Print Friendly, PDF & Email

Als LEKKER VEGA Recensent zijn wij door LEKKER VEGA uitgenodigd om langs te gaan bij alle restaurants die het gouden LEKKER VEGA Keurmerk hebben gekregen. Deze restaurants hebben een 100% vegetarische menukaart en daarnaast wordt 50% van de gerechten óók helemaal vegan aangeboden. Een van de restaurants die het gouden LEKKER VEGA Keurmerk heeft gekregen is Bij Albrecht in Eindhoven. Benieuwd naar onze ervaringen? Lees dan snel verder!

Restaurant Bij Albrecht in Eindhoven is niet 50%, maar 100% plantaardig! Je kunt er kiezen voor een full experience vier- of vijfgangendiner. Er is geen menu à la carte, maar geloof mij, je wilt zo min mogelijk keuzes hoeven maken. Dat geldt ook voor het drankarrangement. Bij Albrecht serveert niet alleen een alcoholisch drankarrangement, maar ook non-alcoholische dranken die nauwkeurig zijn geselecteerd op basis van het smaakprofiel van het menu. En het fijne is: je mag van allebei een half glas als je niet kunt kiezen of ze gewoonweg allebei wilt proberen. De non-alcoholische dranken zijn namelijk ook zeker de moeite waard!

Het interieur
Bij aankomst vallen de blauwe kozijnen aan de buitenkant van het restaurant direct op. Het is een oud industrieel pand. Aan het einde van de avond, wanneer het donker is, is dit een mooi en sfeervol gezicht. Binnen speelt het interieur mee met de industriële elementen. Er wordt gebruik gemaakt van matzwarte stellages en omlijstingen. Ook het servies waarmee gewerkt wordt, is in kleur en stijl afgestemd op het industriële karakter van het pand. Verder komen verschillende groene tinten terug in de planten, stoelen en verschillende wanden. Bij Albrecht houdt het echter niet alleen bij groene planten, maar schroomt niet om ook kleurrijke bloemen een plek te geven. Kleurrijk is tevens de vrolijke muziek. Het is geen gebruikelijke afspeellijst, maar het creëert juist wat leven in de brouwerij.

Bediening en publiek
Maar begrijp me niet verkeerd, want leven is er! Op een doodgewone woensdagavond is het restaurant maximaal bezet. Het hardwerkende team van Bij Albrecht laat dat echter uit niets blijken. Zelfs het personeel in de open keuken geeft geen kick. Alles is onder controle en een gepassioneerde concentratie is merkbaar. Dit alles zorgt voor een super start van onze full experience. De andere gasten lijken er net zo over te denken. Er hangt een fijne, welkome sfeer. Ondanks het hogere segment van Bij Albrecht is iedereen vrij om te genieten op zijn of haar eigen manier. Zo is de één wat chiquer gekleed en loopt de ander op teenslippers. Het merendeel van de gasten is naar schatting boven de 25, maar dat is dan ook tot hoever enige generalisering van het publiek mogelijk is.

Menu
Voor zo’n twee of drie maanden staat het menu van Bij Albrecht vast. Er wordt gewerkt met lokale boeren en leveranciers, waardoor er overwegend met seizoengroenten wordt gekookt. Intense smaken zijn dus een garantie! We beginnen het vijfgangendiner met een smaak-neutraliserende witte, Japanse thee. Daarop volgt het volgende fantastische diner:

  • Een amuse van bulgur, citroen, gegrilde watermeloen en vegan caviaar met zalmsmaak, en een tweede amuse van gerookte wortel, wortelcurry, groene kool en crème van paarse wortel
  • Een entrée van quinoa, tomaat, avocadocrème en blackcaviar
  • Een tussengang van gemarineerde retich, pindacrème, schuim van yuzu/miso, wasabicrumble en beukenzwam
  • Een tweede tussengerecht van ravioli met spinazie, duxelles, pijnboompitten, jus faux grass en amarantcress
  • Een hoofdgerecht van gepofte rode biet in jus van rode wijn, smeuïge parelcouscous en polenta
  • Een no-cheesecake dessert van framboos, gel van hibuscus, gel van framboos, merengue van rode biet, lychee ijs en ananas gemarineerd in aceto balsamico

Zoals je kunt lezen komen verschillende stijlen en ingrediënten aan bod, maar herken je tegelijkertijd een vast patroon in de gangen. Elke gang wordt aangevuld met granen. Dit zorgt voor precies genoeg body in de gerechten. Ook prettig voor de beginnende vega(n). Daarnaast zul je je met je bord geen seconde vervelen. Het veelzijdige kleurenpallet van de gerechten, de verrassende structuren en de wisselende keukens getuigd van vaardigheid, passie en lef. Heb jij bijvoorbeeld al eens wasabicrumble gegeten? Of je gerealiseerd dat een rode wijnsaus ook naadloos aansluit bij gepofte rode biet? En vegan caviaar en jus faux grass, daar kun je pas mee thuiskomen! Met andere woorden, Manfred en Bernadette – de bedenkers en uitvoerende krachten van Bij Albrecht – komen geen inspiratie tekort. En dat proef je.

Ervaring
Het menu is zodanig rijk aan smaken dat je smaakpapillen steeds opnieuw gestreeld worden. Iedere gang kent verschillende structuren. De ravioli met spinazie is smeuïg, maar biedt ook een bite door de pijnboompitten. De jus faux grass is een aanvulling op werkelijk ieder ingrediënt dat in de gang wordt gebruikt. Dat geldt overigens ook voor de smeuïge parelcouscous van het hoofdgerecht. Het is net een risotto en op zichzelf al een feestje op je tong. Heb je echter geproefd van de rode wijnsaus, dan wil je die het liefst overal overheen gieten. De entrée en de amuse van gegrilde watermeloen bewijzen daarentegen dat één simpel ingrediënt het gerecht kan maken. Het zoetzurige van de tomaat en de watermeloen zijn niet alleen heerlijk fris, maar ook smaakversterkend wanneer een beetje van alle ingrediënten de weg naar je mond vindt. Ook niet geheel onbelangrijk is de vrolijke presentatie van de gerechten. Zoals eerder genoemd zijn de borden een verzameling van kleurrijke producten, soms afgetopt met een lieflijk bloemetje. Het is een mooi contrast met het stoere, robuuste servies waarin het gerecht een eigen leven krijgt. Om het af te toppen een vrolijk deuntje op de achtergrond, en je kaken worden niet alleen getraind van het kauwen, maar ook van je tevreden glimlach.

Benieuwd of er een restaurant bij jou in de buurt het gouden LEKKER VEGA Keurmerk heeft? Je vindt alle restaurants hier!

Bij Albrecht – Gagelstraat 6, 5611BH, Eindhoven – www.bijalbrecht.nl

Heb jij in het Eindhovense Bij Albrecht de full experience gehad? We zijn benieuwd wat jij ervan vond! Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram.

 

Summary
Bij Albrecht – proef hoe plantaardige passie smaakt
Article Name
Bij Albrecht – proef hoe plantaardige passie smaakt
Description
Een van de restaurants die het gouden LEKKER VEGA Keurmerk heeft gekregen is Bij Albrecht in Eindhoven. Lees hier onze ervaringen!
Author