Print Friendly, PDF & Email
5/5 - (1 stemmen)

Als ik denk aan culinaire hoogtepunten weet ik in de Randstad genoeg leuke restaurants, lunchrooms of ontbijttentjes op te noemen. Maar kijk erbuiten en je voelt je al snel verdwaald. Daarom ga ik altijd op zoek naar leuke restaurants in steden door het hele land! En dat onderzoek zet ik graag voort. Ditmaal werd ik door vrienden meegenomen naar een geweldige nieuwe plek die mijn culinaire hart sneller doet kloppen: wat ben ik onder de indruk van De Houtloods in Tilburg! Kleinere gerechten die te combineren zijn tot een 3-, 4-, 5-, of zelfs 6-gangen menu, gepaard met een wijn die het helemaal compleet maakt. Én het beste plekje in het restaurant… dat geheim verklappen we graag!

Interieur
“Alles in één ruimte, een blik in de pannen werpen, volledige transparantie en zien waar je eten wordt gemaakt.” Dat is de visie van eigenaar Overweg. In De Houtloods heb je een tafel dichtbij de keuken, of aan één van de tafels naast de keuken, maar het mooiste plekje, dat is toch wel aan de bar. Ik hoor je al denken, aan de bar eten dat doe je toch alleen als er écht geen plek meer is? Nou dat dacht ik niet. Ik twijfel een beetje of ik dit geheim wil verklappen, want zonder meer, is dit het meest geliefde plekje van het restaurant. Op de hoek van de ‘bar’, heb je volledig zicht in de keuken en kan je op de vingers van de chefs kijken hoe jouw gerecht bereid wordt. Vragen stellen, een gesprek aangaan of je lof uiten is dus wel heel gemakkelijk.

Bediening en gasten
Eerder zei ik al dat je praktisch in de keuken kan zitten, en de keuken is dan ook in het hart van de zaak geplaatst. Echt zitten aan de keukentafel dus! Mooi bij De Houtloods is de interactie tussen de chefs, de bediening en de gasten. Een hele open sfeer waarbij je je direct op je gemak voelt. Leuk ook om te zien dat het concept zo transparant is. Dit komt terug in de openheid van de bediening, het voor de schermen koken, maar ook in de locatie zelf. Het restaurant bevindt zich namelijk in één van de oudste gebouwen van Tilburg, een voormalige NS-werkplaats, die nu geliefd is als cultureel erfgoed. Het typerende rondvenster in de oostgevel is tevens het logo van De Houtloods, dat elegant oogt en een verhaal vertelt over deze bijzondere locatie.

Het eten
De Houtloods is niet een geheel vegetarisch restaurant, wat absoluut een aanrader is voor een gemixt gezelschap. Het menu is ingedeeld in vier smaken: fris, kruidig, rijk en zoet. Het aanbod van kleinere gerechten vertaalt zich in een verrassend aanbod aan uiteenlopende gerechten, waarvan je er absoluut één meer zal proberen dan in de klassieken voor-hoofd-na setting. Hoe het diner is opgebouwd, is helemaal aan jou. Ben jij voldaan na 2 gangen en kan jouw tafelgezelschap 4 gangen op, geen probleem. Laat je je graag verassen met een 6-gangen menu (58 euro p.p.) met een bijpassend wijnarrangement (28 euro p.p.), dat kan ook!

Vegetarisch genieten
We love mushrooms: gegrilde asperge-dragon crème met aardpeer en eekhoorntjesbrood (11 euro). Wow wat een smaken, hier word ik blij van. Ik ben al dol op paddenstoelen, maar de intense smaak van het eekhoorntjesbrood gecombineerd met de crème is werkelijk een traktatie. Zelfs mijn niet-vega vrienden verkiezen dit gerecht boven de andere gerechten uit de serie fris. De gnocchi met crème van gepofte knoflook en hazelnoot en gerookte biet (11 euro), is één van de zwaardere gerechten en word in het klassieke menu vergeleken met het ‘hoofdgerecht’. De gnocchi maakt dat het gerecht iets zwaarder wordt dan de andere gerechten. Gecombineerd met de biet en het bijna zoete van de gepofte knoflook een mooi gerecht. Aankomend bij het dessert, zoals velen van jullie wel weten zijn wij bij De Hippe Vegetariër dol op kaas. Op deze avond laten wij de zoetigheden dan ook staan en genieten van een kaasplankje van Fromagerie Guillaume (11 euro). Hemels! Overdrijf ik? Nee. De kaas liefhebber in mij komt weer naar boven als ik denk aan dit kaasplankje. Uiteraard met bijpassende wijn. Tot slot sluiten wij de avond af met het drankje van het moment, de gin-tonic. Maar dan net even anders, met thee, kaneel en sinaasappel, do I need to say more.. Als liefhebber van eten of wijn (of natuurlijk allebei), zou ik je zeker aanraden eens uit het comfort van de grote stad te komen en een kijkje te nemen in Tilburg, dat sinds mijn bezoek aan De Houtloods voor mij een culinair hoogtepunt blijkt!

De Houtloods, Burgemeester Brokxlaan 1041 Tilburg, 013 850 9200, houtloods.com 

Summary
De Houtloods: een brutale blik in de pannen
Article Name
De Houtloods: een brutale blik in de pannen