Yes! Samen met Peugeot ontdekte ik weer één van de beste groenterestaurants van Europa. Geen straf! 🙂 Hiervoor gebruik ik deze inspirerende lijst van We’re Smart World. Dit keer bezocht ik onze zuiderburen: in België blijken ze verrassend veel unieke groenterestaurants te hebben! Ik lunchte bij Hertog Jan in het piepkleine Zedelgem vlak bij Brugge. Zo kom je nog eens ergens!

On the Road
Vanuit Amsterdam rijd je via Utrecht, Breda, Antwerpen, Gent en Brugge naar Zedelgem. Mazzeltje voor mij dat je op de A27 op weg naar Breda langs Scheiwijk rijdt! Voor iedereen die Scheiwijk nog niet kent: gaat dat zien. Dit tankstation is hét culinaire tankstation van de snelweg, met cappuccino met amandelmelk, inspirerende kookboeken, altijd een hapje om te proeven en niets dan lekkernijen voor fijnproevers, zoals ze zelf zeggen. Dus ik hield een heerlijke picknickstop met uitzicht op de weilanden, een verse croissant en cappuccino. Bovenop de Peugeot 3008 SUV. De beste start van mijn roadtrip!

Eenvoud is niet eenvoudig
Restaurant Hertog Jan begon ooit als brasserie, maar na de overname door Gert & Joachim in 2005 maakte het een razendsnelle opmars naar de gastronomische top. De hoeve, waar je onderweg naar Zedelgem in al z’n bescheidenheid zo voorbij zou rijden, is tegelijk sereen en verfijnd. Dit is het indrukwekkende decor voor een restaurant dat ondertussen bij de allerbeste restaurants van Europa wordt gerekend. Met de enorme eigen groenten- en kruidentuin heeft het ook voor vegetariërs en groenteliefhebbers iets unieks te bieden! Al sinds het prille begin hanteert Hertog Jan hetzelfde mooie motto: ‘Eenvoud is niet eenvoudig.’ Gert en Joachim hebben er altijd van gedroomd om te stoppen op hun hoogtepunt, dat hebben ze vandaag de dag bereikt. Dus op 22 december 2018 sluit restaurant Hertog Jan haar deuren en gaat door als L.E.S.S. brasserie concept: Love Eat Share Smile.

Van korte ontmoeting tot Hertog Jan integraal
Hertog Jan heeft voor ieder wat wils: van ‘Korte Ontmoeting’ tot ‘Intense Beleving’, ‘Uitgebreide Ontdekking’ of zelfs ‘Hertog Jan Integraal’. Alle menu’s zijn opgebouwd uit een serie hapjes (amuses), een selectie voorgerechten (2, 4 of 5), eventueel kaas, 1 of 2 nagerechten én de onovertroffen snoepjeskar. In alle gerechten staat de eigen tuin van Hertog Jan centraal, en moeiteloos passen ze zich aan aan de mogelijke eetwensen en allergieën. Zo serveren ze ook een fantastisch vegetarisch of veganistisch groentemenu, en dat kwam ik natuurlijk proeven!

Groentemenu uit de eigen tuin van Hertog Jan
Wij genoten van ‘De Korte Ontmoeting’ die al ongelofelijk bijzonder en intens was. We begonnen met vier ‘hapjes’: een rösti krokantje met crème van aubergine en eetbare bloemetjes uit de tuin, een krokante stick met eigen vers gemaakte kruidenkaas, een fantastische avocado met een huidje van paprikapoeder en salsa van broodkruim met olijfolie, en tot slot een overheerlijke aardappelmousse met koffie vanille en geraspte kaas. YUM! Het eerste voorgerecht bestond uit de diverse bereidingen van prei, waaronder gestoomd en gebakken met een zwarte crème van daslook en dressing van prei. Het tweede voorgerecht betrof een spaghetti van asperge met een zacht gegaarde eierdooier en een velouté van asperge. Het hoofdgerecht dat hierna volgde was een hele bijzondere wandeling door de groentetuin van Hertog Jan: iedere groente in het gerecht had z’n eigen bereiding ondergaan en moest dus apart geproefd worden. Zó bijzonder om te ervaren hoe alle groenten zo hun eigen karakter, smaak en structuur krijgen. Precies waarom groenten zo geweldig zijn om mee te koken! Het dessert tot slot bestond uit twee gerechtjes waarvan de eerste een klassieke favoriet is: snickers van Hertog Jan met geroosterde nootjes, chocolade, een bolletje vanilleijs en verse karamel. Oooooh zo goddelijk lekker. Hierna volgde nog een nostalgisch dessert van de chef, gebaseerd op een snoepje van vroeger: ‘smoelentrekkers’ (een soort zure matten in Nederland denk ik) met knettersuiker, waar je een heerlijke roze tong van krijgt – haha! En toen… de SNOEPJESKAR. Een favoriete afsluiter: macarons, bonbons, madeleines, taartjes en meer. Kindjes in de snoepwinkel waren we… zo blij!

Roadtrip geslaagd?
Na deze overheerlijke korte, maar toch lange, ontmoeting bewonderden we het prachtige restaurant nog even en struinden door de groentetuin. Hertog Jan is echt een van de mooiste restaurants die ik ooit gezien heb: modern en toch authentiek, klassiek en toch eigentijds, eenvoudig met heel veel oog voor details en een bruisende sfeer zowel bij lunch als diner. De grote raampartijen en het uitzicht op de groentetuin maakt het plaatje compleet. Als je de kans hebt zou ik zeggen: ga hier genieten vóór 22 december 2018! Zeer de moeite waard, vanwege de ambiance, maar ook vanwege de goede balans in de gerechten tussen haute cuisine en aards. Geen moleculair gegoochel, je proeft en ervaart alles wat je eet, zonder dat het te veel is of niet spannend genoeg. Bij Hertog Jan proef je de balans, want precies zoals ze zeggen: eenvoud is niet eenvoudig. Love it!

Restaurant Hertog Jan, Loppemsestraat 52, 8210 Zedelgem (Brugge), België, +32 50 67 34 46, info@hertog-jan.com

Wat is jouw favoriete groenterestaurant van Europa? Waar moet ik nog naartoe in deze rubriek? Laat het me weten en ik ga op onderzoek uit! #veggieroadtrip #peugeot3008suv #vegetarischculinair

Summary
VEGGIE ROADTRIP: Hertog Jan in België
Article Name
VEGGIE ROADTRIP: Hertog Jan in België
Description
In deze rubriek bezoek ik de beste groenterestaurants van Europa. Vandaag restaurant Hertog Jan in Zedelgem, België waar ik het groentemenu uit eigen tuin proef. Een ware groentebeleving!
Author

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!