Print Friendly, PDF & Email
5/5 - (1 stemmen)

Op 9 en 10 september staat Brabant in het teken van verdieping over vers, lokaal en gezond eten. Samen met VERS Academy zijn vijf foodfestivals in het leven geroepen met één doel: de bezoekers van een verse dosis food knowledge voorzien. In Breda, Tilburg, ‘s-Hertogenbosch, Eindhoven en Helmond kan je deze festivals bezoeken om alles te leren over voedsel en voedselproductie gecombineerd met een flinke dosis cultuur, plezier, vermaak en natuurlijk: lekker eten.

Vijf foodfestivals met een missie
Dutch Chili Fest in Eindhoven brengt een ode aan de chilipeper. Cacao aan de Kade viert het cacaoverleden en heden in Helmond. Food & Design Festival in til onderzoekt de eetcultuur van de toekomst, op de Spoormarkt in Tilburg eet je wat de stad schaft en Fijnproevers & Smaakbarbaren in Breda presenteert guilty pleasures van eigen bodem.

Vijf totaal verschillende foodfestivals, wat hebben zij gemeen? Ieder festival presenteert een VERS Academy programma op maat. In Breda gaat de VERS Academy over de tegenstrijdigheden in ons eten. In Tilburg komen top-chefs aan het woord. In Eindhoven leer je komen met insecten en ecologisch thuis-tuinieren, in ’s-Hertogenbosch gaat het over de toekomst van eten en in Helmond leer je alles over eerlijke handel. Daarnaast hebben de festivals een gezamenlijke missie. Vers en lokaal heeft voorrang! Brabantse initiatieven krijgen het grootste podium en worden de festivals zoveel mogelijk open source en duurzaam geproduceerd.

Dit zijn ze, dus zet vooral in je agenda!

Fijnproevers & Smaakbarbaren – Electron in Breda (9 en 10 september)
Een bourgondische stad met een mierzoet verleden in snoep, bier en suiker. Breda trekt alles uit haar voorraadkast en presenteert een bont overzicht aan food; biologische en foodbewuste initiatieven van eigen bodem. Met de VERS Academy biedt Breda verdieping over de zin en onzin van E­nummers en vleesvervangers. Enkele programmatips:

 • Het Wortelrestaurant voor kinderen door kunstenaar Rachel Zweije
 • Het Eetiquette diner met influencer / theatermaker Jochem Nooyen (bekend van o.a. RUNDFUNK)
 • Food performance (dans) door Heather Ware en Matthijs van de Woerd
 • Workshops zoals Vegan Mandala Taarten bakken
 • Het BioVegan restaurant van LOFF
 • Veld voor Verder; met workshops en lezingen over natuurbehoud en samenwerken op alle denkbare vlakken.

Cacao aan de Kade – Cacaofabriek in Helmond (9 en 10 september)
Van boon tot chocolade. Rondom de Cacaofabriek in Helmond wordt de bezoeker overladen met cacao en chocolade. Naast het eten van chocolade kent het programma onder meer een virtual reality cacaobonen plantage, chocolade tattooshop, chocodokter en cacaomuseum. Er is muziek, chocolade kunst en diverse workshops en daarbij biedt Cacao aan de Kade een flinke boost voor je kennis over (Fairtrade) chocolade.

Dutch Chili Fest – Klokgebouw in Eindhoven (10 september)
Dutch Chili Festival is het enige Nederlandse festival dat geheel in het teken staat van de chilipeper. Een veelzijdig vruchtgroente die je in vuur en vlam kan zetten, maar soms ook onverwachts zoet kan smaken. Deze ode aan dit pikante pepertje vertaalt zich in een dag vol spicy eten en ander soortig vermaak. Professionals en amateurs bieden hun heet gepeperde producten aan op de markt, er zijn wedstrijden om te bepalen wie de grootste portie pittigheid aankan, er is cutting edge music en natuurlijk een uitgebreid aanbod van lekker eten.

 • Koken met insecten: Hans van Loon vanOerbewust neemt ons mee in de wereld van orthomoleculair koken en wel met insecten. Meelwormen tapenade of geroosterde sprinkhaan, we gaan niet allen leren koken én proeven.
 • Circulair thuis-tuinieren met Duurzame Kost: Duurzaam voedsel produceren bij je thuis. Daar weet Duurzame Kost alles van.
 • Primo Salsa bereiden met El Jefe: Volgens El Jefe is spicy de smaak van de revolutie. Duik met de Mexicaanse worstelaar en mrs Jefe de keuken in en bereid je eigen pittige salsa-saus.

Food & Design Festival – Mengfabriek & Werkwarenhuis, Tramkade in ’s-Hertogenbosch (9 en 10 september)
Ben je nieuwsgierig en op zoek naar nieuwe smaken? Food & Design Festival ’s-Hertogenbosch onderzoekt de eetcultuur van de toekomst. Het decor voor het festival en CityFoodMarket is de Mengfabriek en het Werkwarenhuis op terrein Tramkade. Het VERS Academy programma bestaat uit workshops, lezing en dineren:

 • Ambachtelijk fermenteren en
 • Workshop ‘Been je eigen varken’
 • Koudijs Kino Buitenbios met foodfilm: The Founder
 • Katja Gruijters: food designer van het eerste uur
 • Dineren op spannende plekken met fooddesigners, chefkoks en biersommeliers

Spoormarkt – Houtloods in Tilburg (10 september)
Op de Spoormarkt eet je wat de stad schaft. Met uitsluitend lokale producten van de boeren, brouwers en telers laat Tilburg zien hoe vruchtbaar haar grond is. Het startsein van de Spoormarkt wordt gegeven met een stadsontbijt waarbij de bezoeker van harte uitgenodigd is om te komen proeven hoe lekker en voedzaam de Tilburgse bodem is. Het VERS Academy programma bestaat uit diverse talk van aansprekende figuren uit de food wereld. Aan het woord:

 • Chef-koks Jermain de Rozario, Nik Tonglet en Koos de Wolf
 • Bierbrigadier Koen Gijsbers over de gouden eeuw voor bier
 • Nederlands Kampioen Powerliften én vegan Sanne Visser over het leveren van topprestaties met een vegan dieet

Ga jij één van deze foodfestivals bezoeken? Laat ons weten waar je heen gaat en wat je het lekkerste of leukste vond via een berichtje via Facebook, Twitter, Instagram of in een reactie. We zijn erg benieuwd! 

Summary
 5 x September Food Festivals in Brabant
Article Name
5 x September Food Festivals in Brabant
Description
Dutch Chili Fest ode aan de chilipeper, Cacao aan de Kade, Food & Design Festival, Spoormarkt en Fijnproevers & Smaakbarbaren voor guilty pleasures.
Author