VEGGIE ROADTRIP: Hof van Cleve in Kruishoutem België
3.5 (70%) 2 votes

Yes! Samen met Peugeot ontdekte ik weer een van de beste groenterestaurants van Europa. Geen straf! 🙂 Hiervoor gebruik ik deze inspirerende lijst van We’re Smart World. Voor de derde keer op rij bezocht ik onze zuiderburen: in België blijken ze verrassend veel unieke groenterestaurants te hebben! Ik lunchte bij Hof van Cleve in Kruishoutem, onder Gent gelegen en niet ver van Kortrijk. Ik kan alvast verklappen: dit bezoek zou weleens het hoogtepunt van mijn VEGGIE roadtrips kunnen zijn!

On the Road
Vanuit Amsterdam rijd je zonder pech op de weg in 2 uur en 10 minuten via Utrecht, Breda, Antwerpen en Gent naar Kruishoutem. Het eerste hoogtepunt van je reis vind je na ongeveer 45 minuten aan je rechterhand: Scheiwijk, hét culinaire tankstation voor fijnproevers. Bestaat dat? JA! Als je het nog niet kent, gaat dat zien. De beste start van je roadtrip. Nog een voordeel van een tripje naar België: gooi twee racefietsen achterin je auto, en je kunt de volgende dag door de glooiende heuvels fietsen. Heerlijk. Mazzeltje dat onze Peugeot 3008 SUV zoveel ruimte heeft! On y va!

Persoonlijke aandacht in een huiselijke sfeer
Hof van Cleve is gelegen in een oude hoeve op een van de heuvels van Kruishoutem. Vlakbij de snelweg, maar toch heerlijk in het stille groen. De oude hoeve is stijlvol en knus ingericht, een huiselijke sfeer waar je je direct welkom voelt. Met een maximum van twaalf tafels, is de sfeer intiem met veel persoonlijke aandacht. Bij Hof van Cleve is aan ieder detail gedacht, niets wordt aan het toeval overgelaten, alle keuzes zijn bewust gemaakt: van het handgemaakte servies tot de maatpakken van de gastheren en –vrouwen. Voor de zonnige dagen heeft Hof van Cleve een heerlijk terras met uitzicht over de groene omgeving: de ideale plek voor een aperitief en laatste glas wijn.

Ambachtelijkheid op het hoogste culinaire niveau
Ruim 30 jaar zwaait Peter Goossens hier de scepter op uitzonderlijk hoog culinair niveau zonder ambachtelijkheid en de pure keuken uit het oog te verliezen. Hiervoor maakt hij voornamelijk gebruik van producten van Belgische bodem, geleverd door lokale huisleveranciers die gepassioneerd werken aan de hoogst mogelijke kwaliteit van hun product. Sinds jaar en dag vormen groenten een centrale rol in zijn keuken, wat heeft geleid tot een uniek groentemenu dat standaard aangeboden wordt naast het vlees- en vismenu. Een menu afkomstig uit het veld, de tuin en het bos. Maar… ‘the secret ingredient is always love’ aldus Peter Goossens.

Groenten in hun kracht laten
Het groentemenu draagt de welluidende naam ‘Veld, tuin en bos’ – zo simpel is het. Geen poespas, enkel pure ingrediënten die harmonisch samenwerken tot het perfecte en toch herkenbare resultaat. Bij alles wat ik zie en proef denk ik: dit zou ik zelf ook moeten kunnen maken. Tegelijk weet ik nu al dat ik die verfijndheid en elegantie niet terug ga vinden in mijn eigen keuken. Persoonlijk vind ik dat de échte kunst van koken met groenten, dat je ze in hun kracht laat en zo naar een hoger niveau weet te tillen. Herkenbaar en toch verbluffend. Nog nergens heb ik die eenvoud zo mooi terug gezien als bij Peter Goossens. Een enorme inspiratiebron en feest voor de smaakpapillen!

Veld, tuin en bos menu
Het menu gaat van start met een kennismaking van 5 kleine gerechten: een crème van tomaat met een saus van rucola en olijfolie, een krokantje van kamut met spitskool en zwarte look, een fantastische Japanse miso met noedels en sluimererwten, een linzengerechtje met geitenkaas en een gepocheerd kwarteleitje en tot slot een bijzondere combinatie van rode biet met chutney van mango en gekarameliseerde pinda’s.

Na deze heerlijke start, begeleid door een fijn glas champagne (desgewenst met elderflower) worden we verrast door de ‘broodkar’. Een houten kar gevuld met maar liefst zeven soorten brood: een traditioneel mini baguette (camp rémy), campagnebrood (tarwe), meulebrood (spelt), foccacia (durum), roggebrood met liefmans, orvalbrood (tarwe) en een kamutbrood (gekiemde spelt). Geserveerd met boerenboter, grof zeezout en een handgemaakt Belgisch mes om te smeren. It’s all about the details!

Het menu wordt vervolgd door zeven verfijnde gangen met groenten in de hoofdrol, begeleid door bijzondere wijnen van over de hele wereld: Slovenië, Griekenland, Californië, Spanje, Italië. We genieten van gemarineerde komkommer met quinoa, tomaat en basilicum – een inspiratiebron om thuis na te maken. Gevolgd door een lichte bouillon met kleine venkelstronkjes, geroosterde lenteui en lavas – heerlijk licht en kruidig. Daarna kwam een boterzachte artisjok met een tapenade van aubergine, jonge look en koriander – wat een kunst die artisjok! Het volgende gerecht knipoogt naar een vegetarische klassieker: gevulde courgettebootjes, maar dan in mini’s gevuld met puntpaprika, olijf en Parmezaan. Hoe eenvoudig kan het lijken, maar hoe smaakvol? Het hoofdgerecht is een absolute favoriet met geroosterde spitskool, eidooier, tuinboontjes en truffel – daar eet je je handen bij op. We sluiten af met twee desserts: een fruitig dessert met framboos, vlierbloesem en rozenwater, en een zoetzuur dessert met chocolade van dender, duindoornbes, bergamot en appel.

Al nagenietend op het terras in de namiddagzon worden we ook nog verwend door de patisseriekar gevuld met de mooiste huisgemaakte taartjes en gebakjes. Een walhalla, ik voelde me een kind in de snoepwinkel. Werkelijk één grote verwennerij, met zoveel liefde en aandacht. Wat een feest!

Roadtrip geslaagd?
De VEGGIE roadtrips hebben mij op unieke plekken gebracht en kennis laten maken met de meest fantastisch groenterestaurants. Overal ben ik verrast en geïnspireerd, maar voor mij persoonlijk was Hof van Cleve echt een hoogtepunt. Nergens at ik zo ambachtelijk, herkenbaar en eenvoudig, terwijl het resultaat verbluffend en verrukkelijk tegelijk was. Alles klopte van de wijn tot de ambiance, zonder het gevoel van huiselijkheid, ontspanning en genieten uit het oog te verliezen. De perfecte balans. Ik wil hier absoluut nog eens terugkomen. Dus tot heel graag ziens, Hof van Cleve!

Restaurant Hof van Cleve, Riemegemstraat 1, 9770 Kruishoutem, België, +32 9 383 58 48, info@hofvancleve.com

Wat is jouw favoriete groenterestaurant van Europa? Waar moet ik nog naartoe in deze rubriek? Laat het me weten en ik ga op onderzoek uit! #veggieroadtrip #peugeot3008suv #vegetarischculinair

Summary
Article Name
VEGGIE ROADTRIP: Hof van Cleve in Kruishoutem België
Description
k lunchte bij Hof van Cleve in Kruishoutem, onder Gent gelegen en niet ver van Kortrijk. Ik kan alvast verklappen: dit bezoek zou weleens het hoogtepunt van mijn VEGGIE roadtrips kunnen zijn!
Author

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!