De School: ruig culinair
Isabel Boerdam

De School: ruig culinair

vrijdag 10 juni 2016
Het gonst al een tijdje door de stad: DE SCHOOL. Dit oude schoolgebouw ver in Amsterdam West, aan de voet van het Rembrandtpark, is de nieuwe hotspot zowel om keihard door te halen als om culinair te genieten met heel veel groenten. Een heerlijke plek met een ruige uitstraling, een goed hart en een rafelig randje.

Interieur
De School is niets meer of minder dan een heel groot oud schoolgebouw met grote ramen, hoge plafonds en enorm veel ruimte. Ik parkeerde m’n fiets voor de deur om te ontdekken dat het restaurant “niet hier” was. Een rondje om het gebouw later deed een bier-bord me vermoeden dat het “hier wel” was. Je stapt letterlijk via de zijdeur van de school zo het restaurant binnen. Een enorme zaal, gymzaal wellicht, gevuld met kleine tafels met linnen gedekt en ouderwetse schoolstoeltjes. Mooie kaarsen en kandelaren, een goede sfeer in een ruige ambiance. Wat me direct opvalt is dat ze de zaal gemakkelijk tweemaal zo vol hadden kunnen stampen met tafeltjes. Dat doen ze niet, en dat is de charme. Je hebt dus veel ruimte en een redelijke akoestiek. Het restaurant met deze sfeer op deze locatie verrast, in alle opzichten.

Bediening en gasten
Met moeite kan ik een tafeltje reserveren bij De School. Op een doodgewone woensdag zitten ze lekker vol en kan ik alleen om 18.30 komen. Ik vraag of 18.45 ook mogelijk is, maar dat willen ze niet want dan komen er te veel mensen tegelijk binnen en kunnen ze de kwaliteit niet waarborgen. Irritant, denk je misschien, maar keigoed denk ik! Hoe makkelijk is het om op zo’n plek steeds meer mensen in een avond te proppen en langzaam de charme ervan achteruit te zien gaan. En eerlijk: als ik met een verhit hoofd van het fietsen als nog om 18.45 op de stoep sta (“sorry!!!”) word ik super lief geholpen en heb ik alsnog een geweldige avond, te midden van een enthousiast team en een super gevarieerd publiek van jong tot oud, local tot toerist, maar vaak wel een tikje bijzonder of alternatief – op de goede manier.

Vegetarisch smullen
Last but not least: het eten! Ook hierin verrast De School met verve. Eet je in de school zoals jij die kent misschien een daghap, kan je hier kiezen uit 3 (35 euro), 5 (42 euro) of 7 (49 euro) gangen. Alles vegetarisch? Geen enkel probleem. Groenten spelen hier een centrale rol in het menu! Houd je vast, ik koos voor 5 gangen, dus hier volgt een verhaal! We beginnen met een creme van ricotta met in gember gemarineerde watermeloen, tuinbonen, courgette en doperwten, gevolgd door geroosterde bleekselderij met een creme van witte bonen, spinazie, zeekraal en een beurre blanc. Niets dan verrassende smaken, bereidingen en structuren. Zoals je dat graag ziet als vegetariër! Dan een traditionele maar hele mooie pure bereiding van witte en groene asperges met een eitje op een bedje van zeewier. Als hoofdgerecht krijg ik een pompoentaartje met champignons, zwammetjes en een beurre blanc van wilde daslook. Tot slot sluiten we af met een dessert van aardbei met witte chocolade, basilicum-limoen-straciatella ijs, gecombineerd met een apart geserveerde Oreo-choco mousse. Hoezo walhalla? Go there!

De School, Dr. Jan van Breemenstraat 1 Amsterdam, 020 737 31 97, deschoolamsterdam.nl

Ga jij deze hotspot binnenkort ook bezoeken of ben je er al geweest? Wij zijn altijd benieuwd naar jouw verhaal! Laat me weten wat je het lekkerste of het leukste vond in een berichtje via Facebook, Instagram, Twitter of in een reactie op dit bericht. En heb jij andere aanraders? Ook die horen we graag!

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.