Print Friendly, PDF & Email

In een gezellig paviljoen, in de hangmat op de veranda en op het scheepshellingsterras gelijk aan het water kun je genieten van heerlijk eten, drinken en muziek. Een toevluchtsoord in de zomer van de vroege ochtend tot de late avond, maar ook in de winter een aanrader! Wij schoven aan in Café de Ceuvel op een koude avond in februari en werden heel blij van dit café dat opgebouwd is uit geheel ge-recyclede materialen. Want de unieke locatie in Amsterdam-Noord, de mooie verhalen achter de hergebruikte materialen en de wekelijks wisselende kaart met seizoensproducten maken Café de Ceuvel niet alleen, leuk, lekker, gezond en betaalbaar, maar ook duurzaam. Uit eten én een steentje bijdragen aan een bewustere wereld, twee vliegen in één klap!

Het interieur
Na een fiets gehuurd te hebben, op weg naar Amsterdam-Noord, het pondje over en 5 minuten later kom je aan op een voormalige scheepswerf die in het afgelopen jaar getransformeerd is tot een zelfvoorzienend kantorenpark. Café de Ceuvel en zelfvoorziening, een goede combinatie. Niet alleen gebruiken ze ge-recyclede materialen de binnen en buitenkant van het cafe, ook passen ze de menukaart aan op het aanbod van groenten in de groentetuin ’50/50 green’ om de hoek. Daarnaast maken ze eigen limonade en gebruiken ze paddenstoelen van Amsterdamse stadslandbouw! Ik dwaal af, terug naar het interieur. Een aantal tafels, een bar en een lounge-bank vormen het intieme interieur van Café de Ceuvel. Met gedimde lichten in verschillende kleuren zit je op een late zomeravond heerlijk aan het water. Maar nu de zon zijn gezicht nog niet laat zien ‘s avonds, zijn er ook genoeg kacheltjes om bij warm te blijven.

De bediening
Op deze doordeweekse avond volstaat één persoon in de bediening. Na een korte uitleg over het concept en het menu van deze week staat ons een 3-gangen diner te wachten. Mooi is dat de menukaart vrijwel wekelijks wisselt, aangezien het nooit zeker is welke producten in de keuken belanden. De oplossing: een creatieve- en flexibele keuken die met mooie lokale producten bij elke gang een mooi gerecht op tafel tovert. Ieder onderdeel van het gerecht wordt nauwkeurig uitgelegd, mooi om te zien ook dat er veel aandacht is besteed aan productkennis, werkelijk ieder detail kon benoemd worden! Met zo’n wisselende kaart kan dat niet makkelijk zijn.

Het publiek
Een gemengd gezelschap is aanwezig, van een stel dat nog een laatste drankje neemt op de lounge bank, tot een gezin dat even snel een hapje komt eten en een groep die een bordspel uit de kast heeft getrokken. Alles is mogelijk bij Café de Ceuvel, maar eigenlijk denk ik dat iedereen zich vooral heel welkom, op zijn gemak, en niet gehaast voelt. Een hele aangename omgeving die voor een heel divers publiek toegankelijk is.

Het eten
Betaalbaar en lekker eten dat gezond en lekker is, maar ook goed voor de planeet als geheel. Dat is het concept van Café de Ceuvel. Er wordt door het jonge keukenteam vooral gekookt met verse en biologische producten. Zo staan er verschillende concepten op het menu, bijvoorbeeld de ‘dumpster dish’ waarbij verse marktgroentes van de afvalbak gered worden. Hiernaast is er het Farm-to-Table 2- 3- of 4-gangenmenu dat gebaseerd is op verse producten van de lokale boeren in de omgeving.

Vegetarisch genieten
Het 3-gangen diner tijdens ons bezoek bestond uit een voorgerecht van een zeewiernestje met zachtgekookt ei, prei, rijst chips en saus van witte wijn met sesam en hazelnoot. Een combinatie waar ik niet snel zelf op zou komen, maar die heel mooi werkt. Zeker in combinatie met een perfect zacht gekookt eitje waar het eigeel uitstroomt zodra je hem aansnijdt. Gevolgd door een combinatie van een assortiment aan geroosterde groenten met een puree van rode biet en krokant van schorseneer. Puur en echt zijn de woorden die in mijn gedachten schieten bij dit gerecht. Niet een bord met drie delicate stukjes mini-groente, maar een bord vol echt eten. Het dessert van gin-tonic ijs, koekje van biet en pure chocolade gegarneerd met komkommer was een verrassende (en relatief gezonde) afsluiter van de avond. Fris door het ijs en de komkommer maar fijn in balans met de koek en pure chocolade.

Café de Ceuvel, Korte Papaverweg 4, Amsterdam Noord, www.cafedeceuvel.nl

Ga jij deze hotspot binnenkort ook bezoeken of ben je er al geweest? Ik ben altijd benieuwd naar jouw verhaal! Laat me weten wat je het lekkerste of het leukste vond in een berichtje via Facebook, Twitter of in een reactie. En heb jij andere aanraders? Ook die hoor ik graag!  

Summary
Café de Ceuvel: duurzaam genieten
Article Name
Café de Ceuvel: duurzaam genieten