...

Lof: karakter & kwaliteit

door | 24 aug 2013 | Amsterdam, Diner, Gewoon genieten, Hotspots

Print Friendly, PDF & Email

Restaurant Lof is altijd een favoriet geweest van mijn ouders: een klein, eigenzinnig zaakje met altijd dezelfde bediening en geweldig eten. Een aangename en knusse verassing tussen de diverse restaurantjes in de Haarlemmerstraat en een fijne uitbreiding van je eigen huiskamer.

Het concept
Het concept van Lof is simpel, je kan kiezen uit een menu van twee of drie gangen met keuze uit vis, vlees of vegetarisch. Er is geen menukaart, de mogelijkheden worden je persoonlijk aan tafel uitgelegd. Dit geeft meteen een informele sfeer en een leuk contact met de bediening. Verder is er een eenvoudige wijnkaart die er niet uitziet maar de witte Viognier uit de Languedoc die erop staat is ook per glas te bestellen en een toppertje. Van de open rode wijn was ik dit keer niet zo gecharmeerd maar dat kwam mede doordat hij ongeklimatiseerd was en dus ongewoon warm dankzij de heerlijke augustusavond.

Het interieur
Het interieur van Lof doet een beetje aan als een Franse bistro met een fantasievolle knipoog. De tafels en stoelen zijn van hout, er liggen tegeltjes op de vloer en achter de bar die tevens dienst doet als vitrine is de open keuken. Daar zie je de koks jouw menu van begin tot eind vers bereiden. De knipoog zit hem in de rechterwand die bezaaid is met de meest uiteenlopende spiegels, de linkerwand waar dankzij de toepassing van krijtverf inspirerende teksten en slogans op gekrabbeld zijn en de grote blauw- en roodgeruite theedoeken die iedereen als servet krijgt aangeboden.

De bediening
In wezen kan bij Lof de bediening ook beschouwd worden als onderdeel van het meubilair. De gastheer is namelijk al jaren dezelfde typische man die in alle rust en met een zorgvuldige aandacht als een marionettenspeler de tafeltjes in zijn zaak draaiende houdt. Hij is net zo karakteristiek als het interieur en daardoor niet bij iedereen geliefd maar beslist een vakman. Op drukke avonden wordt hij ondersteund door innemende studenten die hem perfect aanvullen.

Het publiek
Bij Lof komen doorgaans veel Amsterdammers al merk je in de zomermaanden dat Lof ook in de toeristenboekjes niet onbesproken blijft. Het publiek is gemengd en varieert van eind twintigers tot veertigers tot pensionado’s, en van jonge stelletjes tot gezinnen. Dankzij de gemoedelijke huiskamersfeer gaat dit allemaal heel goed samen en is Lof een plek waar iedereen zich thuis voelt.

Het eten
Het eten is waarom Lof absoluut een (herhaaldelijk) bezoekje waard is. Het verrassend, super vers, goed geproportioneerd en deskundig bereid door mensen die weten wat lekker eten is. Alle smaken komen tot zijn recht, de diverse structuren maken de gerechten interessant en aan het einde van de avond ga je met een blij gevulde maar niet te volle buik de deur uit. Goed om te weten dat deze mening ook gedeeld werd door mijn carnivore metgezellen.

Vegetarisch smullen
Deze maand (augustus) zag het vegetarische menu van Lof er als volgt uit: vooraf een ‘Pfannkuchen’ (soort pizzaatje) met rucola, zwarte truffel en een dun laagje Fontinakaas, super knapperig en goddelijk dankzij de hemelse truffel. Als hoofdgerecht een risotto gevuld met rode en gele biet, cantharellen en artisjokharten, een perfect gegaarde korrel, groenten goed op beet en een verfijnde smaak zonder dat daar veel kaas of room aan te pas heeft moeten komen. De keuze voor het dessert bestond uit een kaasplankje, Lof’s befaamde chocoladetaart, zelfgemaakt ijs of een rabarbercrumble met perenijs. Ik ben voor deze laatste gegaan en opnieuw was het een smakelijk succes. Kortom, een vegetarisch menu dat de hippe vegetariër helemaal gelukkig maakt.

De rekening
Bij Lof betaal je 35 euro voor twee gangen of 40 euro voor drie gangen. Huiswijn kost 3,75 per glas, maar de verrukkelijke Vignonier 5 euro. Verder betaal je 6 euro voor een literfles Evian of San Pelligrino  en 2,25 voor een kopje thee of koffie. Het is niet goedkoop maar het eten is het absoluut waard en de charmante handgeschreven rekening (door de gastheer zelf!) maakt een hoop goed. Lof voor Lof dus!

TIP!
Zin in een echt avondje uit? Verderop in de straat op Haarlemmerdijk 161 zit mijn favoriete Amsterdamse filmtheater The Movies. Een bioscoopje zoals alleen in je fantasie nog bestaat met een bescheiden maar gevarieerd aanbod van cultfilms tot commerciële hits. De rijen voor het kleine eenmanskassaloketje rijken vaak tot buiten, dus beter is om je kaartje online te kopen: www.themovies.nl. En mocht je het toetje bij Lof overgeslagen hebben dan kan je zomers altijd nog overwegen om een pitstop te maken bij IJscuypje op Haarlemmerdijk 14…

Restaurant Lof, Haarlemmerstraat 62 Amsterdam, 020 620 2997, www.lofrestaurant.nl.

Restaurant Lof entree     Restaurant Lof interieur

Restaurant Lof vegetarisch voorgerecht     Restaurant Lof vegetarisch hoofdgerecht

Restaurant Lof dessert     Restaurant lof handgeschreven rekening

Summary
Lof: karakter & kwaliteit
Article Name
Lof: karakter & kwaliteit
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Isabel Boerdam

Isabel (1990) is vegetariër sinds haar negende. In 2013 tijdens haar master Tekst en Communicatie startte ze haar blog Dehippevegetarier.nl dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste vegetarische platform van Nederland en is uitgebreid met het gelijknamige boek. In 2018 lanceerde Isabel de succesvolle eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees in Nederland. Hierdoor werd ze benoemd tot Gamechanger onder de 30 jaar in de Food100 en CommunicatieTalent van het jaar 2018. Dit heeft er mede voor gezorgd dat Isabel de Nederlandse autoriteit is op het gebied van vegetarische voeding en van haar passie haar werk heeft kunnen maken.
Isabel Boerdam
Volg Isabel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt