Print Friendly, PDF & Email

Gevestigd in een monumentaal pand aan de Witte de Withstraat in het centrum van Rotterdam en aan de Albert Cuypstraat in de bruisende Pijp van Amsterdam zit Bazar. Waan je even in het Midden Oosten, maar dan om de hoek! De kleurige tafels, de opvallende lampen in prachtige kleuren en de vrolijke muziek doen denken aan een drukke markt op een verre vakantiebestemming. Met gerechten op de kaart die geïnspireerd zijn op de Oosterse- en Noord-Afrikaanse keuken ben je als foodie aan het juiste adres. Of je nu carnivoor of vegetariër bent, kan je hier in een intieme doch drukke sfeer je hart ophalen.

Interieur
Sinds december 1977 is Bazar Rotterdam gevestigd in een monumentaal pand, wat duidelijk terug te zien is aan de hoge plafonds en industriële stijl van het pand zelf. Vanaf het moment dat je binnenkomt weet je niet waar je kijken moet. Er is zo ongelofelijk veel te zien: de kleuren, de tegels, je valt van de ene verbazing in de andere. En niet alleen op de begane grond, je kan namelijk nog twee verdiepingen omhoog! De bar bevindt zich in het midden van de zaak, waar de tafels omheen zijn geplaatst. Van iedere verdieping kijk je zo omlaag, op het bord van een ander of het drankje dat bereid wordt achter de bar. Een drankje doen, genieten van kleine hapjes of van een compleet diner in een intieme setting, terwijl er om je heen genoeg gebeurt. Je bent namelijk absoluut niet de enige die dit plekje ontdekt heeft, dat is duidelijk, het geluidsniveau van de gasten ligt hoog maar dit is totaal niet storend, dit is eigenlijk precies de charme van Bazar. Midden in een Nederlandse stad, waan je je veel verder van huis dan je eigenlijk bent.

Bediening en gasten
Alle soorten en maten gasten die hier met zijn tweeën, drieën, achten of zelfs zestien personen aanschuiven. Je romantische eerste date voelt minder ongemakkelijk, het etentje met familie wordt casual en de borrel met collega’s na werk voelt minder stijf. Je voelt je eigenlijk prima op je gemak vanaf het moment dat je binnenkomt, juist omdat er zo veel verschillende type mensen aanschuiven. De bediening is vriendelijk en kan de soms moeilijk uit te spreken gerechten goed toelichten. Nog meer onder de indruk was ik van de enorm grote dienbladen die met gemak gedragen worden. Heel leuk om te zien én hier zijn echt wel spierballen voor nodig!

Vegetarisch genieten
De menukaart van Bazar is vriendelijk voor iedereen, hier word ook ik als vegetariër helemaal blij van. Al meteen slaat de twijfel toe, ga ik voor de dagschotel van het seizoen (8,50 euro) de mossàma: ovengerecht van aubergine, aardappel, tofu, kaas, hazelnoten, tomaat met rijst en haydari, of krijg ik mijn tafelgenoot zo ver om de Bizar Bazar met mij te delen? Want de gegrilde paddenstoelen kebab met een stoofpotje van bonen en pruimen, falafel, gegrilde artisjok, gegrilde tomaat en zaalouk, klinken ook wel heel erg goed! Omdat ik nog lang geen keuze heb kunnen maken beginnen we met pita met zaalouk, hummus, haydari, peynir ezme en sigara böregi. De keuze is gevallen op de Gh’ti Koekoe: groene en gele koekoe, geroosterde portobello, falafel, gegrilde tomaat, uiencompote, olijven, lawash, rijst en haydari. En wat ben ik tevreden met mijn keuze: combinatie van kleine componenten in één gerecht is precies wat ik in gedachten had. Heel erg leuk ook om zo verschillende dingen te proberen. Ook al heb ik eigenlijk geen plek meer voor een toetje, kan ik de Baklava niet laten staan. Want deze mierzoete gebakjes zijn een mooie afsluiter van een avond in het Midden Oosten, met een kopje Turkse thee natuurlijk!

Bazar, Witte de Withstraat 16 Rotterdam, 010 206 5151,  Albert Cuypstraat 182 Amsterdam, 020 675 0544 www.hotelbazar.nl

Summary
Bazar: Het Midden Oosten om de hoek
Article Name
Bazar: Het Midden Oosten om de hoek