Lovingly Wholesome: nachtje vegan in Nijmegen
Nicole Mulders

Lovingly Wholesome: nachtje vegan in Nijmegen

vrijdag 24 augustus 2018
Eikpunt in Nijmegen is een ecologische woongemeenschap. Nicole Mulders werd door Anneke Comello van Lovingly Wholesome uitgenodigd om er mee te eten en te overnachten. Een heel bijzondere ervaring!

Aankomst
Bij aankomst - na mijn koffer in de kamer te hebben gezet - gingen we eerst lekker buiten zitten. Heerlijk, helemaal met het mooie weer. Anneke was druk in de keuken aan de gang, want 's avonds zouden tientallen gasten aanschuiven. Haar moeder, die haar regelmatig bezoekt, was er ook en vergezelde me. En we zaten vlakbij 'de' grote eik, waarnaar de gemeenschap is vernoemd.

Eikpunt
Eikpunt is een bijzondere plek. De mensen die er wonen kiezen bewust voor het samen in een gemeenschap leven. Wat me opvalt, is dat je aan het begin van de avond jonge kinderen zonder ouders ziet lopen. Iets wat heel normaal is en veilig voelt. Op andere plekken zou je dat niet snel doen. Er wordt op Eikpunt op elkaar gelet, op een prettige manier. De sfeer is heel gemoedelijk.

Vegetarisch smullen
´s Avonds wordt aan lange tafels gegeten. Op het menu stond maaltijd-groentesoep op basis van miso-bouillon, een persoonlijke favoriet van Comello. Het leuke aan haar aanpak is dat ze van tevoren met veel enthousiasme haar menu mailt aan de verwachte gasten en informatie geeft over het eten. In dit geval deed ze dat zo: ´Miso is een zwartbruine pasta van gefermenteerde soja. Klinkt vies, ziet er vies uit, maar smaakt heeel lekker! En het is heel gezond, met natuurlijke B-vitaminen, calcium en ijzer. Het komt uit Japan. Het fermenteren geeft het zijn unieke smaak ´umami´, de vijfde smaak naast zoet, zuur, zout en bitter.´

Ze mailt verder dat de vulling van de soep bestaat uit prei, wortel, champignon, langkokende zilvervliesrijst, adukibonen, gebakken tempeh-reepjes en bosui, van een boer uit de omgeving, met wie ze prettig samenwerkt. Erbij kwam een frisse salade van verschillende soorten sla. De soep werd die avond vaak een tweede keer opgeschept. Na de soep kregen we een ijsje van een andere collega-ondernemer van Comello, die zelf het ijs kwam brengen. Daarna hebben we met zijn drietjes nog lang buiten gezeten en een lekkere biologische rode wijn gedronken en heerlijk gepraat. Comello zei tevreden terug te kijken op de avond.

Overnachting
's Ochtends was het douchen 'op de gang', zoals ik me uit mijn studententijd herinner. Opgemerkt moet worden dat de douche er keurig netjes uitzag. 
Daarna werd ik door Comello uitgenodigd om samen met haar moeder te komen ontbijten in haar appartement, dat aan de overkant van 'ons' slaapverblijf lag. Daar hadden we koffie met havermelk, croissants en zelfgemaakte banaan-wortel muffins. Daarvan nam ik er nog twee naar huis mee, zodat mijn vriend die ook kon proeven. Ik blijf de keus van Anneke om het academische wereldje te verlaten en zich te storten op bakken en kneden een bijzondere vinden, maar ik vind het geen verkeerde. Denk dat het erg bij haar past. Concluderend kan ik zeggen dat het een bijzondere belevenis was met een heel warme gastvrouw!

 www.lovinglywholesome.nl

Ben jij wel eens bij de Eikpunt geweest? Laat het ons weten in een reactie op Facebook, Twitter of op de website. We zijn benieuwd!

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.