Print Friendly, PDF & Email
4.7/5 - (3 stemmen)

La Maria staat al maanden op mijn lijstje, sinds ik de lovende recensie van Hiske in de PS van het Parool las. Helaas is de rivierenbuurt voor mij een hoek van de stad waar ik veel te weinig kom, dus heeft het even geduurd voordat ik eindelijk aanschoof aan de houten tafels van deze Italiaanse huiskamer. Een topper in zijn soort!

Het interieur
La Maria bevindt zich in een oud winkelpand op de begane grond van een hoekpand aan het pleintje in de Vechtstraat. Je doet de deur open en staat direct midden in het restaurantje, de grote etalageramen die tot de grond komen zorgen voor een licht en sfeervol geheel. Eigenlijk is de ruimte enorm klein: de keuken bestaat uit een grote houtoven plus een houten werkbank om op te snijden met daaronder twee koelkastjes. Verder is er een smal toilet met daarnaast een volgepropte bezemkast. Meer niet. Het interieur is heerlijk eenvoudig maar smaakvol met een oude houten vloer, sierlijke houten stoelen en tafels, wijnflessen met druipende kaarsen erin en rode rozen. What else do we need?

De bediening
De bediening in La Maria sluit naadloos aan bij de sfeer van het lieve restaurantje. Menukaarten bestaan natuurlijk niet, de dames komen gewoon eventjes bij je aan tafel zitten om je persoonlijk te vertellen wat er te kiezen is die avond. Wil je wijn? Kom dan vooral even in de koelkast kijken en natuurlijk mag je ze even proeven. Je wordt acuut geduldig en zorgeloos als je ziet hoe de dame in ‘de keuken’ a la minute jouw gerechtje bereidt en in de houtoven stopt. Dat is nog eens liefde.

Het publiek
Bij La Maria komt denk ik iedereen die het inmiddels ontdekt heeft. Ik vind het echt een restaurantje om lekker te gaan zitten als je even geen zin hebt om te koken, gewoon impulsief, op een doordeweekse avond. Het is ook een restaurantje om met intieme gezelschappen naartoe te gaan: met je familie, je oma, je geliefde, je beste vriendin of je date, om de hele avond knus te kletsen bij het kaarslicht. Leuk detail: op zondag kan je op aanvraag speciaal reserveren voor een familietafel!

Het eten
Bij La Maria is het eten puur, eenvoudig en ofwel rauw ofwel uit de houtoven. Per avond kan je gemiddeld kiezen uit twee voorgerechten, twee hoofdgerechten en twee desserts, allemaal afhankelijk van de dagverse oogst en de inspiratie van de houtovenchef. Zo aten wij een fijne rucola salade met jonge witte kaas, artisjok en citroendressing, een knapperige pizzette met venkel en peterselie, polenta met groene asperges en geroosterde paddenstoeltjes en tot slot een citroenmerinque. Heer-lijk. Daarbij worden allemaal voor mij zeer onbekende biodynamische wijnen geschonken, geheel persoonlijk maar ik heb geen glas kunnen vinden waarvan ik echt warm werd, dus doe er voor mij nog een lekkere zware, volle, rijpe rode wijn bij en dan ben ik absoluut gelukkig.

De rekening
La Maria is typisch zo’n restaurantje dat zo kleinschalig, ambachtelijk en liefdevol is dat je er toch best wat voor betaalt. Een drie-gangen-menu kost 30 euro, een hele normale prijs natuurlijk, maar doordat de gerechten zo uitblinken in eenvoud zou je misschien minder verwachten. Hierbij inbegrepen zijn echter ook kilo’s met liefde en aandacht, dus ik was blij om ervoor te betalen aan het einde van de avond. De wijnen tot slot kosten 5-7 euro per glas en water komt uiteraard gewoon uit de kraan. Een restaurantje om van te houden!

La Maria, Vechtstraat 79 Amsterdam, 020 644 0712 of 06 38 32 84 82,
www.hornolamaria.com

Ga jij deze hotspot binnenkort ook bezoeken of ben je er al geweest? Ik ben altijd benieuwd naar jouw verhaal! Laat me weten wat je het lekkerste of het leukste vond in een berichtje via Facebook, Twitter of in een reactie. En heb jij andere aanraders? Ook die hoor ik graag!

IMG_1163      IMG_1133

IMG_1139      IMG_1143

IMG_1144      IMG_1152

IMG_1156      IMG_1157

Summary
La Maria: ambachtelijk uit de houtoven
Article Name
La Maria: ambachtelijk uit de houtoven