Print Friendly, PDF & Email

Aanstaande zondag 16 augustus is het weer Restaurant Day! Het wereldwijd voedselfestival waarop iedereen een restaurant, café of bar voor één dag kan openen: zoals jij wil, op een plek die jij wil en met het eten dat jij wil. Restaurant Day brengt mensen bij elkaar en geeft iedereen de kans voedsel, ervaringen, plezier en leefruimtes te delen met een ander.

Wereldwijd voedselfestival
De eerste Restaurant Day werd in mei 2011 gehouden in Finland. Inmiddels is het ’s werelds grootste voedselfestival dat vier keer per jaar gevierd wordt in honderden steden over de hele wereld. In de afgelopen edities zijn er 7000 ééndagsrestaurants geopend door ruim 28000 foodies die ten minste 770000 gasten hebben ontvangen. Ongelofelijk!

Zelf restaurantje spelen
Je kan dus niet alleen gast zijn, je kan ook zelf restaurantje spelen! Heb jij een liefde voor eten, een favoriet gerecht, een specialiteit of gewoon een mooie huiskamer die erom vraagt gasten te ontvangen? Dan kan jij je eigen hotspot openen! Alles is mogelijk, zover als jouw fantasie reikt!

1. Begin bij het concept
Koffie en koffiekoeken op de kaaien, lekkernijen uit de koffer van een bestelwagen, een zesgangendiner in je woonkamer – hoe ziet je eigen ideale restaurant eruit en vooral hoe smaakt het? Hoe leuker het concept, hoe meer enthousiaste klanten het zal aantrekken. Eigenzinnigheid is echter niet het hoofddoel. Stel je gewoon een restaurant voor zoals je het zelf graag zou willen.
2. Zoek een passende locatie
De locatie is nogal doorslaggevend. In de zomer zijn parken, binnenplaatsen, straathoeken favoriete plekjes. In de winter kwamen restaurantdagfans samen in privé-woonhuizen, kantoren en andere binnenruimtes. Houd hierbij altijd rekening met het weer!
3. Bereik je gasten
Heb je de locatie gekozen en een menu opgesteld, schrijf je restaurant dan in op de lijst. Verzin een catchy naam die verwijst naar je concept, leg de openingsuren vast en vul andere gegevens in (deze kan je later nog bewerken). Je eigen sociale mediakanalen (bv. een Facebookevent) zullen meer bekendheid geven aan jouw restaurant. Houd wel rekening met de richtlijnen van Restaurant Day: alle restaurants met een duidelijke commerciële, politieke of religieuze doelstelling zullen verwijderd worden.
4. Bereid je goed voor
Vraag hulp aan je vrienden want die zal je zeker kunnen gebruiken. Een restaurant runnen is hard werken (zelfs voor één dag). Werken met een team is efficiënter en ook veel leuker. Trek genoeg tijd uit om je eten te bereiden, voorzie voldoende koude of warme opslagruimte indien nodig en bereid je voor op mogelijke verrassingen. Wees realistisch over het aantal mensen dat je kan bedienen. Het is ook altijd een goed idee om een weer-plan te hebben.
5. Deel je ervaring
Restaurant Day is gebaseerd op spontaniteit en vrijwillige inzet, dus door het delen van ervaringen zal dit evenement nog meer bekendheid krijgen. Heb je vragen over het runnen van een restaurant, dan kun je die stellen op de Restaurant Day Facebook-pagina, die door andere restauranthouders gevolgd wordt. Daar vind je up-to-date informatie en kun je jouw ervaringen delen.

Hip vegetarisch restaurant
Jullie snappen natuurlijk dat het bij mij kriebelt om een geweldig hip vegetarisch restaurantje te bouwen voor één dag. En dat gaat ook zeker gebeuren! Deze editie kon ik het nog niet waarmaken, maar in de zomerse sferen ben ik erbij. Dus keep posted!
En mocht jij een mooie pop-up openen? Laat het mij weten want ik kom heel graag langs! Je kan alvast beginnen met fantaseren en plannen want Restaurant Day vindt altijd plaats in een weekend midden in februari, mei, augustus en november.

ENJOY Restaurant Day!

 

Summary
Aankondiging: Restaurant Day
Article Name
Aankondiging: Restaurant Day

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!