Print Friendly, PDF & Email

Na ons lesje brood bakken, deze week een authentiek focaccia recept dat ook jij thuis kan maken! Varieer met heerlijke kruiden en toppings en maak er zo helemaal jouw eigen recept van. Lekker voor bij de borrel!

Wat heb je nodig?
25 gram verse gist of 1 zakje gedroogde gist’
300 – 325 milliliter lauwwarm water
1 eetlepel suiker
500 gram tarwebloem (geschikt voor witbrood, bijvoorbeeld T65)*
100 milliliter olijfolie
5 gram zout
50 milliliter olijfolie
2 takken rozemarijn
2 gram grof zeezout

* Goede bloem voor witbrood, stokbrood en focaccia is lastig te krijgen in Nederland. Vraag er om bij je bakker, bestel het online bij http://www.de-zuidmolen.nlof ga langs bij de winkel van The Bakery Institute in Zaandam (sowieso de moeite waard).

Wat moet je doen?

Stap 1
: Los de gist en de suiker op in het water in een kom. Laat het mengsel 5 minuten staan en roer het even door. Laat nog 5 minuten staan tot de oppervlakte licht begint te schuimen. De gist is nu actief.

Stap 2: Zeef de bloem boven een ruime kom en maak een kuiltje in het midden. Giet hierin het gistmengsel en 2 eetlepels van de olie. Werk met een houten lepel (of bolle kant van een deegschraper) de bloem in de kuil en meng alles tot een samenhangend deeg. Voeg het zout toe en kneed verder met je handen op het aanrecht. Het deeg is goed als het elastisch is en makkelijk terugveert als je er een vinger in drukt (ongeveer 15 minuten kneden met de hand, ± 5 minuten in de machine met een deeghaak). Ook kun je tussen je duimen en wijsvingers een klein bolletje deeg uit elkaar trekken. Als je er een flinterdun, bijna doorzichtig, vliesje van kunt vormen, is het deeg goed.

stap 3: Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken en vorm er bolletjes van. Druk de zijkanten van het deeg een paar keer strak met je pinken onder het deeg (opbollen). Dit is belangrijk, omdat je hiermee de bovenkant (wat ook de bovenkant van het brood wordt) glad trekt en alle oneffenheden onder het deeg duwt.

Stap 4: Doe twee eetlepels olie in een kom en haal de gladde bovenkant van het deegbolletjes door de olie. Zet de bolletjes met de bovenkant naar boven op een bakplaat bekleed met bakpapier, hou minimaal 5 cm tussenruimte.

Stap 5: Dek losjes af met plastic folie en laat een uur rijzen totdat het deeg in volume is verdubbeld.

Stap 6: Pak de gerezen deegbolletjes voorzichtig op aan beide kanten en trek het deeg aan de onderkant voorzichtig uit tot een ovaal van ± 8 x 12 cm. Leg de helft op een andere bakplaat. Druk met je pinken kleine gaatjes in het deeg (± 15 per broodje), ongeveer gelijk verdeeld.Deze gaten geven de typische vorm aan een foccacia.

Stap 7: Druppel nog 2 eetlepels olie over het deeg en verdeel de rozemarijnnaaldjes over de gaatjes. Druk ze er een beetje in want als ze op het deeg liggen, verbranden ze. Laat het deeg nog een uur rijzen op kamertemperatuur.

Stap 8: Verwarm de oven halverwege de rijstijd voor op 210 °C conventioneel of 190 °C hetelucht. Zet een ovenschaaltje met kokend water onderin de oven. Accentueer de gaten nog een keer door er even in te drukken. Druppel nog 2 eetlepels olie over de foccacia en bestrooi met grof zeezout. Bak de foccacia’s ± 25 minuten in het midden van de oven tot het diepbruin is. Gebruik een ovensteen voor een nog krokantere korst aan de onderkant.

Wil je foto’s zien van deze stappen? Kijk dan op Eke’s eigen blog, daar laat hij het heel mooi zien.

Variaties: dit brood kun je toppen met allerlei kruiden, gehakte olijven, gorgonzola, vijgen, hete pepers, etc. Zorg ervoor dat je een topping altijd een beetje in het deeg drukt, anders verbrandt het in de oven.

Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!

Summary
recipe image
Recipe Name
Authentiek focaccia recept
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)