Print Friendly, PDF & Email
3.7/5 - (3 stemmen)

Het was tijd voor een bijzondere avond, want na mijn tijd als vast lid van de redactie was het tijd om het stokje over te dragen. Maar dat moment mocht natuurlijk niet voorbij gaan zonder een afsluitende avond culinair genieten samen met Isabel. En dat deden we bij de meeste bijzondere en culinaire hotspot van mijn woonplaats Rotterdam: In de keuken van Floris. Stipt om 19.00 werden wij ontvangen door Floris zelf, in een sfeervolle bescheiden ambiance, waar we smulden van een maar liefst totaal aan negen gangen… ready?

Het interieur
De kleine zaak wordt in beslag genomen door een enorme open keuken, waar een gepassioneerd team hard werkt aan de mooiste culinaire kunstwerkjes en wijn-spijscombinaties. Het concept is helder: alle gasten gaan tegelijk aan tafel, eten hetzelfde negen gangenmenu (vis en vlees of vegetarisch) met bijpassend wijn- of sap (!) arrangement. Dit zorgt voor een ritme in het restaurant en vult de zaal met de bijzondere energie van mensen die op hetzelfde moment dezelfde ervaring delen.

De bediening en het publiek
Het publiek is divers, en dat weerspiegeld eigenlijk ook meteen de stad waarin dit restaurant gevestigd is: Rotterdam. Divers aan cultuur, maar wel lekker gewoon. Geen poespas. Zo verfijnd als de gerechten zijn en zo subliem als de wijnen per gerecht zijn gekozen, zo gemoedelijke is de sfeer. Je voelt je helemaal op je gemak terwijl je de mooiste combinaties voorbij ziet komen. Bijzonder is ook de persoonlijke aandacht die Floris en Wilfred, de gastheer en sommelier, aan iedere gast schenken. Je bent echt te gast in hun huiskamer voor een culinair avontuur!

Negen gangen vegetarisch smullen
Waar te beginnen? Na de avond goed gestart te zijn met een glas champagne werd de amuse geserveerd. Boekweit noedels en krokant, tamarinde, bloemkool in de vorm van een crème, chips, blad, kruim en boter. In plaats van de gebruikelijk vork die zich naast het bord bevindt, eten wij dit gerecht met een pincet. Wat een goede keuze, dit aangezien ieder component op het glazen schaaltje zo delicaat en verfijnd is dat het zonde zou zijn om het in een hap in je mond te steken. Nu kunnen we ieder onderdeel extra goed proeven!

Hierna is het tijd voor de eerste echte gang: een frisse combinatie van Ingelegde venkel, radijs, la boussian, mango, kaviaar van tapioca en soja met vlierbeskappertjes

Gevolgd door het tweede gerecht, een boswandeling van pompoen met verschillende pompoen-texturen, yuzu, bergamot, gierst, freke en mini-popcorn. Een waar schilderij!

De derde gang is een ode aan de tomaat, met afrikaantjes, kappertjes en zwarte olijf. Hier zien we verschillende bereidingswijzen van de tomaat voorbij komen die stuk voor stuk verrassen.

Hierna ontvangen we een sigarendoos op tafel waar de geur en de rook van opa’s sigaar uitkomt zodra je hem opent. De doos is gevuld met een gerookt gerecht van tempeh, pistache, kersen en amaranth. Vorm en smaak gaan hier dus op typische Floris wijze samen!

Tijd voor iets lichts en fris zuur-zoets na deze belevenis. Een fijn gerechtje met rode biet, aardbei, rozen, lychee en rode paprika, om de smaakpapillen te neutraliseren en klaar te maken voor de rest van de avond.

De verrassingen blijven elkaar opvolgen want hierna mogen we genieten van een nestje van mie van boekweit met een spitskool loempia en een smaakvolle gedroogde shiitake.

Het laatste ‘echte’ gerecht van dit culinaire avontuur is een geroosterde artisjok met aardappel, doperwten, yuzu en anchodine. En laat ik vooral niet vergeten te vertellen dat iedere gang gepaard ging met het juiste glas wijn (of bier!). En drink je liever non-alcoholisch, dan heeft In de keuken bij Floris een speciaal saparrangement in de aanbieding. Net zo smaakvol en bijzonder.

Een negen-gangen-diner is natuurlijk niet compleet zonder een kaasplankje – dat vinden wij tenminste! Uiterst gelukkig waren wij dan ook om te horen dat de selectie aan kazen In de keuken van Floris voor de vegetariers onder ons vegetarisch gestremd is. Oog voor detail! De selectie van Robiola Tre Latte, Appenzeller, La Filetta en Archels blauw werd geserveerd met kweekpeer en cranberrie-notenbrood.

Het moment waarvan je dacht dat het nooit zou komen: het dessert. Een pannacotta met blauwe bes, chocolade en wortel. De wortel kwam terug in de vorm van ijs. Inspirerend wanneer koks groenten op smaakvolle wijze weten te verwerken in een dessert! Daardoor is het licht, misschien wat gezonder en een echte fijne afsluiter.

Dat een vegetariër zijn geluk niet op kan In de keuken bij Floris mag duidelijk zijn. Vegetarisch wordt er enorm uitgepakt in smaken, structuren en combinaties en aan alles wordt gedacht. Wat een avond! Eentje voor in de boeken.

In de keuken van Floris, Honingerdijk 259 Rotterdam, In de keuken van Floris

Ga jij deze hotspot binnenkort ook bezoeken of ben je er al geweest? Wij zijn altijd benieuwd naar jouw verhaal! Laat ons weten wat je het lekkerste of het leukste vond in een berichtje via Facebook, Instagram, Twitter of in een reactie. En heb jij andere aanraders? Ook die horen we graag!

 

Summary
In de Keuken van Floris: 9 gangen vegetarisch
Article Name
In de Keuken van Floris: 9 gangen vegetarisch