...

De Oude Sluis: sterrenwaardig in het noorden

door | 1 jun 2018 | Diner, Extra bijzonder, Gewoon genieten, Groningen, Hotspots, Vegan

Print Friendly, PDF & Email

Van de kok van Achterwerk kregen we de tip eens naar Zoutkamp af te reizen, een vissersdorpje dat in het noorden van de provincie Groningen ligt. Daar bevindt zich namelijk het restaurant De Oude Sluis. Dat serveert sinds een aantal maanden een geheel vegan menu. Er werd ons ingefluisterd dat dit niet zomaar een menu is, maar echt een culinair hoogstandje. Nou, dan is die afstand van een half uurtje door het Groningse landschap zo overbrugd hoor 😉 Anneloes & Janet van Wander Woman gingen voor ons langs!

Interieur en locatie
De Oude Sluis is gevestigd in een pand onder een appartementencomplex, dat uitkijkt op de oude sluis in Zoutkamp. Parkeren kan voor de deur en dat is gratis. Het restaurant heeft een serre die in de koudere maanden alleen geopend is op de drukke avonden. In de zomer kunnen de serreramen open zodat je het gevoel hebt overdekt buiten te zitten. In het ‘vaste’ gedeelte is er een knusse plek bij de open haard, waar je alvast een drankje kunt doen. Terwijl de serre een strandtent vibe uitstraalt, is het restaurant zelf meer klassiek qua interieur, met diverse bruintinten. Onze tafel werd chique gedekt met een wit laken, een uitdaging om schoon te houden als gast!

De eigenaren
De eigenaren van De Oude Sluis zijn een echtpaar van in de dertig. Drie jaar geleden zijn terug naar het (hoge) noorden verhuisd om dit restaurant over te nemen. Hij, Sytze, is de kok en heeft internationaal ervaring opgedaan en ook in sterrenrestaurants gewerkt. Dat merk je meteen als je ziet waar hij culinair toe in staat is. Ook zij, Famke, kan haar mannetje staan en soms vechten ze om wie zijn of haar idee uit mag werken in een nieuw menu. Hun gezamenlijke passie is gastronomie: niet een pot koken en dat uitserveren, maar bijzondere smaken combineren, nieuwe technieken testen en mensen verrassen met gerechten die ze zelf thuis niet zo snel maken. En dan het liefste van producten uit de streek!

Veganistisch menu
De Oude Sluis was van oudsher een vlees- en visrestaurant is – en dat wordt ook nog steeds geserveerd. Sytze en Famke zijn echter in het veganisme gerold door veganistische vrienden. Het leek het tweetal meteen een fantastische uitdaging een culinair vegan menu te serveren, waarvoor je graag naar Zoutkamp rijdt.
Nieuwsgierig naar wat er dan zoal op het menu stond? Wat dacht je van een gang met diverse bereidingen van maïs: crème, popcorn en gegrild, begeleid door een tempura gnocchi, kroepoek van zeewier, tofu van de BBQ en zoetzuur van komkommer. Klinkt dat goed? Wat dacht je hiervan: een granité van sinaasappel met daarop een chocolademousse, schuim van citrus en gel van bloedsinaasappel. Wat wij het meest bijzonder vonden? De diverse bereidingen van wortel. Wortel kan me vaak niet boeien, maar als je het geserveerd krijgt op een bord als sorbet, mousse, soort van eierdooier (structuur) en als koekje geserveerd met algenmayo en gerookte amandelcrumble. Jum… je proeft niet eens meer dat je wortel eet! Dan ben je echt in de eethemel.  

De Oude Sluis – Hunsingokade 3 – Zoutkamp – open van woensdag t/m zondag – vanaf 17.30 uur

Ben jij bij De Oude Sluis geweest? Of ken je een andere hotspot waar we echt heen moeten? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

Summary
De Oude Sluis: sterrenwaardig in het noorden
Article Name
De Oude Sluis: sterrenwaardig in het noorden
Description
In het noorden van Groningen bevindt zich het restaurant De Oude Sluis. Dat serveert sinds een aantal maanden een geheel vegan menu. Er werd ons ingefluisterd dat dit niet zomaar een menu is, maar echt een culinair hoogstandje!
Author
Anneloes & Janet
Volg ons

Anneloes & Janet

Groningse foodies at Wander Women
Janet en Anneloes zijn de duurzame foodies achter Wander Women. Hier delen ze hun liefde voor vintage, de vegetarische keuken en reizen. Hun focus ligt op duurzame, eerlijke en biologische producten voor een haalbaar budget. Beide dames zijn woonachtig in het mooie Groningen en delen daarom graag op De Hippe Vegetariër hun hotspots in het noorden van ons land.
Anneloes & Janet
Volg ons

Latest posts by Anneloes & Janet (see all)

1 Reactie

  1. liesbeth

    Wij gaan vanavond naar de oude sluis. Gister zijn we in Bla Bla Groningen geweest. De kok(in) heeft verstand van kruiden. Heerlijk! De verschillende gerechtjes waren elke keer verrassend. Zowel vegan als vegetarisch mogelijk! Informeel, vakmensschap, sfeervol, eerbied voor eten, een plek waar ik graag mijn geld naar toe breng.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt