Print Friendly, PDF & Email

Het aspergeseizoen staat weer bijna voor de deur en wij staan te trappelen om het witte goud weer op ons bord terug te vinden. Vandaag delen wij het recept uit het kookboek Asperges van Jessica Lek. Probeer nu zelf deze carpaccio van gepofte groente met groene asperges en hazelnootolie. Een goed begin van het aspergeseizoen!

Ingrediënten

Voor 4 personen
1 flinke koolraap, grote biet of kleine knolselderij, ongeschild, blad eraf en schoongeboend
200 g groene asperges, schoongemaakt
2 el hazelnootolie
2 el grove rasp van onbespoten citroen, gedroogd (rasp hiervoor de schil en laat het op een stukje bakpapier aan de lucht drogen)
zout
4 el milde, koudgeperste olijfolie
100 g feta
1 cm verse mierikswortel (optioneel), geschild
½ bosje platte peterselie of dragon, blaadjes geplukt
1 el verse (onbespoten) en gedroogde rozenblaadjes (optioneel)

Voor de deegkorst
500 g bloem
100 g zout
200 ml water + extra

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Meng voor de deegkorst de bloem en het zout met 200 ml water in een kom.
2. Kneed tot een samenhangend deeg. Rol het deeg uit tot de lap groot genoeg is om de koolraap (of andere gekozen groente) rondom mee in te pakken. Gebruik je een knolselderij, dan moet je die eerst even schillen.
3. Wikkel de koolraap in het deeg. Zorg dat er geen scheurtjes in het deeg zitten en druk de naden goed dicht. Gebruik hiervoor eventueel wat koud water.
4. Pof de koolraap in circa 2 uur in de oven gaar.
5. Snijd de asperges over de lengte in schuine dunne plakjes. Leg ze in een kom, schenk er de hazelnootolie bij en bestrooi met de helft van de grove citroen-rasp en een snuf zout. Dek af en laat marineren tot gebruik.
6. Tik het krokante deeg aan de buitenkant van de gepofte koolraap met een hamertje open. Pas op: er kan hete stoom ontsnappen. Haal de koolraap er voorzichtig uit en laat even afkoelen. Snijd in dunne plakjes.
7. Leg de plakjes koolraap op vier platte, grote borden en druppel over elk bord 1 eetlepel olijfolie. Rasp er de feta en eventueel de mierikswortel boven.
8. Garneer de carpaccio met de gemarineerde asperges, de rest van de citroenrasp, de peterselie en rozenblaadjes

Wat is jouw favoriete gerecht met asperges? Of heb jij dit recept gemaakt? Deel een foto van jouw creatie via Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Asperges
Jessica Lek
Uitgeverij: Good Cook
ISBN: 9789461432094
Prijs: €10,95

Summary
recipe image
Recipe Name
Asperges: Carpaccio van gepofte groente met groene asperges en hazelnootolie
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!