BESTE VEGAN BORREL EVER
3.4 (67.5%) 8 votes

Het organiseren van de Nationale Week Zonder Vlees was niet echt bevorderlijk voor mijn gezonde eetpatroon, dus was ik laatst 10 dagen aan het detoxen om me weer even fit te voelen. Maarja, toen was het zaterdag en wilde ik héél graag gezond borrelen met mijn moeder. En dus… bedacht ik deze vegan borrel! 100% plantaardig, verantwoord en toch gezellig en lekker. Daar word je blij van!

Mijn nieuwste ontdekking: Flora spread
Ik heb echt DÉ TIP van de week. Er is sinds begin maart een nieuwe spread op de markt, met de fantastische naam: Flora. In een sexy zwart bakje, gemaakt met een blend van Shea-, kokosnootolie, amandelpasta en een snufje zout. Deze is zóóóó lekker! Officieel valt het in de categorie ‘margarine’ (daar vind je hem ook in de supermarkt), maar het is gewoon een overheerlijke borrelspread. Bovendien is hij 100% natuurlijk, vrij van lactose, conserveermiddelen, smaakstoffen en (!) vrij van palmolie. De perfecte toevoeging dus aan mijn vegan borrel! Je moet deze écht even proberen, ik ben heel benieuwd wat jullie zullen vinden… De gezouten versie is stiekem mijn favoriet, maar er is ook een ongezouten variant. Laat me jullie feedback weten!

En daar komt ‘ie dan… de beste vegan borrel ever!

Zadencrackers met Flora en avocado
Voor 12 borrelcrackertjes

50 gram gebroken lijnzaad
25 gram zonnebloempitten
25 gram pompoenpitten
60 ml water
1 kuipje Flora, gezouten om te smeren
1 avocado in plakjes, als beleg

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  2. Doe de lijnzaad en pitten in een kom en voeg het water toe. Meng en laat 10 minuten staan tot er zich een soort van beslag gevormd heeft.
  3. Beleg een bakplaat met bakpapier en maak met je handen van het beslag een soort van kleine ronde borrelcrackertjes en druk plaat op het bakpapier. Het hoeft allemaal niet zo netjes, verschillende vormen crackertjes heeft z’n charme!
  4. Bak gedurende 25 minuten in de oven. Laat afkoelen zodat ze uit kunnen harden.
  5. Besmeer de crackertjes met een laagje Flora gezouten en leg er eventueel nog een stukje avocado bovenop (zonder is ook heerlijk).

Gevulde champignons met paprika en walnoten
Voor 10 gevulde champignons

10 grote kastanje champignons
2 rode puntpaprika’s, schoon gemaakt en in reepjes
80 gram walnoten + 5 walnoten voor garnering
80 gram zwarte olijven zonder pit, uitgelekt
olijfolie, zout en peper

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Haal de steeltjes uit de champignons en hol ze een beetje uit, zodat je er straks een vulling in kunt doen. Leg ze op een bakplaat met bakpapier met de bolle kant naar onderen, en rooster 10 minuten in de oven tot er een laagje water in staat. Giet ze af, laat uitlekken op keukenpapier.
  3. Mix de puntpaprika’s met een scheutje olijfolie en zout en peper naar smaak, spread uit over een bakplaat met bakpapier en rooster 15 minuten in de oven tot ze lekker geroosterd zijn met bruine randjes. Dit kan gelijk met de champignons.
  4. Verlaag de temperatuur van de oven naar 180 graden. Spreid de walnoten over de bakplaat en rooster 8 minuten tot ze goudbruin zijn. Leg 5 walnoten apart voor de garnering.
  5. Doe de geroosterde paprika met de walnoten en de zwarte olijven in een blender of keukenmachine en mix tot een gladde pesto.
  6. Doe 1-2 flinke theelepels paprikavulling in iedere champignon en maak af met een halve geroosterde walnoot.

Wortelfrietjes met kruidendip
Voor een bakje vol wortelfrietjes met dip

6 regenboogwortels
4 eetlepels Flora, ongezouten
1/2 limoen, het sap
1 flinke eetlepel munt, fijngehakt
olijfolie, zout en peper

    1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
    2. Doe de eetlepels Flora in een kommetje en laat op kamertemperatuur komen.
    3. Snij de regenboogwortels in frietjes. Ik sneed de wortel door de helft, daarna in lengte doormidden en die helft weer in de lengte doormidden. Dus 8 frietjes uit een wortel.
    4. Besprenkel de wortelfrietjes royaal met olijfolie, zout en peper naar smaak. Beleg een bakplaat met bakpapier en spreid de wortelfrietjes daarover uit.
    5. Rooster 25 minuten in de oven tot goudbruin en echt lekker geroosterd.
    6. Maak ondertussen de kruidendip. Voeg het sap van een halve limoen toe aan de Flora en een handvol fijngehakte verse muntblaadjes. Meng tot een heerlijke frisse kruidendip. Zet in de koelkast tot gebruik.
    7. Serveer de wortelfrietjes met je Flora kruidendip!

Heb jij deze ultieme vegan borrel gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!

Summary
recipe image
Recipe Name
BESTE VEGAN BORREL: 3 superlekkere vegan borrelhapjes
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!