
recipe image
Recipe Name
Paradijselijk Zürich
Published On
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Isabel Boerdam

Isabel (1990) is vegetariër sinds haar negende. In 2013 tijdens haar master Tekst en Communicatie startte ze haar blog Dehippevegetarier.nl dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste vegetarische platform van Nederland en is uitgebreid met het gelijknamige boek. In 2018 lanceerde Isabel de succesvolle eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees in Nederland. Hierdoor werd ze benoemd tot Gamechanger onder de 30 jaar in de Food100 en CommunicatieTalent van het jaar 2018. Dit heeft er mede voor gezorgd dat Isabel de Nederlandse autoriteit is op het gebied van vegetarische voeding en van haar passie haar werk heeft kunnen maken.
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Latest posts by Isabel Boerdam (see all)

1 Reactie

  1. David

    Ben erg benieuwd welke mooie plekken we gaan aandoen komende week. Je beschrijving is mijns inziens spot-on: dat wordt genieten 🙂

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt