...

De Nieuwe Winkel: toveren met groenten in Nijmegen

door | 10 feb 2017 | Diner, Gewoon genieten, Hotspots, Nijmegen

Print Friendly, PDF & Email

Een paar jaar geleden schreef culinair recensent Joël Broekaert in NRC lovend over de eekhoorntjesspongecake van De Nieuwe Winkel. Ik heb daardoor altijd onthouden daar ooit eens te willen eten. Wat blijkt: Broekaert heeft geen woord teveel gezegd. Tongstrelend mag de keuken van De Nieuwe Winkel genoemd worden. Niet voor niets was dit restaurant jaren terug de winnaar van de wedstrijd ‘Het lekkerste vegetarisch gerecht’, dat de Vegetariërsbond samen met de Volkskrant organiseerde!

Interieur
De Nieuwe Winkel ligt in Nijmegen, een stad waar ik mijn hart lang geleden aan verpand heb. We krijgen een tafeltje aan het raam, wat lekker rustig is. We hebben net geen uitzicht op museum het Valkhof, maar de creaties op onze borden zijn meer dan de moeite van het kijken waard. Ze zien er oogverblindend uit!

Bediening en gasten
Eigenaar en kok Emile van der Staak is een leuke, relaxte man, die weet wat koken is. Hij heeft een duidelijke visie heeft op eten: “Elk gerecht moet volwaardig smaken. Ook gerechten met groenten.” Een visie die ontzettend mooi aansluit op De Hippe Vegetariër! Zijn zaak is niet puur vegetarisch, maar Van der Staak kan echt toveren met groenten. De bediening is allervriendelijkst. We worden gastvrij onthaald en ook de service aan tafel is prettig. Het publiek is divers, maar het staat vast dat de gasten weten wat het woord ‘smaak’ betekent. En anders gaan ze het nog zeker ontdekken in De Nieuwe Winkel!

Vegetarisch smullen
We nemen de groenteproeverij van vijf gangen. Die bestaat o.a. uit gerechten met pompoenpit, tulpenbol, lavas, Douglas spar en Remeker kaas. Namen die aantrekkelijk klinken, en ook zeker zo smaken. Grappig: bij één gerecht krijgen we te horen dat we eerst moeten proeven wat het is, waarna het verlossende woord volgt. Interessant, want zo train je je smaakpapillen! Dat is natuurlijk altijd goed. Ook mijn niet-vegetarische tafelgenoot is erg gecharmeerd van de groentebereidingen. Dat is een extra mooie bevestiging!

Mijn vriend neemt een bijpassend saparrangement, ideaal als je geen alcohol wilt drinken maar toch een bijzonder glas bij het eten wenst. “Makkelijk, want zit er een element van fruit in het eten, dan kan daar een mooi sap van gemaakt worden”, aldus Van der Staak. Ik neem het bijpassend wijnarrangement. De wijnen smaken goed. Bij ieder glas komt een uitgebreide toelichting. Vooral de anekdote over een wijn genaamd ‘1 L’ is leuk. De serveerster vertelt dat de bottelier zei dat de wijn zo goed was, dat je daar wel een liter van op kan, vandaar de naam. Ondanks de verleiding, houd ik het toch maar bij één glas.

Al met al was ons bezoekje onvergetelijk en zeker voor herhaling vatbaar. Een aanrader voor iedereen en al helemaal voor vegetariërs!

De Nieuwe Winkel, Hertogstraat 71, Nijmegen, tel. 024 322 50 93, www.denieuwewinkel.com

Ga jij deze hotspot binnenkort ook bezoeken of ben je er al geweest? Wij zijn altijd benieuwd naar jouw verhaal! Laat ons weten wat je het lekkerste of het leukste vond in een berichtje via Facebook, Twitter, Instagram of in een reactie. En heb jij andere aanraders? Ook die horen we graag!

Fotocredits van de hoofdfoto: De Nijmeegse Garde

Summary
De Nieuwe Winkel: toveren met groenten in Nijmegen
Article Name
De Nieuwe Winkel: toveren met groenten in Nijmegen
Description
Recensie van het bijzondere restaurant De Nieuwe Winkel in Nijmegen, waar ze kunnen toveren met groenten en veel aandacht besteden aan vegetarisch eten.
Author
Nicole Mulders

Nicole Mulders

Schrijfster at Dharma Tekstproducties
Nicole is schrijfster in hart en nieren. Voor De Hippe Vegetariër spreekt Nicole met voedingsdeskundigen en bijzondere chefs, en beschrijft hun bevindingen. Genieten en gezond eten is volgens Nicole een goed duo. Uit eten gaan is voor haar dan ook een waar genot. Daarom schrijft ze ook recensies van haar nieuwste ontdekkingen op culinair gebied!
Nicole Mulders

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt