Print Friendly, PDF & Email

Op de dag van Hiske’s vernietigende recensie in het Parool (en op mijn verjaardag :-)) at ik voor het eerst bij restaurant Nevel, bij de Westerdok aan het water in het oude ‘Nevy’. Een waanzinnige plek met een prachtig uitzicht en een stijlvol interieur. Hoewel ik met vertwijfelde blik aan tafel ging na Hiske’s kritische noten en bijna slapstickachtige beschrijving van de bediening kon ik haar mening niet delen. Nevel heeft zich snel hersteld of ups en downs, maar mijn vegetarische ervaring was zoals verwacht in een keuken waar Ricardo de scepter zwaait.

Het interieur
Nevel heeft nog veel weg van ‘Nevy’ maar dan in een stijlvollere, tijdlozere setting. De basisvoorwaarden zijn natuurlijk fantastisch: brede ramen, grote vrachtschepen die langsvaren, adembenemende zonsondergangen en net uit de toeristische loop. Van binnen is het fris en licht zonder te veel ‘beach style’. De tafels zijn van wit gelakt hout, witte banken met kussens en stoelen, grote stellages met ambachtelijk gevulde weckpotten, een grote zwarte wijnwand en een prachtige bar als eye catcher met charmante gouden hanglampen. Een hele fijne sfeer, precies tussen relaxed en chique in: stijlvol dus.

De bediening
Tijdens onze avond in Nevel was Sophie onze lieftallige tafeldame die niets vertoonde van Hiske’s geschetste dommigheid en laksheid. Zelden stel ik een bedieningslid echt voor in mijn artikel maar deze dame introduceerde zichzelf zo vriendelijk en verzorgde ons van A tot Z. Met de nodige kennis van het eten en de herkomst van de producten, maar ook een vrolijk openhartig kletspraatje zonder storend te zijn en welgemeende adviezen ten aanzien van de wijnkaart en dat we beslist in de zomer nog eens moesten komen wanneer het terrastijd is. Gaan we doen Sophie!

Het publiek
Nevel is niet de typische toeristische trekpleister en gelukkig maar. Nevel is een plek voor Amsterdammers die de stad af en toe op z’n mooist willen zien, voor levensgenieters die in de zomer houden van een ‘beachclub’ aan het IJ, voor jonge mensen die gaan voor hip en trendy, en voor culinaire liefhebbers die genieten van pure, ongecompliceerde gerechten en goede wijn. Bij Nevel kan je terecht voor een snelle (zaken)lunch, een doorzakker op het terras of een feestelijk diner waarbij je de gangen niet meer kan tellen. Voor iedereen, voor iedere situatie wat wils dus!

Het eten
Bij Nevel geniet je van Ricardo’s kookkunsten, die ik in dit restaurant voor het eerst proefde, want Ricardo’s in Odeon heb ik tot mijn spijt nooit gehaald. Zoals ik het ervaarde in Nevel kiest Ricardo voor natuurlijke, eenvoudige gerechten met verse seizoensproducten. Geen gerechten waarvan je denkt dat je het nooit zelf zou kunnen maken, maar wel zo smaakvol dat je je handen erbij opeet. Zo at ik tricolore oertomaatjes met burrata, basilicum en waterkers: stevig, sappig, romig, precies zoals ik het lekker vind. Als hoofdgerecht fijne asperges met zilte groenten, gekruimde aardappels en het perfecte eitje uit de oven. Geen hogere wiskunde maar een goudenoude combinatie waar ik gewoon blij van word. Tot slot een citroenmeringue met bloedsinaasappelsorbet. Een heerlijk fris dessert en een goede afsluiter van de avond, waarna ik verzadigd maar beslist niet overvol weer op de fiets stapte.

De rekening
Bij Nevel lunch je uitgebreid twee gangen vanaf 24,50. Het diner varieert van drie gangen tot zeven gangen, geprijsd tussen de 35 en 65 euro. Daarnaast kan je natuurlijk a la card eten voor 12,50 voor een vegetarisch voorgerecht, 16,50 voor een vegetarisch hoofdgerecht en 8 euro voor een dessert. Tot slot heeft Nevel een mooie wijnkaart waar ook een aantal bijzondere favorieten op staan voor een goede prijs, en een prima (rode) huiswijn! Wat mij betreft dus toch een bezoekje waard, zeker nu de avonden lang zijn en je optimaal kan genieten van het uitzicht.

Nevel, Westerdoksdijk 40 Amsterdam, 020 344 64 09, www.nevelamsterdam.nl

Ga jij deze hotspot binnenkort ook bezoeken of ben je er al geweest? Ik ben altijd benieuwd naar jouw verhaal! Laat me weten wat je het lekkerste of het leukste vond in een berichtje via Facebook, Twitter of in een reactie. En heb jij andere aanraders? Ook die hoor ik graag!

IMG_9825      IMG_9821

IMG_9828      IMG_9831

IMG_9839      IMG_9842

IMG_9848      IMG_9849

Summary
Nevel: stijlvol aan het water
Article Name
Nevel: stijlvol aan het water