Print Friendly, PDF & Email
5/5 - (1 stemmen)

Venray is een klein stadje. Maar heeft wel enkele culinaire toppers. Met op de eerste plaats, wat mij betreft: De Beejekurf. Het zou niet misstaan in een stad als Eindhoven of Venlo. Ik kom er regelmatig. Dit restaurant is namelijk erg goed! De Beejekurf heeft een goede vegetarische keuken, aardige bediening en je kunt er lekker zitten. Dé ingrediënten voor een avondje uiteten wat mij betreft!

Het interieur
Het is lekker weer, dus besluiten we eerst in de mooi aangelegde tuin te gaan zitten. Zodra het eten geserveerd wordt, gaan we naar binnen. Meestal dineren we daar en hebben inmiddels ook al een vast tafeltje. Binnen is zit je heel fijn. De inrichting is stijlvol, ergens tussen modern en klassiek in. En de stoelen zitten ook lekker, niet onbelangrijk als je er uren zit!

Bediening en gasten
De bediening is altijd hoffelijk en alles behalve afstandelijk. Verder valt op: de gastvrouw en serveersters zien er allemaal spik en span uit in keurige witte blouses en lange zwarte rokken. Zonder ook maar één moment tuttig te zijn, het komt juist heel verzorgd over. 

Vegetarisch smullen
We starten met een heerlijke cocktail. Het is een verrassing wat we telkens krijgen.  Ditmaal krijgen we een alcoholvrije cocktail met appelsap en vlierbloesemsap. De andere cocktail, met alcohol, bevat Licor 43, munt en een beetje appelsap: heel smaakvol. We bestellen allebei een drie-gangen vegetarisch verrassingsmenu.Ook veganistisch eten komt voor! We begrijpen van de gastvrouw dat we niet de enigen zijn die voor vegetarisch eten kiezen. Wekelijks komen er meer gasten daarvoor.  Zodra we besteld hebben, worden we verwend met een borrelhapje van krokantjes, gemaakt van zwarte knoflook en aioli. De amuse die volgt, bestaat uit soja, koriander, gepofte rijst en radijsjes en is vergezeld van zelfgemaakt brood en geklaarde boter. Enkele mensen uit mijn directe omgeving houden daar erg van. Ik vind het ook lekker, maar ben meer een liefhebber van het broodje.

Het eerste gerecht bevat verschillende structuren van komkommer. Het bestaat uit merengue van zoetzoute komkommer, gin crème van basilicum en een kwartelteitje. Het geheel wordt vergezeld van een pompoenbroodje. Mijn vriend neemt hierna een Trappist. Ik bestel een glas krachtige rode wijn. Dat past niet bij het hoofdgerecht, maar de gastvrouw weet dat ik van rode wijn houd en zegt: “Wijn moet vooral lekker smaken.” Volledig mee eens! De wijn is van handgeplukte Primitivo druiven uit de laars van Italië, en is nagerijpt op houten vaten. Vervolgens laat chefkok en eigenaar Matthijs aan tafel een voorbeeld van een deel van het hoofdgerecht te laten zien: biet in zoutkorst. Dat wordt door de korst gegaard in eigen vocht. Extra vocht hoeft daar dus niet aan toegevoegd te worden, legt hij uit. De bieten blijken afkomstig van een lokale biologisch boer, waar geen verdelgingsmiddelen gebruikt. Het hoofdgerecht volgt: naast biet, wordt er ravioli met aardpeer geserveerd. De Granny Smith zorgt voor de frisse bite. Ook snijbiet en cantharellen sieren het bord. Het dessert is een kersendessert met mascarpone en chocolade ganache die samengaan met kersen die zijn gemarineerd in vlierbloesem. Ontzettend lekker!

We bestellen cappuccino na, de koffie is hier namelijk erg goed. Het valt me op dat, óók in zaken waar goed gekookt wordt, de koffie vaak tegenvalt. Jammer, want maar mijn idee hoort goede koffie ook bij uiteten gaan. Bij de koffie krijgen we er friandises bij: een sinaasappelbonbon, boterkoekje, brioche, nougat, crème brûlée en een zoetig zuurtje. Mijn vriend, waarmee ik was, is geen vegetariër. Toch zei dat hij met dit vegetarisch menu niets miste. “Een volgende keer wil ik best weer vegetarisch eten, als het van deze kwaliteit is.” Een top restaurant dus voor iedereen!  Dit gaven we door aan Matthijs, die zo is attent is na afloop van het diner te vragen hoe het. Hij zegt altijd voor een alternatief te zorgen, voor als een gast geen vlees/vis/lactose/etcetera eet. 

De Beejekurf, Paterslaan 15, Venray, www.debeejekurf.nl

Heb jij een vegetarische hotspot waar wij heen zouden moeten? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

Summary
De Beejekurf: verademend in Venray
Article Name
De Beejekurf: verademend in Venray
Description
Restaurant De Beejekurf in Venray heeft een goede vegetarische keuken, aardige bediening en je kunt er lekker zitten. Je leest er hier meer over!
Author