Print Friendly, PDF & Email

Ben jij al bekend met Ayurveda? Arhanta Yoga Ashrams legt ons uit wat ayurveda precies betekent en wat de invloed is van voeding. Daarnaast hopen we je te inspireren met een typisch Ayurvedisch diner recept: linzencurry met bloemkool en doperwten.

Ayurveda en voeding
De term Ayurveda komt voort uit het Sanskrit (Oud-Indisch) en bestaat uit twee woorden, “ayu” wat leven betekent en “veda” wat kennis betekent. Ayurveda betekent letterlijk de kennis van leven van een gezonde leefstijl. De Ayurverdische kennis heeft zich jarenlang ontwikkeld aan de hand van diep begrip voor de natuur. Het is een holistische wetenschap die kijkt naar het onderhouden van een gezonde balans tussen de verschillende aspecten van het fysieke lichaam en de geest, zintuigen en leefstijl. Voeding is een belangrijk element in de Ayurveda en creëert de basis voor het uitbalanceren en vernieuwen van de de vijf lichamelijke elementen (aarde, water, vuur, lucht en ether).

Het draait om de balans
Wanneer een van de elementen domineert en zich begint te verzamelen in het lichaam, wordt dit een “dosha” genoemd. Dosha betekent letterlijk fout, maar het is normaal dat we in het lichaam een of twee dominante dosha’s hebben. Wanneer een dosha verandering tegengaat, raken de organen en de energiekanalen ook uit balans. De drie dosha’s, die nauw in verband staan met voeding, zijn:

– Vata: de dosha van het lucht en ether (ruimte) element
– Pitta: de dosha van het vuurelement
– Kapha: de dosha van het water en aarde-element

Wil je meer leren over Ayurveda? Klik hier.

Een typisch Ayurvedisch recept: linzencurry met bloemkool en groene erwten
Linzencurry is een typisch Aryuvedisch diner recept dat bestaat uit linzen, bloemkool en groene erwten. Linzen zijn een natuurlijke bron van proteïne en vezels en worden veel gebruikt in Ayurvedische recepten. De linzen, ookwel Daal in het Sanskrit, worden geserveerd met basmati rijst of een meergranen Chapati, een typsich Indisch platbrood. Bloemkool is een grote bron van voedingsstoffen, zoals mineralen en vitaminen. Bloemkool bevat vooral vitamine C en antioxidanten en heeft daardoor een ontstekingsremmende werking. Erwten zijn een bekend product in de Nederlands keuken, maar worden in de Ayurveda gezien als een grote bron van vitamines en mineralen. Linzen stimuleren het vata element en kalmeren het pitta en kapha element. Bloemkool en erwten zijn beide kapha elementen en kalmeren op hun beurt het vata en pitta element. Gezamenlijk maken deze drie ingredienten een uitgebalanceerde maaltijd voor alle dosha types.

Ingrediënten
voor 4 personen
200 g linzen (urad, mung of masoor dahl)
1 kg bloemkool
150 g doperwten
125 g tomatenpuree
2 uien, in dunne ringen
2 teentje knoflook, in dunne plakjes
3 takjes koriander
2 eetlepers gemberpasta
1 eetlepel komijnzaad
½ eetlepel rode chilipoeder
20 ml zonnebloemolie
water
zout en peper

Bereidingswijze

  1. Spoel de linzen af, wel ze 4 uur in water en giet vervolgens af. Doe de linzen in een pan en voeg water toe: de pan moet tot 2,5 centimeter boven de linzen gevuld worden met water. Kook de linzen ongeveer 20 minuten op laag vuur (kooktijd kan variëren per linzensoort). Giet de gekookte linzen af en zet apart.
  2. Snijd de bloemkool in roosjes en kook deze in een pan met kokend water in 8-10 minuten gaar. Voeg de doperwten in de laatste 2 minuten van de kooktijd toe, kook kort mee tot de bloemkool gaar is. Giet af en zet apart.
  3. Verhit zonnebloemolie in een wok of koekenpan en voeg komijnzaad toe, zodat de zaadjes drijven in de olie. Voeg de uien en knoflook toe en bak het geheel goudbruin. Voeg de tomatenpuree toe en roer het geheel 2 minuten zachtjes door. Voeg de gesneden koriander, chilipoeder en zout toe en roer zachtjes door. Voeg de linzen, bloemkoolroosjes en doperwten toe aan de pan, roer het geheel goed door, zet het vuur uit en laat het even rusten.
  4. Serveer de linzencurry eventueel met rijst. Smakelijk!

Ben jij al bekend met de Ayurvedische keuken? Of heb jij dit recept gemaakt? Laat het ons weten of deel een foto van jouw creatie met ons via een reacstie via de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Ayurveda: linzencurry met bloemkool en doperwten
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 4 Review(s)