Print Friendly, PDF & Email

Als LEKKER VEGA Recensent zijn wij door LEKKER VEGA uitgenodigd om langs te gaan bij alle restaurants die het gouden LEKKER VEGA Keurmerk hebben gekregen. Deze restaurants hebben een 100% vegetarische menukaart en daarnaast wordt 50% van de gerechten óók helemaal vegan aangeboden. Een van de restaurants die het gouden LEKKER VEGA Keurmerk heeft gekregen is GYS in Utrecht. Benieuwd naar onze ervaringen? Lees dan snel verder of lees ons blog op de site van Lekker Vega!

Interieur
Een van de leukste straatjes van Utrecht behuist het 100% biologische restaurant GYS. De Voorstraat staat bekend om haar creatieve allure en uiteenlopende initiatieven, maar je vindt er ook de meest traditionele wereldkeukens. GYS kent overigens nog een tweede locatie in Utrecht op de Amsterdamsestraatweg. Daar is vooral het terras populair, maar de Voorstraat blijft de favoriet. In de zomerse tijden van het jaar bouwt GYS ook op de Voorstraat een klein terras uit. Buiten kunnen de gasten de laatste zonnestralen van de dag vangen onder het genot van GYS blond bier en natuurlijk een heerlijke hap. Het hoekpand van GYS met de prachtige bogen past precies in de sferen van de Voorstraat. Het heeft iets industrieels, maar ook iets historisch. Aan de binnenkant heeft GYS gekozen voor een rustige uitstraling, niet te veel en niet te weinig. De kleuren mint- en opaalgroen en hout vormen de basis voor het interieur. En wat zou een 100% biologisch restaurant zijn zonder een verzameling aan planten? Op iedere tafel staat een klein plantje, en in combinatie met de menukaarten is de tafel eigenlijk al helemaal GYS. Bij GYS dienen de kleurrijke gerechten en het servies als de optimale aankleding van je tafel.

Bediening en publiek
Op de vroege avond is het rustig bij GYS. Het is als de stilte voor de storm van de avond, want dat wordt het. Ondertussen lopen maaltijdbezorgers van Thuisbezorgd, Deliveroo en UberEATS de deur plat evenals mensen die hun eigen bestelling komen ophalen. GYS’ gerechten dienen als de perfecte picknick maaltijd in een van de vele Utrechtse parken. Naarmate de avond vordert, druppelen jong en oud, vrienden en geliefden en groepen en duo’s GYS binnen voor hun genietmomentje. Het is merkbaar dat GYS een bekende stek is voor veel van de gasten, maar ook nieuwelingen dwalen rond op zoek naar een tafeltje. De werknemers weten er een gestroomlijnde organisatie van te maken, zodat iedereen tevreden een tafeltje bezet. Het is een knappe klus van de organisatie, want door de nieuwe corona-maatregelen zijn ze schaars in handen. De gasten hebben de drukte nauwelijks door, want de hele avond wordt er vrolijk getetterd.

Comfort food, maar dan anders
GYS is the best of both worlds: een expert in vegetarisch, veganistisch én glutenvrij comfort food. Je leest het goed: Fish & Chips, tacobowl en kapsalon, allemaal vega(n) en glutenvrij. Schuldvrij genieten dus, maar GYS houdt ook ‘gewoon’ van een vette hap. Het borrelmenu kent een paar gefrituurde hapjes en maakt daarbij gebruik van glutenvrij bierbeslag. Niet per se gezonder, maar wel leuk om te weten. Onze favorieten waren zonder twijfel de buffalo wings van bloemkool en de linzenballen. Beide goed krokant en perfect smeuïg en zacht aan de binnenkant. Afgetopt met een scala aan dipsausjes en zelfgemaakte spreads is de borrelplank compleet! Ben je meer een zoetekauw? Stop en kijk niet verder. GYS has your back! Sinds kort is GYS trots op een nieuwe veganistische en glutenvrije patisserie. De kleine vitrine is gevuld met cheesecake, kokos-limoentaart, honeycomb chocolates, chocolate buttons en nog veel meer. Als dessert kun je kiezen voor een van de lekkernijen, maar ook voor het grand dessert: een samenstelling van kleine porties dessert. Kijk hier voor de hele menukaart!

