Print Friendly, PDF & Email
4.4/5 - (5 stemmen)

Na een regenachtige dag kwam toch eindelijk de zon tevoorschijn en dat was maar goed ook! Want als een verzopen kat aankomen in een restaurant, dat is niet hoe ik graag voor de dag kom. Gelukkig scheen de zon en daar gingen we dan als echte toeristen, op een gehuurde OV-fiets op weg naar De Kop van ’t Land in Dordrecht. Fietsend door de natuur kwam het dorpse meisje in mij naar boven, ik waande me even helemaal thuis. Als een echte Hollandse op de fiets naar een restaurant aan de overkant van de Biesbosch wat een avontuur. Dat het helemaal waard is overigens!

Het interieur
Voor ik aan het interieur begin, wil ik graag het totale plaatje voor je schetsen. Picture this.. wind door je haren, op je stalen ros, door de weilanden, fietsend door de natuur tot je een kleine pond tegen komt. Voor de pont rechtsaf slaan en je bent er, bestemming bereikt: De Kop van ’t Land. Deze herberg, heeft helaas maar een aantal kamers, maar dat heeft ook zeker zijn charme. In de herberg worden we direct verwelkomt in het restaurant dat iedere avond volgeboekt zit. Ik vraag me af, hoe kan het zijn dat ik nog niet eerder gehoord had van dit vegetarische restaurant maar al deze andere gasten wel?! Met een rustige uitstraling en een knusse indeling vormt dit restaurant een intieme setting met een enkel schilderij aan de muur. En muffe schilderijen van fruitmanden zal je hier niet snel tegenkomen, die tijd is geweest!

Het laboratorium
Meteen worden wij uitgenodigd in de voorbereidingskeuken, die zich in de kelder bevindt. Deze keuken wordt ook wel het laboratorium genoemd, want hier worden constant nieuwe creaties getest, waarvan de successen hun weg naar de kaart vinden. Eigenlijk wordt er bij De Kop van ’t Land liever niets verspild. Helemaal anno 2016, maar hier zijn ze al iets langer bezig met duurzaamheid, een term die ons als muziek in de oren klinkt. Een restaurant waar ze “vis en vlees sinds een jaar of drie geleden, helemaal vergeten zijn”. Letterlijk niets wordt verspild. Zo worden de schillen en resten van de groenten gedroogd, om zo tot poeder gemalen te worden, dat op zijn beurt weer verwerkt wordt in de gerechten. Of resten die in olie of azijn gezet worden, om zo een geconcentreerde smaak te geven aan vloeistoffen. Ook worden groenten ingemaakt ofwel gefermenteerd. Alles kan in de keuken van De Kop van ’t Land, “soms gaat dit mis en ontploft er nog wel eens een potje”, en dat maakt het tot een echt laboratorium, waar een diversiteit aan smaakcombinaties uitgevonden wordt. Tijd om deze creaties te proeven.

De bediening en het publiek
Het publiek is er in alle soorten en maten, van een vader en zoon die diepe gesprekken voeren onder het genot van een mooi glas rode wijn, tot het stel dat samen culinaire reizen maakt door heel Europa en zo graag de hoogtepunten voor ons op een rijtje zet, tot het stelletje dat romantisch gerechten deelt bij kaarslicht. De bediening is uiterst vriendelijk en kan ons in detail vertellen welke componenten zich op het bord bevinden en uit welke regio de druiven komen die zich in het glas bevinden. De wijnspijs combinatie is uitmuntend. Niet een woord dat ik snel gebruik, maar wat is het hier op zijn plaats. De bediening verteld vol enthousiasme over de wijnen en de prachtige lokale ingrediënten, wat mooi is om te zien.

Geplukt en gekregen
Veel tijd wordt er bij De Kop van ’t Land gestoken in de details. Een deel van de fijne ingrediënten die terugkomen in de gerechten worden in de buurt zelf geplukt. Zo komen veel van de kruiden en eetbare bloemen uit het wild. Hiernaast zijn er veel lokale boeren en buren die hun overschot aan oogst maar al te graag bij de herberg komen afgeven. Zo van het land op je bord dus.

