Print Friendly, PDF & Email

Nieuwe rubriek op De Hippe Vegetariër! De komende 6 maanden ga ik iedere maand een unieke roadtrip maken naar de beste groenterestaurants van Europa. Hiervoor gebruik ik deze inspirerende lijst van We’re Smart World. Natuurlijk heb ik hierbij vervoer op niveau nodig, dus jullie gaan me spotten in de Peugeot 3008 SUV. Wat een LUXE om daar een roadtrip in te mogen maken, bíjna zo fijn als het eten 😉 Deze maand ging ik wel naar een heel bijzondere locatie: restaurant La Distellerie, gelegen in Château Bourglinster in Luxemburg.

On the road
Super leuke roadtrip naar Luxemburg! Eigenlijk valt de afstand reuse mee: in minder dan 4 uur sta je in Luxemburg stad. Na een prachtige route via Maastricht en Luik, door een klein stukje België naar Luxemburg. Glooiende groene heuvels, kleine dorpjes en een waterig zonnetje in deze tijd van het jaar maken het vakantieplaatje compleet. Een super leuke trip voor een nachtje weg en niet verkeerd dat de route je met slechts een kleine omweg langs Maasmechelen leidt (tip voor de vrouwen onder ons).

Château Bourglinster
Ons restaurant van deze roadtrip ‘La Distellerie’ bevindt zich in een heus kasteel: Château Bourglinster, te vinden in het gelijknamige dorpje Bourglinster in het zuidoosten van Luxemburg. Het prachtig gerestaureerde kasteel dateert uit de 12e eeuw en is tegenwoordig een echte fine dining locatie. Het kasteel heeft twee restaurants: het gastronomisch restaurant La Distillerie dat wij bezochten en daarnaast ‘Brasserie Côté Cour’, waar laagdrempeliger gekookt wordt met dezelfde filosofie. De entree van beide restaurants is bijzonder: via de kasteelpoort wandel je het kasteelplein op waar je de ingang van beide restaurants vindt. Via een stevige houten deur stap je binnen in het culinaire walhalla. Een unieke ervaring!

De keuken van topchef René Mathieu
La Distellerie is één van de beroemdste fine-dining restaurants in Luxeburg en heeft dankzij chef-kok René Mathieu een bijzondere aandacht voor groenten. René Mathieu werd in 2010 door de Gault & Millau verkozen tot Chef van het Jaar in Luxemburg en heeft sinds 2012 een Michelin Ster in restaurant La Distellerie. Hij gelooft heilig in koken volgens de seizoenen en laat groenten daarbinnen een hoofdrol spelen. Zijn ingrediënten haalt hij het liefst lokaal: van kleine producten uit de buurt en zelfs uit het nabijgelegen bos. Over zijn groentekeuken zegt hij tegen Mastercooks: “Ik ben altijd een grote fan van groenten en kruiden geweest. In feite was ik 20 jaar geleden al mijn tijd vooruit door met een maximum aan groenten en kruiden te werken. Dat komt zonder twijfel van mijn grootmoeder die een moestuin had. Mijn favoriete producten zijn wortelgroenten, tomaten, asperges en aardappelen… ik kook met 14 soorten aardappelen!” En dit proefden we terug in zijn fantastische groentemenu. Benieuwd naar meer van deze chef? Volgende maand komt zijn kookboek uit met Virtual Reality effecten. Wij kregen alvast een voorproefje: zo komen gerechten echt tot leven!

Groentemenu bij La Distellerie
Wij kozen voor het 6 gangen ‘Emotion Vegetale’ oftewel ‘6 créations legumieres’. De amuse was absoluut een indrukwekkende favoriet. Onze tafel werd volgebouwd met een kunstwerk van verschillende onderdelen: een boompje met groentechips als blaadjes, een reageerbuisje met een groenteconcentraat, een oester maar dan anders. Het was direct een feest van smaken en groentebelevingen. Kort daarna volgde één van Renés persoonlijke favorieten: diverse bereidingen van aardappel. Hierbij verschilde niet alleen de bereidingswijzen tussen de aardappelen, maar ook de aardappelrassen. Echt een herwaardering van de aardappel en bijzonder om deze huis-tuin-en-keuken-groente op zo’n manier te proeven. Hierna volgde prachtige bereidingen van wintergroenten, andijvie zoals je niet wist dat andijvie kon smaken én een knipoog naar een vleesklassieker: een kool van de bbq met een stroperige jus die bijna de biefstuk sensatie met zich meebracht. Hoogtepunt aan het einde waren het kaasgerechtje en het dessert. Het kaasgerechtje heette niet voor niets ‘Illusion Fromagère’ en betrof een 100% groentegerechtje met een kaasknipoog. Het dessert tot slot was geïnspireerd op de parfum van Jean Paul Gaultier en overrompelde ons met de geuren, kleuren en smaken die passen bij deze parfum. Wat een fantasie en beleving!

Roadtrip geslaagd?
Meer dan! Hoe tof om op basis van een lijst een restaurant uit te kiezen en dan voor je gevoel echt dé parel van Luxemburg te treffen. Fantastisch om te zien hoe ze hier het koken met groenten tot een heel nieuw niveau verheffen en dat doen met respect voor de natuur en de seizoenen. Chef René Mathieu is echt een inspiratiebron, eentje die ik graag zal blijven volgen. Voor iedereen die een leuke weekendtrip wil maken of door Luxemburg komt op weg naar Frankrijk: dit is een must experience. Het is de omweg en de stop meer dan waard. Bedankt René!

Château Bourglinster, restaurant La Distellerie, 8 Rue du Château Bourglinster, Luxemburg, +352 78 78 78 1, bourglinster.lu/restaurants/restaurant-la-distillerie

Wat is jouw favoriete groenterestaurant van Europa? Waar moet ik nog naartoe in deze rubriek? Laat het me weten en ik ga op onderzoek uit! #veggieroadtrip #peugeot3008suv #vegetarischculinair

Summary
VEGGIE ROADTRIP: La Distellerie
Article Name
VEGGIE ROADTRIP: La Distellerie
Description
In deze rubriek bezoek ik de beste groenterestaurants van Europa. Vandaag restaurant La Distellerie in Château Bourglinster in Luxemburg waar ik het groentemenu van René Mathieu proef. Een ware groentebeleving!
Author