Bietenceviche
Isabel Schep

Bietenceviche

woensdag 15 februari 2023
Dit recept voor vegan ceviche is afkomstig uit het kookboek 'Meat-free Mexicaans'. In dit kookboek laat de auteur zien dat de Mexicaanse keuken meer te beide heeft dan het welbekende 'Tex-Mex' smakenpalet. Dit recept is ideaal als voorgerecht voor zes personen, of als lichte hoofdmaaltijd voor vier. Lees snel verder!

Ingrediënten
voor 4-6 personen
4 middelgrote rode bieten
3 radijzen, in dunne plakken
2 bosuitjes, fijngehakt
1 avocado
30 g zonnebloempitten
10 g dragonblaadje, grof gesneden
2 el gehakte koriandersteeltjes, plus een kleine handvol grof gehakte korianderblaadjes
2 el olijfolie
1 1/2 el water
1 el limoensap
fijn zeezout
optioneel: erwtenscheuten, ter garnering
optioneel: tostada’s

voor de dressing
1 Scotch bonnet (of een rawit)
1 teentje knoflook, ongepeld
1/2 (bloed)sinaasappel, het sap
7 el extra vergine olijfolie
2 el limoensap

1 tl fijne kristalsuiker
1/4 tl komijnzaad

zout 

Bereidingswijze 
1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
2. Wrijf de bieten in met olijfolie en besprenkel met een snuf fijn zeezout. Rooster de bieten in een braadslee afgedekt met aluminiumfolie 60 minuten in het midden van de oven totdat ze zacht zijn. Laat 5 minuten afkoelen.
3. Verhit ondertussen een koekenpan op middelhoge temperatuur en rooster de zonnebloempitten tot ze goudbruin zijn. Houd apart. 

4. Verhit opnieuw een koekenpan op middelhoge temperatuur en rooster de chilipeper en de ongepelde knoflook 5-7 minuten aan beide kanten tot ze rondom zwartgeblakerd zijn. Voeg het komijnzaad toe en rooster 30 seconden mee.
5. Verwijder de zaadjes uit de chilipeper, snijd hem in kwarten en pel de knoflook. Doe
een kwart van de chilipeper met de knoflook een paar mespunten zout, het komijnzaad en de kristalsuiker in een vijzel en stamp tot een pasta. Voeg de overige ingrediënten voor de dressing toe en roer goed door.
6. Doe de avocado, het limoensap, het water, 1 eetlepel olijfolie en de koriandersteeltjes in de keukenmachine en mix of puls tot een glad geheel. Proef en breng op smaak met zout. 

7. Wrijf de schil van de bieten en snijd ze met een mes of mandoline in dunne plakjes.
8. Verdeel de bieten, elkaar overlappend, over een grote serveerschaal verdeel de dressing erover. Serveer met de avocado-room en eventueel met de erwtenscheuten en tostada's. Garneer met de radijzen, bosui, zonnebloempitten, koriander- en dragonblaadjes.


Heb jij dit recept geprobeerd? Of een ander recept uit ‘Meat-free Mexicaans‘? Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. Wij zijn benieuwd!

Meat-free Mexicaans
Bol.com | Libris
Thomasina Miers | Kosmos uitgevers
ISBN: 9789043927727
€32,50



 

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.