Print Friendly, PDF & Email

Wereldkeukens zijn helemaal geïntegreerd in veel Nederlandse keukens. Hoe vaak eten we wel niet Italiaans, Mexicaans of Aziatisch? Dit keer is de Zuid-Afrikaanse keuken aan de beurt. We delen een recept uit het boek Africola van Duncan Welgemoed: gegrilde wortels met steakhouse-dressing! Wil je meer weten over dit kookboek? Lees dan ook onze review!

Ingrediënten
Voor 4 personen

Voor de wortels
1 kg wortels, geschrapt en in de lengte gehalveerd
2 el extra vergine olijfolie
zeezout en versgemalen zwarte peper
chilisaus, voor erbij (naar keuze)

Voor de barbecuesaus
1 kleine ui, gesnipperd
2 tl geperste knoflook
250 ml sinaasappelsap
60 ml balsamicoazijn
60 ml sherryazijn
100 ml sojasaus
200 g ketchup
60 ml honing
1 el tabasco
1 el komijnzaad, geroosterd
1 kaneelstokje, geroosterd
2 el lichte basterdsuiker
1 tl gedroogde salie
¼ tl gedroogde tijm
1 el tomatenpuree
175 g stroop

Voor de steakhouse-dressing
1½ el gedroogde peterselie
½ tl gedroogde dille
½ tl knoflookpoeder
½ tl uienpoeder
¼ tl versgemalen zwarte peper
¼ tl gedroogd bieslook
¼ tl zeezout
⅛ tl cayennepeper
65 g mayonaise
60 ml karnemelk

Bereidingswijze

  1. Maak eerst de barbecuesaus. Fruit in een grote koekenpan op middelhoog vuur de uien en de knoflook ongeveer 6 minuten tot de uien doorschijnend zijn. Voeg de overige ingrediënten toe en laat het geheel ongeveer 30 minuten op laag vuur pruttelen, tot de saus is ingedikt. Schenk de saus daarna in een kom.
  2. Maak nu de dressing. Roer daarvoor alle ingrediënten door elkaar. Verwarm de oven alvast voor op 170 °C.
  3. Schep de wortels om met zout, peper, olijfolie en een flinke scheut barbecuesaus. Gril de wortels op de barbecue of in de hete grill; bestrijk ze regelmatig met de barbecuesaus tot ze mooi zwartgeblakerd zijn. Laat ze vooral niet verbranden – ze moeten een mooi kleurtje krijgen. Schep ze daarna over op een met bakpapier beklede bakplaat en zet ze 15 minuten in de oven, tot ze zacht zijn.
  4. Leg ze daarna op een bord en schenk er lekker veel dressing over en een beetje chilisaus (als je daarvan houdt). De barbecuesaus blijft in een luchtdicht bakje in de koelkast een maand goed.

Heb je dit recept geprobeerd? Of een ander recept uit Africola? Laat het ons weten in een reactie, via Instagram of op Facebook. Wij zijn benieuwd!

Africola
Duncan Welgemoed
Uitgever: Fontaine
ISBN: 9789464040074
Prijs: €29,99

Africola cover

Summary
recipe image
Recipe Name
Africola: Gegrilde wortels met steakhouse-dressing
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time