...

Restaurant Hirschberg: onze eeuwige favoriet

door | 29 sep 2013 | Op reis, Zürich

Print Friendly, PDF & Email

Dit restaurant bevond zich om de hoek van waar wij woonden, aan een weinig bijzondere straat zonder duidelijke signalen die schreeuwden dat daar een toprestaurant was gevestigd. Mijn lief met een neus voor goede restaurantjes had echter allang door dat er iets bijzonders zat, en zo schoven wij daar op een mooie avond aan een van de schaarse tafels aan. Het werd een overweldigend succes en sindsdien is dit restaurant niet meer weg te slaan van zijn nummer één positie.

Italiaans eetfeest
Hirschberg is een klein restaurant met een bijbehorend hotelletje dat enkel van maandag tot en met vrijdag is geopend voor lunch en diner. Het wordt gerund door een Italiaans koppel waarvan de vrouw met verve de rol van gastvrouw op zich neemt en de man zijn culinaire vingers het werk laat doen in de keuken. Een gouden combinatie. Dagelijks is er een onleesbaar Italiaans handgeschreven menu met enkele voorgerechten en hoofdgerechten waaronder altijd vis, vlees en vegetarisch. De gastvrouw komt je dit hele menu op geheel eigen wijze uitleggen waarna je per definitie niet meer kan kiezen, want verkopen kan ze als geen ander. Je kiest een voorgerecht en een hoofdgerecht, krijgt aan het einde van je lunch of diner nog keuze uit een dessert en voor die drie gangen betaal je een vaste prijs die voor Zürichse begrippen bijzonder redelijk is. Dat geeft een zorgeloos gevoel en brengt je meteen helemaal in de juiste stemming voor de rest van het Hirschberg feest.

Gastvrouwschap
Bij Hirschberg draait het allemaal om de service. Het begint al bij binnenkomst: met een warme glimlach en een grapje word je ontvangen door de gastvrouw die je naar één van de twaalf tafels begeleidt. De tafels zijn allemaal prachtig gedekt enerzijds chique, anderszijds met een dikke knipoog: wit linnen, grote kandelaren, maar ook overal wijnflessen en vrolijke poespas. Helemaal in de sfeer van de gastvrouw. Vrijheid en blijheid.
Zodra ze je geïnstalleerd heeft aan een fijne tafel en voorzien heeft van het aperitief van de dag legt ze je uit dat zij het je helemaal naar de zin gaat maken, ze gaat je verwennen en ze weet al precies hoe. Na deze introductie komt ze met voorstellen voor de lekkerste glaasjes wijn en heerlijke tapashapjes om mee te beginnen. Het enige wat jij hoeft te doen is ja te knikken en deze culinaire liefde over je heen te laten spoelen. Zo gaat het de rest van de avond door, alles komt ze je laten zien, alles kan je proeven, het is één groot feest. De moderne versie van Mama Bertoli: GENIETEN.

Smullen
Het eten bij Hirschberg past ook helemaal in de Mama Bertoli stijl. Stevige Italiaanse porties vol verse producten en Italiaanse delicatessen. Jaarlijks neemt het stel ruim zes weken vakantie om in Italië nieuwe inspiratie op te doen voor recepten, gerechten en producten. Dit proef je. Het eten is verrassend en eerlijk. In de Italiaanse keuken ontkom je als vegetariër natuurlijk niet aan de nodige buffelmozzarella, maar bij Hirschberg is deze het balansen de volgende dag meer dan waard. Evenals het toetje, de nog warme versgebakken dag-tarte-tatin heeft nog nooit teleurgesteld. Dus reken op een echte smulpartij.

Wijn
De manier waarop ze bij Hirschberg met de wijn omgaan, daarvan word ik helemaal gelukkig. Nooit heb ik dat ergens zo gezien. De vrouw des huizes verkoopt je een waanzinnig aperitief waarvan ze je een royaal glas inschenkt waarna ze de fles achterlaat in jouw persoonlijke wijnkoeler. Zo gaat het de rest van de avond door met alle flessen en glazen die je bestelt. Kortom, je mag jezelf ongelimiteerd blijven bijschenken waarna zij aan het einde van de avond bekijkt hoeveel er gedronken is. Dat geeft zo’n ontspannen ongecontroleerde sfeer, waarbij de wijn natuurlijk ook dubbel zo hard gaat. Maar ach, wat kan het schelen, bij Hirschberg is het feest. En zo rolden wij aan het einde van die avond intens gelukkig de deur uit, met alvast een nieuwe reservering voor het weekend daarop. Want zo gaat dat bij Hirschberg.

Zürich culinair
Dit was alweer mijn laatste restauranttip voor Zürich, en dan heb ik nog zoveel onbesproken gelaten. Ik heb nog niet vertelt hoe goed je kan lunchen bij Babu’s, hoe lekker de cakejes zijn bij CakeFriends, hoe zeer ik houd van het industriële interieur en de gekke Griekse gastheer van Lasalle, hoe leuk het Eftelingachtige gebouw is van het Dolder hotel en hoe heerlijk de lounge, hoe fijn het uitzicht is vanaf het terras van het chique Rigiblick, hoe geweldig het concept van de Movenpick Weinbar is en waarom je eigenlijk CaminoTaos en Blaue Ente ook een bezoekje zou moeten brengen…

Restaurant Hirschberg, Seilergraben 9, 8001 Zürich, 0041 44 262 63 63
www.monteprimero.ch/restaurant-hirschberg

Restaurant Hirschberg Zurich     Restaurant Hirschberg Zurich

Restaurant Hirschberg Zurich     Restaurant Hirschberg Zurich

Restaurant Hirschberg ZurichRestaurant Hirschberg Zurich

Summary
Restaurant Hirschberg: onze eeuwige favoriet
Article Name
Restaurant Hirschberg: onze eeuwige favoriet
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Isabel Boerdam

Isabel (1990) is vegetariër sinds haar negende. In 2013 tijdens haar master Tekst en Communicatie startte ze haar blog Dehippevegetarier.nl dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste vegetarische platform van Nederland en is uitgebreid met het gelijknamige boek. In 2018 lanceerde Isabel de succesvolle eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees in Nederland. Hierdoor werd ze benoemd tot Gamechanger onder de 30 jaar in de Food100 en CommunicatieTalent van het jaar 2018. Dit heeft er mede voor gezorgd dat Isabel de Nederlandse autoriteit is op het gebied van vegetarische voeding en van haar passie haar werk heeft kunnen maken.
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Latest posts by Isabel Boerdam (see all)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt