Print Friendly, PDF & Email

Jaaa! De derde unieke bestemming op mijn Veggie Roadtrip. Samen met Peugeot bezoek ik de beste groenterestaurants van Europa. Hiervoor gebruik ik deze inspirerende lijst van We’re Smart World. Tijdens het paasweekend bezocht ik – samen met mijn grote liefde – een grote Franse groenteheld: Alain Passard in L’Arpège.

On the road
Met de Peugeot 3008 SUV die ik mag lenen voor mijn Veggie Roadtrips is de rit naar Parijs een feestje! De grootste uitdaging is om niet te hard te rijden, want de ‘sportknop’ die erin zit is bijzonder aantrekkelijk 😉 Vanuit Amsterdam, via Breda, Antwerpen, Rijsel en Gent zoefden we naar de stad van de liefde. Met de auto Parijs in komen is een kwestie van geduld en je hoofd koel houden in de chaos – haha! Wie zegt dat Amsterdam onmogelijk is in de binnenstad, heeft nog nooit de rotonde rondom de Arc de Triomphe in Parijs met de auto genomen. Hellup! Met een goede dosis humor kwam ik zonder kleerscheuren veilig aan de overkant. Wel fijn dat je dan een beetje stevige wagen onder je billen hebt, in een koekblikje had ik ‘m toch wel geknepen. En toen… de Eiffeltoren! Recht voor ons neus. Bonjour á Paris!

Bienvenue á L’Arpège
Restaurant L’Arpège bevindt zich in het 7e arrondisement: in het Zuid-Westen van de stad net onder de Seine, vlakbij het Rodin Museum. Het restaurant ligt toepasselijk op de hoek van de Rue de Bourgogne. Hoe kan het ook anders! Verder is L’Arpège echt een atypisch sterrenrestaurant. Eigenlijk is het een kleine, bomvolle, lekkere chaotische zaak. Het bruist vanaf het moment dat je er binnenkomt. Veel personeel, een leuke verzameling van ronde en vierkante tafeltjes in elkaar gepuzzeld door de zaak heen en een drukte van belang. Geen serene of stijve sfeer dus, zoals sommige fine dining zaken dat kunnen hebben, maar echt de knipoog van een levendige Franse brasserie. Op niveau natuurlijk!

Chef Alain Passard
Voor wie Alain Passard nog niet kent is een introductie wel van belang. Alain Passard is een traditioneel Frans geschoolde sterrenchef, die al sinds 1986 zijn restaurant L’Arpège heeft, dat sinds 1996 maar liefst drie Michelin sterren draagt. In 2001 was Alain plots de Franse vleeskeuken zat en introduceerde voor het eerst in een Frans sterrenrestaurant menu’s met een focus op groenten. In het begin bande hij vlees en vis echt van de kaart, later (en nu nog steeds), integreerde hij vlees en vis wel weer in de menu’s maar in veel kleinere, subtielere hoeveelheden. Om de volledige controle over zijn producten te hebben, heeft Alain drie ‘moestuinen’ in de stad. Eentje in Sarthe, de tweede in Eure en de derde in Manche. Elke van deze tuinen heeft zijn eigen terroir waardoor geteelde groenten de karakteristieken van hun grond mee krijgen en er ieder seizoen andere smaken en structuren te vinden zijn: zand in Sarthe voor wortels, asperges en prei, klei in Eure voor knolselderij en kool, en tenslotte alluvia in Manche voor aromatische kruiden.

Verrassingsmenu
Als je niet all out wil gaan met een volledig Veggie Tasting Menu, heeft Alain Passard een verrasingsmenu voor je. We dachten dat er een grapje werd gemaakt, maar niemand uit de bediening wist hoeveel gangen we zouden krijgen. “Zoveel als de chef zin heeft om te maken” was steevast het antwoord. Hilarisch! Ik heb nog nooit zoveel spontaniteit meegemaakt in een restaurant van zo’n hoog niveau. Uiteindelijk werden we verrast met bijna 10 gangen, inclusief de amuses en de friandises. Dit betekende natuurlijk ook: geen menukaart! Ik was te druk met genieten van de heerlijke gerechten, sfeer en de goede wijn om elk gerecht te noteren, dus ik zal jullie vertellen wat ik onthouden heb 😉

Groenten in de hoofdrol
We beginnen met kleine petitfours met een mousse van pompoen, rode biet en asperges. Daarna volgt het perfecte ei (Pasen!) gepresenteerd in het eierdopje, licht gezoet met ahornsiroop en zacht romig met en mooie crème. Favoriet daarna zijn de dumplings geserveerd in een miso-achtige bouillon, gevuld met rode kool, asperges en prei. Puur natuur, zo lekker! Als tussengerecht een verfijnde groene sla met hazelnoten – simpel zoals je hem thuis ook kunt maken, maar dan lekkerde dan je ooit gegeten hebt! Een prachtig kleurenpalet is Passard’s interpretatie van een veggie burger met rode biet, rooibos, een eitje en ‘geflambeerde’ ketchup. Hierna volgt een romige knolsoep bijzonder op smaak gebracht met zoethout, een echte comfort food combinatie. Daarna serveert Alain – in persoon! – een groene koolpakketje van de barbecue gevuld met prei en een schuim van Parmezaan. Geweldige smaakcombinatie! Als laatste hartige verrassing krijgen we een schilderijtje van couscous met lentegroenten met een mooie dressing van arganolie. Tot slot sluiten we af met diverse zoete lekkernijen en een tarte tatin van rabarber met pistache. Prachtige wijnen erbij, grote liefde aan tafel, een ongelofelijk feestje!

Roadtrip geslaagd?
Nou en of! En… hij is nog niet klaar! Want na deze unieke ervaring bleven we nog twee nachtjes in Parijs om te genieten van de stad, croissants en cappuccino. Wat een fijne herinnering! Voor die enorme prijs die je voor deze eetervaring betaalt, blijft toch altijd bij mij hangen: is het het waard? Hangt er vanaf. Voor mij als groenteliefhebber en De Hippe Vegetariër in eigen persoon is dit iets wat ik meegemaakt wil hebben. Het is echt een unieke ervaring, deze man is een grote inspiratiebron voor veel chefs van vandaag de dag die ik enorm bewonder. Dus dan doet het pijn aan je portemonnee maar is het het zeker waard. En gouden tip: ga sowieso lunchen! Dan tref je sowieso veel locals in de zaak en is het menu een stuk goedkoper. Kan je daarna lekker rozig langs de Seine struinen 🙂 Genieten!

L’Arpège, 84 Rue de Varenne, Parijs, +33 1 47 05 09 06, alain-passard.com

Wat is jouw favoriete groenterestaurant van Europa? Waar moet ik nog naartoe in deze rubriek? Laat het me weten en ik ga op onderzoek uit! #veggieroadtrip #peugeot3008suv #vegetarischculinair

Summary
VEGGIE ROADTRIP: L'Arpège van Alain Passard
Article Name
VEGGIE ROADTRIP: L'Arpège van Alain Passard
Description
In deze rubriek bezoek ik de beste groenterestaurants van Europa. Vandaag restaurant L'Arpège in het hart van Parijs waar ik het groentemenu van Alain Passard proef. Een ware groentebeleving!
Author