Instock: Zet voedselverspilling op de kaart!
Rosa Kuijpers

Instock: Zet voedselverspilling op de kaart!

vrijdag 01 juni 2018
Wist jij dat er wereldwijd wel 1,3 miljard ton eten wordt weggegooid? Zonde, zonde en nog eens zonde! Want voedselverspilling heeft ook nog eens een enorme impact op het milieu. Bij Instock willen ze hier verandering in brengen en dat doen ze door voedselverspilling letterlijk én figuurlijk op de kaart te zetten. Instock koopt  onverkochte producten bij plaatselijke Albert Heijns en andere producenten. De creatieve chef koks maken van deze producten de meest héérlijke gerechten. En dan hebben we het nog niet eens over de heerlijk zelfgebrouwde Bammetjes, en Pieper Bier, de granola van bierborstel (het voedzame moutrestant dat overblijft na het brouwen van bier) en wijnen, die simpelweg nog van zeer goede kwaliteit zijn maar normaal gesproken onnodig worden weggegooid.

Interieur
Bij binnenkomst werd ik verrast door de prachtig ingerichte ruimte. De indeling van het restaurant is zeer sfeervol, met veel houten meubels, planten en een fijne lichtval. Het is direct te merken dat er veel aandacht is besteed aan het interieur. Het Instock restaurant heeft een puur natuurlijke, authentieke en creatieve uitstraling, waarbij goed nagedacht is over de setting van de tafels, de belichting en de extra accessoires. Dit alles geeft het restaurant karakter. Zo staat er naast de keuken een droogoven, te zien op de onderstaande foto, waarin dagelijks onverkocht fruit en groente gedroogd worden voor consumptie. Ook hangen er gekonfijte en gedroogde groente en fruit aan de muur, die nooit verkocht zijn en nu als decoratie dienen. Op de bar staan hun zelf gebrouwde Pieper- en Bammetjes Biertjes en zoete lekkernijen uitgestald.

Bediening en gasten
Dankzij het concept, het interieur, de smaakvolle gerechten, huisgemaakte producten en de vriendelijke bediening, is Instock een plaats waar je graag komt en een tijd doorbrengt. De bediening is er heel relaxed en geven hun gasten uitgebreid uitleg over onder andere hun menukaart, het concept, de totstandkoming van de gerechten en nog véél meer interessante weetjes omtrent het tegengaan van voedselverspilling waar zij zich hard voor maken. Zo werd mij uitgelegd over hun dagelijkse activiteiten, zoals het ophalen van alle onverkochte producten bij lokale supermarkten. Ook over het gebruik van hun droogoven werd besproken. Ik merkte op dat de bediening een brede kennis heeft van het concept, de gerechten en hun zelfgemaakte producten. Er gaat letterlijk een wereld voor je open!

Vegetarisch smullen
Bij Instock kun je terecht voor de meest heerlijke ontbijtjes en lunchgerechten. Als ontbijt serveren ze er hun huisgemaakte ambachtelijke granola, gemaakt van gered bierborstel dat overblijft na het bierbrouwen, hemelse wentelwafels gemaakt van gered brood met karamel, gekonfijte mandarijn en citrusschuim en shakshuka met eieren in pittige tomaten-harrirasaus met groenten, zoetzure ui en kaastoast. Deze laatste twee gerechten heb ik in combinatie met de falafel fattoush geproefd. De shakshuka werd smaakvol en goed warm gepresenteerd in een stenen ovenschaaltje op een houten plankje. De shakshuka van Instock is licht pittig, tjokvol vol groenten en verrukkelijk in combinatie met de kaastoast. De falafel fattoush is een fris lunchgerecht, bijzonder lekker dankzij de combinatie van de kruiden, de yoghurtdressing en de warme crunchy falafel. Als dessert heb ik de hemelse wentelwafel van gered brood met gekonfijte mandarijn en citrusschuim geproefd. De combinatie van de bruingebakken, krokante wafel met de frisse citrusdressing en gekonfijte mandarijn smaakte naar 'meer'. Naast de ontbijt- en lunchgerechten staan er op de kaart van Instock de meest heerlijke borrelhapjes- en plankjes, zoals de huisgemaakte kaasbitterballen en groentesticks en dips. Kom je er een koffie of thee drinken? Neem er dan vooral de 'Zoet van de dag' lekkernij bij! Deze week serveerde ze hun blueberry muffin. Deze was om je vingers bij op te likken ;-)

Al met al..
Creëren de koks bij Instock restaurant de meest verrassende gerechten met onverkochte producten uit de supermarkt. Er is geen uitgebreide menukaart wat betekent dat je de gerechten gewoon lekker op je af kan laten komen. Zo wordt een beurse banaan gebruikt voor het maken van het bananenijs of een overrijpe tomaat gedroogd in de droogoven en in een pasta verwerkt. Dus; laat jij je graag verrassen, ben jij tegen voedselverspilling, en houd je van gedroogde, gekonfijte of gefermenteerde groenten en fruit? Dan ben je bij Instock aan het goede adres!

Instock - Amsterdam, Utrecht & Den Haag - www.instock.nl

Ben jij bij Instock geweest? Laat ons weten wat je ervan vond in een reactie op de website, Facebook, Twitter of Instagram. We zijn benieuwd!









 

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.