Vork & Mes: Bijzonder eten in Hoofddorp
Anne Bolten

Vork & Mes: Bijzonder eten in Hoofddorp

vrijdag 24 november 2017
Restaurant Vork & Mes is één van de favoriete restaurants van onze medeblogster Jessica, eigenaresse van Eat.Run.Love. Zij deelt met ons haar beleving van Vork & Mes!

Jessica: Eigenlijk maak ik niet zo heel erg vaak hotspot artikelen meer, terwijl ik er wel vaak eentje bezoek en het ook hartstikke leuk vind om te doen. Mijn voornemen is dus om weer wat vaker hotspots te delen als ik ze écht de moeite waard vind. Vork & Mes is zo’n restaurant. Waarschijnlijk kom je er niet zo snel omdat het een beetje afgelegen in Hoofddorp ligt, maar dit bijzondere, duurzame en biologische restaurant is zeker het bezoeken waard!

De locatie
Vork & Mes is gelegen op een idyllische plek met uitkijk op de Haarlemmermeerse bos en een meer. Bij binnenkomst loop je onder een waterval door die van het dak stroomt en als je mazzel hebt kun je prachtig buiten zitten. Toen wij er met mijn verjaardag waren (11 augustus) was het de slechtste augustusdag in jaren, dus wij liepen snel naar boven. Het was deze donderdag wat aan de rustige kant, maar daardoor hadden we een heerlijke plek bij het raam. Het restaurant is ontworpen door architecten uit New York en dat zie je terug het gebouw. Het is een flitsend gebouw, groots opgezet, met veel ramen en licht.

De beste ingrediënten uit eigen tuin en kwekerij
Eigenaar Jonathan Karpathios startte Vork & Mes negen jaar geleden. Alle kruiden en groenten worden in eigen tuin bij het restaurant en kwekerij in Aalsmeer verbouwd. In de kas van ruim 2500 m2 worden meer dan 200 gewassen gekweekt. Er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt, daarom is het menu altijd sterk afhankelijk van wat er op dat moment geoogst kan worden. Gevolg hiervan is dat de producten altijd vers zijn. Ook heeft Vork & Mes zijn eigen varkens en wordt er samengewerkt met boeren uit de regio. Het eten wat overblijft wordt aan de varkens gegeven, de varkens zijn vervolgens weer voedsel. Op deze manier is er geen voedselverspilling en is de keten gesloten.

Op het menu
Dagelijks stelt de chefkok één verrassingsmenu samen die is afgestemd op de oogst van de dag en ook afwijkt van de à la carte kaart. De à la carte kaart wordt aangepast aan het seizoen en bevat alleen de meest verse ingrediënten. Op het menu vind je geen standaardgerechten, maar bijzondere gerechten zoals bieterballen, kikkererwtenfriet, watermeloencarpaccio, geroosterde bloemkool en tarte tartin. Gerechten die ik in ieder geval nooit eerder had, maar allen zeer smaakvol waren.

Duurzaamheid
Duurzaamheid is een belangrijke pijler voor Vork & Mes, ze doen er dan ook alles aan om zo duurzaam mogelijk te zijn. Het is daarom extra leuk dat Vork & Mes is genomineerd voor het meest duurzame restaurant van Nederland. Kijkend naar de pijlers waarop wordt beoordeeld, krijg je gelijk een gevoel waar Vork & Mes voor staat.

  • Gebouw en energie

  • Communicatie

  • Duurzame menukaart

  • Innovatie en onderscheidend vermogen

  • Sociale impact/maatschappelijke bijdrage


Vork & Mes is niet een restaurant waar je elke dag heen gaat, maar zeker een restaurant dat ik aanraad wanneer je wat te vieren hebt en als je bijzonder en lekker wilt eten.

Door: jessica van Eat.Run.Love. 

Vork & Mes, Paviljoenlaan 1 Hoofddorp, 023 5572963, www.vorkenmes.nl

Ga jij deze hotspot binnenkort ook bezoeken of ben je er al geweest? Wij zijn altijd benieuwd naar jouw verhaal! Laat ons weten wat je het lekkerste of het leukste vond in een berichtje via Facebook, Twitter, Instagram of in een reactie. En heb jij andere aanraders? Ook die horen we graag!



 

1 Reacties

Vork en Mes lijkt me een bijzonder restaurant. Het verbaasde me wel dat het gedeeld wordt op de site van de hippe vegetariër aangezien dit geen vegetarisch restaurant is, ze houden eigen varkens die uiteindelijke weer tot voedsel dienen. Mooi duurzaam maar ik verwachtte dat als vegetariër eigenlijk niet op deze site. Hoewel ze er vast ook vegetarische gerechten hebben!

12:04 19 januari 2024

Hi Sandra, Bedankt voor je bericht. Het restaurant Vork en Mes schenkt veel aandacht aan de vegetarische gerechten. Zo werken zij dagelijks naar de oogst, en zorgen hiermee voor mooie en levendige vormen, en veel kleur op het bord. Mede dankzij deze aandacht voor de vegetarische gerechten hebben we ervoor gekozen dit restaurant onder de aandacht te brengen op onze website.

12:04 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.