Bierstoof met seitan en rode biet
Isabel Boerdam

Bierstoof met seitan en rode biet

dinsdag 07 november 2017
Dit heb ik altijd al eens willen doen: vlees stoven in bier. Maar dan geen vlees natuurlijk, maar seitan! Een ideale vervanger met dezelfde vlezig structuur, waar de biersmaak heerlijk in kan trekken. Een ideale winterse stoof waar je de man des huizes zeker gelukkig mee kan maken. Ik trok diverse kruiden uit de kast, een Tripeltje én ontbijtkoek om er een complete kruidige verrassing van te maken. Ga los met dit recept (en maak gerust je eigen variant, van alles mag)!

Je wordt er sterk van: seitan als eiwit-kampioen
Wist je dat seitan populair geformuleerd een heuse ‘eiwit-kampioen’ is? En wel hierom:
1. Seitan bevat evenveel kcal uit eiwitten als weipoeder of andere eiwit- of proteïnesupplementen. 83% van de kcal uit seitan is afkomstig uit volwaardige eiwitten, die alle essentiële aminozuren voor het menselijk lichaam bevatten.
2. Seitan is gemakkelijk verteerbaar, omdat het koken de lange eiwitketens in kleinere afbreekt. Hierdoor ontstaat een soort voorvertering, waardoor de seitan-eiwitten gemakkelijker verteerbaar worden en voor 95-98% opneembaar zijn.
Tot slot: seitan is puur natuur! En dus niet bewerkt, niet vervuild of vergiftigd. Voedingsstoffen die je lichaam herkent. Als je dit vergelijkt met andere plantaardige eiwitbronnen zoals tofu, tempeh en vegetarische burgers, dan valt op dat seitan 2 tot 6 keer meer kcal uit eiwitten haalt en 10 tot 30 keer mínder kcal uit vet. Als je dit vergelijkt met vlees en vis dan zie je dat seitan 2 keer meer kcal uit eiwitten haalt en 10 tot 40 keer mínder kcal uit vet. Tot slot bevat seitan geen cholesterol. Goed nieuws dus voor deze bierstoof met seitan peper steak!

Mannenvoedsel: Seitan peper steak van Bertyn
Mannenvoedsel? Oke, het valt mee. Want deze seitan peper steak is gemaakt met veel aandacht voor de gezondheid, dus ook (bierdrinkende) vrouwen worden hier blij van! Hij is gemaakt door Bertyn, de bekendste maker van authentieke seitan in Nederland. Zij maken vegetarische, koolhydraatarme seitan die rijk is aan eiwitten/proteïnen en milieuvriendelijk wordt vervaardigd. Deze biologische peper proteïne steak wordt op traditionele wijze vervaardigd van spelt seitan en heeft de textuur van een filet pur. Hij is eiwitrijk, licht verteerbaar, cholesterolvrij en vetarm. De basis van de pepersaus is zelfgemalen amandelmeel van biologische amandelen uit Andalousië (Spanje). Door dit mager biologisch amandelmeel te mengen met tamari ontstaat een volle amandelmelk. Met de toevoeging van zwarte, roze en witte peper met een snufje cayenne, koriander en nootmuskaat krijg je een bijzondere pepersaus, met veel smaak en pit en weinig calorieën. Met deze stoere jongen ging ik aan de slag voor deze bierstoof, samen met de spannende Curcumax Botanico Mix van Amanprana, met kurkuma, sumak, en zwarte peper. Kom maar op met die pit!

Wat heb je nodig?
Voor 6 personen
700 gram Bertyn Pepper Protein Steak
4 rode bieten, geschild en in kleine blokjes
2 eetlepels rode palmolie
2 grote witte uien, in ringen
1 flesje donker bier (ik gebruikte Tripel)
75 gram ontbijtkoek
2 eetlepels Gula Java Safran
2 eetlepels Curcumax Botanico Mix (niet noodzakelijk, wél heel lekker!)
3 laurierbladeren
1 kaneelstokje
5 kruidnagels
gemalen peper naar smaak
Extra: serveer met rijst

Hoe maak je het?
1. Open de seitan peper steak, bewaar de jus en maak de steak los met je handen. Trek hem zachtjes uit elkaar zodat je ruwe, speelse brokjes krijgt.
2. Verhit de palmolie in een pan met dikke bodem, voeg de uiringen toe en fruit ze totdat ze glazig worden.
3. Voeg de seitan toe samen met de seitan jus en de rode biet en roerbak enkele minuten.
4. Kruimel de ontbijtkoek over het geheel en blus af met het stevige biertje.
5. Voeg dan Gula Java Safran toe, de Botanico Mix, de laurierbladeren, het kaneelstokje en de kruidnagels, en voeg peper toe naar smaak.
6. Laat het geheel gedurende 1,5-2 uur zachtjes sudderen, totdat de saus is ingedikt en de bietjes gaar zijn.
7. Haal tot slot het kaneelstokje, de laurierbladeren en de kruidnagels uit de pan, want die zijn niet fijn om op te kauwen. Heerlijk om te serveren met een portie rijst!

Eetsmakelijk!

Heb jij dit recept gemaakt? Verras mij dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. Ik ben ontzettend benieuwd!

5 Reacties

Mmm ga ik zeker maken. Heb je ook een alternatief voor gula java safran? Ik ken jet niet en zie dat een potje wel 40 euro kost. Kan ik dot vervangen door bv alleen kokosbloesemsuiker? Of mis je dan echt iets?

12:08 19 januari 2024

Dag Inge, geen probleem dat kan zeker! Kokosbloesemsuiker, en het liefst een plukje saffraan (geweekt in water), is een prima vervanger wat mij betreft :-)

12:08 19 januari 2024

Waar kan ik seitan kopen?

12:08 19 januari 2024

Bijvoorbeeld bij de Ekoplaza, Natuurwinkel of via annaprana de webshop :-)

12:08 19 januari 2024

Lekker recept. Wij hadden niet genoeg biet, en hebben het aangevuld met koolraap. Zou ook goed kunnen met kastanjes. 2 uur stoven is wel veel. Na 1 uur was alles goed gaar en op smaak.

12:08 19 januari 2024

Super Steven, dank voor je reactie! Koolraap erbij klinkt heerlijk :-)

12:08 19 januari 2024

palmolie? dit snap ik niet zo als vegetarië zijnde. verder klinkt het recept lekker!!

12:08 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.