Café Restaurant Publiek: geopend voor heel Rotterdam
Lieske van der Waals

Café Restaurant Publiek: geopend voor heel Rotterdam

zaterdag 23 februari 2019
Sinds 19 januari is Rotterdam een fijne plek rijker om te ontbijten met een kopje koffie en een croissantje, te lunchen met shakshuka of te dineren met een warm bord gevuld met pastinaak en burrata. Wij gingen langs bij Publiek Rotterdam aan het Weena en proefden al het lekkers op de kaart zodat jij zonder keuzestress aan kunt schuiven bij deze nieuwe hotspot! 

Jamie Oliver restaurant
Toen ik voor de eerste keer richting Café Restaurant Publiek liep, bedacht ik mij dat deze route mij wel heel bekend voor kwam. Vanaf Rotterdam Centraal Station is het 5 minuten lopen naar het voormalige Jamie’s Diner. Het concept van het burgerrestaurant is omgegooid en heeft plaats gemaakt voor een volledig nieuw concept binnen de Jamie Oliver restaurant familie: Café Restaurant Publiek. De reden voor deze verandering? Bij Jamie’s zijn ze ervan overtuigd dat je iets moet doen waar je het beste in bent en anders niet. Het beste burgerrestaurant waren ze niet. Bij dit restaurant kun je sinds kort wel de beste vegetarische burger EVER eten in Rotterdam.

Het interieur
Ik ben zeer gecharmeerd van de nieuwe uitstraling, look en feel van het nieuwe restaurant. Het beste kan ik het nieuwe restaurant omschrijven als elegant en tijdloos. Het pand heeft de originele houten vloeren en de metalen wenteltrap behouden en op een enkele rode dinerbank na is het pand niet meer te herkennen. Met een café en restaurant gedeelte opgesplitst door een lange bar is de ruimte in twee delen verdeeld. Hierdoor heb je niet alle vrijheid die je zou wensen. Wil jij in het cafégedeelte gerechten van de restaurantkaart bestellen? Geen probleem! Flexibiliteit staat hoog in het vaandel en alles is mogelijk. Een bijzondere touch in het restaurant zijn de iconische kunstwerken van Dordtse oorsprong: de duiven. Duiven staan hier voor een drukke gezellig boel, want waar in een stad leven is, daar vind je duiven. De vier portretten hebben allemaal een eigen uitstraling en staan voor de Rotterdammers: geen één hetzelfde en stuk voor stuk eigenzinnig. Onder het personeel heeft ieder al een eigen favoriet en wordt er gespeculeerd over het samenhangende verhaal van de duiven. Vergeet bij een bezoek aan Café Restaurant Publiek dus vooral niet te vragen naar het verhaal van de duiven.



Bediening en gasten
Het personeel is een mooie mix van culturen en de medewerkers komen van oorsprong uit verschillende windstreken. Een mooie weerspiegeling van het Rotterdamse publiek! Het warme gevoel dat het personeel wil uitdragen aan de gasten heeft veel te maken met de oneindige mogelijkheden die er zijn. Zo is het mogelijk om een intiem etentje te organiseren, maar ook om gezellig koffie te drinken of een deel van het pand af te huren voor een feest. Een insider tip! Begin de avond gezellig aan de bar met een aperitief en wat hapjes. Als je toch bezig bent, mogen de zelfgemaakte gefrituurde buffelmozzarella met chili chutney en de crostini met paddenstoelenpaté niet ontbreken. Drink hierbij een prachtige cocktail, die de barman voor je neus klaarmaakt en jou alles vertelt over de selectie aan dranken. Een goed begin van de avond!



Vegetarisch genieten
De keukenbrigade bij Café Restaurant Publiek kookt dagelijks een ander menu, gebonden aan de seizoensproducten die op de desbetreffende dag voor handen zijn. De versheid van de ingrediënten staan centraal in ieder gerecht. Waar geen restaurant zijn handen aan een dagelijks wisselende menukaart wil branden, zijn de koks van Café Restaurant Publiek niet bang voor spreekwoordelijke brandwonden. Er zijn gerechten op de kaart die wel verschillende malen per week hun weg vinden naar de menukaart van de dag. Denk hierbij aan de lava chocoladecake, de appel crumble, de shakshukua of Turkse eieren. De ingrediënten van deze gerechten zijn nu eenmaal lang in het seizoen en makkelijker verkrijgbaar dan andere groenten en fruitsoorten. Als ik de gerechten op de kaart zou moeten beschrijven, dan heb ik de Mediteraanse keuken voor ogen met Marrokaanse, Italiaanse en Griekse invloeden met een Rotterdamse twist.

Voor ieder wat wils
Dat ik rollend naar huis ging na een bezoek aan Café Restaurant Publiek, dat is een gegeven. Dit had alles te maken met al het lekkers dat geserveerd werd! Laat het voorop staan dat de menukaart net als het publiek een weergave is van iedere Rotterdammer. Schuif dus gerust aan als vegetariër, veganist, pescotariër, carnivoor en alles hiertussen in; voor iedereen komen er mooie gerechten uit de keuken. Na de hapjes aan de bar werden wij verrast door een reeks aan mooie vegetarische gerechten waarvan een trio aan salades de avond aftrapte. Zo kregen wij als voorgerecht: de Oerwortelsalade met gekleurde wortels, munt, koriander, dille en gember dressing, de Kropsla met gekarameliseerde ui, rozemarijn en broodkruim met dressing van blauwe kaas en de couscous salade met bloedsinaasappel, geitenkaas, kikkererwten, zwarte rijst en linzen. Wat een fijne salades, die niet alleen perfect zijn voor diner of lunch, maar ook leuk zijn om te delen aan tafel. Onze favoriet: de couscous salade, want lekker licht en fris!



Op naar de hoofdgerechten: pastinaak met oerpeen, palmkool, burrata, rucola, pijnboompitten met sherrydressing, bieten met pesto en gegrilde aubergine met gekonfijte trostomaten, Parmezaan en amandel. Mijn liefde voor pastinaak was niet heel groot en soms moet ik er nogsteeds aan wennen. Maar in dit gerecht staat het mooi centraal en de zachte smaak combineert goed met de knapperige palmkool en smeuïge burrata. Een ware aanrader (als deze op het dagmenu staat natuurlijk!)



Het dessert. Normaal duik ik altijd in het kaasplankje en ben ik niet zo’n zoetekauw. Maar bij Café Restaurant Publiek heb ik stiekem toch meegelepeld bij mijn tafelgenootjes. Want wanneer er een chocoladedessert, een crumble en een millefeuille op tafel staan, begint je foodie hart sneller te kloppen. Mijn favoriet? De good old classic apple crumble met noten en super lekker hazelnootijs. Net alsof je een klein gebakje eet, heel lekker! Mijn avond kon niet meer stuk én ik kom zeker nog een keer terug voor het ontbijt, lunch én diner. Of ik nu uitgebreid wil tafelen, rustig wil genieten van een kopje koffie (die trouwens van de lokale koffiebrander Giraffe komt) of wil bijkletsen met een vriendin onder het genot van een cocktail en mooi glas wijn, I’ll be back!



Café Restaurant Publiek – Weena 296 – 3012 NJ Rotterdam – www.publiekrotterdam.nl

Ben jij al bij Restaurant Publiek geweest? Wat vond je ervan? Of is er een ander restaurant waar wij heen moeten? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd!

 

1 Reacties

Wat een mooi artikel! Bedankt voor de gezelligheid en feedback.

11:53 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.