Print Friendly, PDF & Email

InScience: Dutch International Science Film Festival is een nieuw filmfestival dat zich richt op het snijvlak van film, wetenschap, kunst en eten! Het festival gaat in op de wetenschapsfilms van het afgelopen jaar en verbindt daar verdiepende eigenschappen aan. Daarnaast laten ze je op een nieuwe manier kennis maken met eten tijdens het Mould Diner, want “smaak komt niet alleen, dus geniet van al je zintuigen!” De eerste editie van het festival vindt dit weekend plaats in LUX te Nijmegen. Wij hebben al een kijkje mogen nemen en wat we ervan vonden lees je hier.

Het initiatief
InScience, een initiatief van Radboud Universiteit en LUX, wil InScience uit laten dragen tot een traditie, waar publiek, film, wetenschap, kunst en het bedrijfsleven samenkomen. Dit door middel van het aanbieden van een gevarieerd programma, waar jong en oud hun hart kunnen ophalen. Met onder andere films, lezingen, experimenten en exposities is er genoeg te zien. Maar door middel van het interactieve element van InScience maak je zelf onderdeel uit van de wetenschap. Zo kan de jonge bezoeker deelnemen aan de Junior Wetenschapsquiz met live experimenten, spannende proeven en leuke filmpjes. Het is ook mogelijk om zelf in de schoenen van de wetenschapper te staan in het DIY Lab. Trek de witte jas maar aan en laat je zo wegwijs maken als onderzoeker. Voor een compleet overzicht van het programma, klik hier.

Tegen alle verwachtingen in
Maar het leukste onderdeel van InScience voor de Hippe Vegetariër is natuurlijk het eten. Zou jij je zintuigen nog vertrouwen wanneer de geur, kleur en textuur anders zijn dan je gewend bent? “Smaak komt niet alleen, geniet van al je zintuigen!” de slagzin verbonden aan de Experience Lunch is vrij duidelijk. Hoe ervaar jij een maaltijd als de meloen op je bord zwart is van kleur, in plaats van groen? En als basilicum niet als blad op het bord terug te vinden is, maar in de vorm van een jelly? Toen ik hoorde dat mijn geliefde plak oude kaas een metamorfose was ondergaan tot mousse, was mijn interesse gewekt!

Vegetarisch op z’n kop
De maaltijdsalade met panna cotta van geitenkaas, zwarte meloen, crispy aardbeien en yoghurt stelde mijn zintuigen niet teleur. Het is even wennen om een zwart meloen bolletje aan je vork te prikken, want wat kan je verwachten van een zwart stukje fruit? Nou precies hetzelfde als van de bekende groene meloen. Hoewel het uiterlijk iets anders suggereert liegt de smaak er niet om, een fris stukje fruit of het nou groen of zwart is. Door het volgende gerecht werd ik aangenaam verast, gecombineerd met een jelly van basilicum en crumble van pijnboompitten kwam de romige oude kaas goed tot zijn recht!

Zoals in een korte film die we eerder die dag gezien hadden duidelijk wordt, staan schimmels gelijk aan planten. Planten daar zijn we dol op! Sommige schimmels vormen zich tot paddenstoelen en dat is tevens de inspiratiebron geweest voor het InScience diner. Genieten van drie verschillende schimmels in één maaltijd kan tijdens het zogenaamde Mould Diner.

Geen zorgen, de schimmels in dit gerecht zijn niet dodelijk. De paddenstoelen zijn zelfs rijk aan eiwitten, vitamines en geneeskrachtige componenten. In de saus bij dit gerecht zit gorgonzola en martini. Voor de gorgonzola wordt de schimmel Penicillium roqueforti toegevoegd aan koemelk. De schimmel groeit in de kaas en maakt miljarden groenblauwe schimmelzaden. Martini wordt verkregen doordat gisten de suikers in druiven omzetten in alcohol. Drie soorten schimmels verwerkt in één gerecht in de vorm van pasta met wilde paddenstoelen en gemarineerde tofu, saus van gorgonzola, martini en gemarineerde tomaat. De lekkerste combinatie van schimmels die ik in tijden gegeten heb.

InScience: Dutch International Science Film Festival, LUX Nijmegen, www.insciencefestival.nl

Ga jij dit festival binnenkort ook bezoeken of ben je er al geweest? Ik ben altijd benieuwd naar jouw verhaal! Laat me weten wat je het lekkerste of het leukste vond in een berichtje via Facebook, Twitter of in een reactie. En heb jij andere aanraders? Ook die hoor ik graag! 

Summary
Article Name
InScience: smaak komt niet alleen, geniet van al je zintuigen!
Description
Bezoek nu de eerste editie van InScience plaats, een festival waar film wetenschap en kunst samen komen. Smaak komt niet alleen, geniet van al je zintuigen!
Author

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!