Print Friendly, PDF & Email
5/5 - (1 stemmen)

Afgelopen maand schreven we een artikel over De Burgertrut in Rotterdam. Ik was verrast hoe massaal jullie reageerden op deze review. Kennelijk zijn goede vegaburgers nog te schaars in Nederland! Daarom vandaag mijn burgertent-tip voor Amsterdam: Burgerlijk. De ideale snelle burgerhotspot voor vegetariërs, flexitariërs en meatlovers.

Interieur
IMG_0277Burgerlijk kent inmiddels twee vestigingen in Amsterdam. Eentje in de negen straatjes en eentje in West, vlakbij het Vondelpark en het Leidseplein. Een ideale uitvalsbasis wanneer je na je werk of na het uitgaan trek hebt in een stevige burger. Het interieur van Burgerlijk is lekker clean en trendy: brickstone wall, koperen accessoires, klein maar fijn terras en een grote burgerbar waar de burger vers voor je gebakken en belegd worden. De locatie in West biedt binnen zitplaats aan circa 10 gasten door middel van hoge tafeltjes met krukken aan de achterwand. In het centrum is het meer een grap and go.

Bediening en gasten
De burgerbar wordt gesierd door een paar leuke stoere kerels die weten hoe ze burgers moeten bakken en zich met veel liefde ontfermen over de vegetarische varianten. Burgerlijk is een voorloper als het gaat om vegetarische burgers: mooie structuur, niet soppig, stevig, lekker gekruid en gemaakt van verse en troepvrije ingrediënten. Er valt wat aan te beleven! Less is more is het credo. Geen exotische toppings en sausjes dus, de basis is simpel: broodje, sla, tomaat, komkommer. Al het werk zit ‘m in de burger zelf waar uitgebreid geexperimenteerd wordt met bijzondere combinaties van groenten en kruiden. De mannen weten er raad mee! En dat levert natuurlijk een leuk gemengd publiek op van burgerlievende mannen en vrouwen, vegetariërs, flexitariërs en meatlovers.

Vegetarisch smullen
IMG_0279Op de kaart staan acht burgers waarvan twee veggie burgers die iedere ochtend handmatig en vers gemaakt worden. De ‘Big in Asia’ en de ‘Fusion’. De eerste is opgebouwd uit shiitake, champignons, sesam en tofu, gecombineerd met wasabi mayonaise, gepekelde komkommers, jalapeno pepers en hoisin ketchup. Een hele fijngemaakte, frisse burger met een Aziatisch tintje. Ondanks de pit van de wasabi en de jalapeno is deze burger echt een allemansvriend met een zachte smaak. De tweede burger is opgebouwd uit bulgur, tempeh en feta. Mijn persoonlijke favoriet! De bulgur zorgt voor een vezelachtige structuur, de tempeh voor de kruidigheid en de feta voor frisheid en romigheid. Top combinatie! Afgetopt met Hollandse geitenkaas, gepekelde aubergine (!) en tomatencompote kan je mij hier snachts voor wakker maken. Zijn deze combinaties niet helemaal naar je smaak? Dan mag je ook je eigen vegaburger samenstellen, met de Burgerlijke kikkererwten-spinazie burger als basis. Dit is het kindje van de zaak! Heerlijk samen met jouw favoriete kaas, toppings en saus. Last but not least: ook de frieten zijn to die for. Super krokante en dunne zoete aardappelfrietjes met een spicy mayo en ouderwetse stevige aardappelpatatten met een truffelmayo waar je niet vanaf kan blijven. Fritz Kola limonade erbij of een speciaalbiertje en je bent verzekerd van een ultieme guilthy pleasure.

Burgerlijk, Runstraat 1 en Eerste Constantijn Huygensstraat 63 Amsterdam, burgerlijkamsterdams.nl

Ga jij deze hotspot binnenkort ook bezoeken of ben je er al geweest? Wij zijn altijd benieuwd naar jouw verhaal! Laat ons weten wat je het lekkerste of het leukste vond in een berichtje via Facebook, Twitter, Instagram of in een reactie. En heb jij andere aanraders? Ook die horen we graag!

PS. Bekijk hier hoe de Fusion Vega Burger bij Burgerlijk gemaakt wordt!

Summary
Burgerlijk: no nonsense vega burgers in Amsterdam
Article Name
Burgerlijk: no nonsense vega burgers in Amsterdam