De smaakexplosies van 100% biologisch
We laten de keuze voor de gerechten aan GYS, die ons een ‘beetje van alles’ voorstelt. In veel gevallen biedt GYS namelijk een proeverij aan van alle gerechten per gang. Perfect om te delen en keuzestress te ontlopen. Als voorgerecht werd ons de rijkelijk gevulde borrelplank voorgeschoteld. Het geheel ziet er indrukwekkend en smaakvol uit. Eigenlijk kent de borrelplank een traditionele vorm: met linzenballen bij wijze van bitterballen, zuurdesembrood ter vervanging van wit stokbrood en nacho’s met een zelfgemaakte guacamole. Door de 100% biologische producten van GYS is iedere hap een ware smaakexplosie. Onderwijl dronken we een exotische “kefir” champagne en een klein shotje gember kombucha. Beide drankjes bevorderen de spijsvertering, maar zijn vooral erg lekker fris en feestelijk.

Met de wisseling van het seizoen verandert tevens de kaart van GYS. Sommige gerechten blijven echter jaarrond op de kaart, zoals de kapsalon en de Fish & Chips. Dit seizoen heeft GYS twee Aziatische gerechten toegevoegd: Phó Ga en Gado Gado. Phó Ga is een noedelsoep gevuld met allerlei smaakmakers uit de Aziatische keuken. Je waant je direct op het Zuid-Oosterse continent met de limoen, kombu, Thaise basilicum en chili. De kracht van veel Aziatische recepten zoals Phó Ga is dat alle ingrediënten niet met elkaar gepureerd worden tot een dikke massa, maar de smaakmakers in de soep blijven trekken. Door de 100% biologische producten intact te houden gaan er geen smaken, geuren of voedingsstoffen verloren. Je kunt je voorstellen dat de intensiteit van de smaak een ware belevenis is! De juwelen van het gerecht? Zonder twijfel de gezouten oesterzwammen en shiitake.

Ook de Gado Gado is een kleurrijke verschijning van prachtige ingrediënten. Traditioneel wordt de salade gemaakt met taugé, kool, satésaus, nasi, tofu en ei. De GYS-versie van de salade is echter veel rijker aan smaak en heeft meer body. Het ei wordt vervangen door een vegan omelet met kerriekruiden, de satésaus is huisgemaakt en de nasi is niet wit maar donker van verschillende granen en peulvruchten. Super smaakvol! Het leuke aan de losse ingrediënten op het bord is dat je zelf de (smaak)combinaties kunt maken. Alhoewel, bij mij ontbreekt satésaus in geen enkele hap.

Ondanks het naderende einde van de avond beleven we tijdens het nagerecht ons absolute hoogtepunt: het grand dessert. De presentatie van chocolade in allerlei vormen en maten zorgt voor een welverdiend ‘ooooh’-moment. Het grand dessert bevat kleine porties van zowel de nagerechten op de kaart, als de gloednieuwe patisserie: matcha brownie, bannoffee, GYS snickers, tiramisu, millionaire’s shortbread, carrotcake balls, bounty balls en bliss balls. De textuur swingt van smeuïg naar nóg smeuïger. Het grand dessert is gedecoreerd met heerlijke karamel- en chocoladesausjes, frisse bolletjes vanille- én matcha-ijs en krokante notenkruimels. Kortom, GYS’ zoetigheid is alles wat je wenst!

Benieuwd of er een restaurant bij jou in de buurt het gouden LEKKER VEGA Keurmerk heeft? Je vindt alle restaurants hier!

Restaurant GYS – Voorstraat 77, 3512 AL Utrecht – www.gysutrecht.nl/

Ben jij ook bij restaurant GYS geweest? Hoe was jouw ervaring? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Summary
GYS: ultiem comfort food met een vega(n) twist
Article Name
GYS: ultiem comfort food met een vega(n) twist
Description
GYS in Utrecht is een van de restaurants die het gouden LEKKER VEGA Keurmerk heeft gekregen. Benieuwd naar onze ervaringen? Je leest het hier!
Author