Print Friendly, PDF & Email

Ik had goede verhalen van mijn omgeving over ONE gehoord. Voor één van hen, iemand met een goede culinaire smaak, staat het restaurant zelfs op één. Dus het stond allang op mijn verlanglijstje. En we zijn er pas geweest. Het is niet voor niets een restaurant dat bekroond is met een Michelinster. Echt een aanrader.
Van te voren had ik gemaild met kok en eigenaar Edwin Soumang. Een prettig mailcontact. Vegetarisch eten bleek bij ONE heel goed mogelijk. Soumang vond ONE en De Hippe Vegetariër een goede match, liet hij me weten. Het restaurant kookt immers veel met ingrediënten uit eigen moestuin en hecht veel belang aan gezonde voeding en de vegetarische filosofie. Een goed combi, dus.

Interieur
ONE ligt in een mooi, industrieel pand, dat vroeger in handen was van ECI, een in 1920 gebouwde electriciteitscentrale. Voordat ONE zich hier vestigde, was dit een braakliggend terrein. Nu is ONE er al een tijdje gevestigd. Het industriële karakter zie je, o.a. dankzij de stalen balken, terug in het restaurant. Graffiti siert de muren op een aangename, niet-rebelse manier. Ondanks de industriële look oogt het restaurant allesbehalve koel of ongezellig.
We worden begeleid naar een ronde tafel en nemen plaats in lekkere kuipstoeltjes. Het blijkt er aangenaam te zitten.

Bediening en gasten
De bediening is vriendelijk en prettig in de omgang. De personeelsleden wisselen elkaar moeiteloos af. De sommelier heeft verstand van zaken en geef deskundige uitleg. Ook over de niet-alcoholische cocktail van gele tomaten met bladselderij, die mijn vriend drinkt. De tomaten zijn afkomstig uit eigen moestuin.
Het restaurant komt in de loop van de avond helemaal vol te zitten. Het mag duidelijk zijn: de gasten hier weten wat goed eten is.

Vegetarisch smullen
We beginnen met een glas champagne. Dat vind ik heerlijk, ook al drink ik dat niet wekelijks of maandelijks. Grappig is dat op de menukaart een inspirerende spreuk van scheikundige en bioloog Louis Pasteur staat: “Wine is the most healthful and most hygienic of beverages.” Bemoedigend, want ik kan erg genieten van (goede) wijn. En het blijkt dus ook gezond te zijn.
Vooraf krijgen we zuurdesembrood en we worden in de loop van de avond verwend met heerlijke amuses. Allemaal erg smaakvol.
Ik vraag, nadat de champagne op is, om een droge, volle rode wijn. De sommelier zegt dat Amerikanen die volle wijn ‘black wine’ noemen, omdat hij bijna zwart is. Een leuke anekdote. De wijn smaakt goed. Dat geldt ook voor de volgende wijnen die elk bij elk gerecht passen en in BOB-glazen worden geserveerd.
We krijgen een acht-ganger diner voorgeschoteld, dat zeer goed is. Normaal vind ik drie gangen het maximum, maar dit is echt genieten. En het ligt niet zwaar op de maag. Is altijd een goed teken.
We krijgen heerlijkheden voorgeschoteld, waaronder een tarteletje van Mexicaanse mini- komkommer met citroentijm, een gerecht van venkel met citroengras, sjalot en dragon en eekhoorntjesbrood met herfsttruffel, gnocchi en Parmezaanse kaas.
Tenslotte krijgen we twee desserts geserveerd: een frambozensoufflé met ONE’s 70% Ecuador-chocolade en yoghurt, en een citroentaartje (‘maar dan anders!’ , is op de menukaart te lezen) met rabarber, merengue en roze peper. Ondertussen mijmer ik een paar keer: ‘Wanneer komen we hier terug?’…
Na het diner nemen we nog even een kijkje in de keuken om Edwin Soumang een hand te schudden en te complimenteren met zijn kookkunst. Het valt me op dat ONE een opgeruimde keuken heeft, waar zo laat op de avond nog volop wordt gewerkt. Niet vreemd, want er zijn nog veel gasten in het restaurant aanwezig.

Ook voor ONE geldt: ik heb veel waardering voor restaurants die geen specifiek vegetarisch restaurant zijn en toch een goede vegetarische keuken hebben. Het leek ons wel leuk om hier met kerst weer heen te gaan, maar dan is de zaak helemaal volgeboekt. …Vinden we jammer. Maar begrijp ik als geen ander. ONE is echt een topper.

Restaurant ONE, ECI 17 Roermond, +31 (0) 475 600 262,  www.restaurantone.nl

 

Ga jij deze hotspot binnenkort ook bezoeken of ben je er al geweest? Wij zijn altijd benieuwd naar jouw verhaal! Laat ons weten wat je het lekkerste of het leukste vond in een berichtje via Facebook, Twitter, Instagram of in een reactie. En heb jij andere aanraders? Ook die horen we graag!

 

Summary
ONE in Roermond: niet voor niets een sterrenrestaurant
Article Name
ONE in Roermond: niet voor niets een sterrenrestaurant
Description
Het sterrenrestaurant ONE kookt veel met ingrediënten uit eigen moestuin en hecht veel belang aan gezonde voeding en de vegetarische filosofie!
Author