Vegetarisch smullen
Omdat het weer het toe laat genieten wij eerst van de omgeving en een glas wijn op het terras. Gevolgd door de amuse: snijboon en tarwegras, met een koekje van lijnzaad en snijboon, hazelnoot, en belperknolle. Apart geserveerd zijn de krokantjes met hierbij merengue van verse kwark en zuring. Leuk detail! Belperknolle is een hard kaasje uit Belp, net onder Bern in Zwitserland en word gemaakt van rauwe koemelk waar tijdens de bereiding stukjes knoflook, ui en verse kruiden aan worden toegevoegd. Lekker! Gevolgd door ‘Radijzen’ op verschillende manieren. Gepekelde witte radijs, zoetzure rode radijs, redmeat, greenmeat, hangop van schapenyoghurt, crumble van venkelkiemen en dressing van wilde kamille. Dit kunstwerkje is eigenlijk te zonde om op te eten zo mooi! Radijs is eigenlijk niet mijn favoriet, maar deze bereiding lust ik elke dag wel. De combinatie van smaken is overweldigend, zo subtiel maar zo mooi op elkaar afgestemd. Het zoetzure van de radijs, het frisse van de venkelkiemen en het bloemige en zachte smaak van de kamille, wow.

Tijd om aan tafel te gaan, het koelt af. Hier word de ‘Zomerse snert’ geserveerd, een crème van doperwten, gefermenteerde knolselderij, madeleine van aardappel en bieslook, lavaszout, krokant van rogge, bundelzwam, bleekselderij, sjalot en zeemelde. Een prachtig fel groen ogend gerecht dat doet denken aan de Lente. Frisse, lichte smaken die als afsluiter dient van de selectie aan koude gerechten.

Als eerste warme gerecht krijgen wij ‘Tomatensoorten’ voor ons. De coco de Paimpol, crème van artisjok, aspergesla, saus van groene tomaat en geroosterde knoflook. Verschillende bereidingswijzen van de tomaat aangevuld met kleine componenten die het gerecht in balans brengen. Gevolgd door de ‘Jonge prei sous-vide’, gerookte karnemelk saus, olie van prei groen, venkel, lamsoor, gepofte zwarte rijst en bronzen venkel. Side note: als de karnemelk saus word opgeschuimd, beginnen de lampen in het restaurant te knipperen. Je merkt het meteen als de chef in de weer is met de staafmixer! De prei is een simpel ingrediënt maar met deze bijzonder bereidingswijze komt deze helemaal tot zijn recht. Bijzonder smaakvol en zijde zachte prei is het resultaat. Het gerecht ‘Rode biet’, geserveerd als crème, steel, rauw, met koolrabi, gepofte rode ui, quinoa, tuinbonen, verveine en schorrekruid. Een gerecht met krachtigere smaken.. Hier merk je dat ook met de opbouw van de gerechten rekening is gehouden. Deze loopt namelijk mooi over van licht naar zwaarder, net als de keuze in wijnen die uitgezocht zijn bij de gerechten. Het volgende gerecht is met cantharellen, bimi, broccoli, rode ui gepoft en krokant, zeekraal, peultjes en paksoi in ponzu, als ook gepekeld en crème van het blad. De umami smaak van de cantharellen past goed in dit gerecht met paksoi en ponzu, dat het gerecht een Oosterse tint geeft.

Na dit gerecht zijn wij toe aan een dessert. De keuze is uit twee opties: zoet of hartig. Lastig. Het is de Gorgonzola dolce geworden met rabarber, aardbei en basilicum. De felle kleuren en het hartige van de blauwe kaas combineert perfect met het zoete van de aarbei en licht bittere van de rabarber. Dat smaakt naar meer. We sluiten de avond af met een kaasplankje van Hollandse bodem waar verschillende kazen speciaal geselecteerd zijn en geserveerd worden met appelstroop en huisgemaakt vijgenbrood.

Wat een culinair hoogtepunt van mijn week dit diner bij De Kop van ’t Land. Jammer genoeg dat ik de volgende dag moest werken, anders had een overnachting aan de rand van de Biesbosch de avond compleet gemaakt. Een extra excuus om terug te komen geeft dit mij in ieder geval wel!

De Kop van ‘t Land, Zeedijk 32 Dordrecht, 078 6300 650, www.kopvanhetland.nl

Ga jij deze hotspot binnenkort ook bezoeken of ben je er al geweest? Wij zijn altijd benieuwd naar jouw verhaal! Laat ons weten wat je het lekkerste of het leukste vond in een berichtje via Facebook, Instagram, Twitter of in een reactie. En heb jij andere aanraders? Ook die horen we graag!

Summary
De Kop van 't Land: midden in de natuur
Article Name
De Kop van 't Land: midden in de natuur