Boboti met banaan en abrikozen
3.8 (75%) 4 votes

Van alle gerechten die de Zuid-Afrikaanse keuken rijk is, is boboti/bobotie/bobotjie zonder twijfel het bekendste. Traditioneel gezien een ovengerecht met gehakt, ei en specerijen, in dit geval een vegetarische variant met seitan en fruit. Licht zoet, verwarmend en rijk aan smaken!

Seitan en eiwit
Eiwitten vormen het grootste gedeelte van de droge materie van je lichaam, maar liefst 60%, terwijl vitamines en mineralen slechts 1,5% beslaan. Eiwitten komen voor in je huid, nagels, beenderen, organen en spieren, maar ook in je enzmymen, hormonen, eicellen en zaadcellen. Elke dag worden cellen vervangen door nieuwe, waarbij eiwitten de belangrijkste bouwstoffen vormen. Dit toont aan hoe belangrijk eiwitten dus zijn voor je gezondheid! Daarom is seitan zo’n enorme uitkomst. Wist je dat 83% van de kcal van seitan uit eiwitten afkomstig zijn? Dit is ongelofelijk veel! Dit zijn allemaal volwaardige eiwitten die alle 22 essentiële aminozuren van het menselijk lichaam bevatten. Bovendien zijn ze gemakkelijk verteerbaar: maar liefst 95-98% van de eiwitten is opneembaar.

Seitan chili tops met kokosbloesemsuiker en kurkuma
De bekendste maker van authentieke seitan in Nederland is Bertyn. Zij maken vegetarische, koolhydraatarme seitan die rijk is aan eiwitten/proteïnen en milieuvriendelijk wordt vervaardigd. Voor dit recept ging ik aan de slag met de Gula Java Chili Tops (oftwel pittige kleine blokjes) van Bertyn. Deze zijn gemaakt van spelt, 100% biologisch en op smaak gebracht met Beleef een mix van Gula Java kokosbloesemsuiker met een vleugje kokos-, olijf- en rode palmolie, kurkuma, kaneel, laurier en tamari. Stevig van smaak, zoet en licht pittig, heerlijk in deze zwoele boboti!

Wat heb je nodig?

Voor 2 personen
200 gram Bertyn Gula Java Chili Tops
1 eetlepel Orac Botanico Mix (niet noodzakelijk, wél heel lekker!)
1 ui, gesnipperd
2 spelt boterhammen
100 milliliter amandelmelk
1 appel, geschild en in kleine blokjes gesneden
10 abrikozen, in kleine blokjes gesneden
1 handje blanke rozijnen, geweekt
1 ei + scheutje amandelmelk
1 banaan, in plakjes gesneden
1 handje blanke amandelen

Hoe maak je deze boboti?
1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
2. Week de boterhammen in de amandelmelk.
3. Verhit olie in een koekenpan, fruit de ui tot deze glazig begint te worden en voeg de Seitan Chili Tops toe samen met de Orac Botanico Mix. Roerbak het geheel.
4. Meng de appelblokjes, abrikozen en rozijnen door het gehakt mengsel en kruimel het geweekte brood erdoorheen.
5. Meng het ei met een scheutje amandelmelk en roer door het geheel.
6. Verdeel de boboti over een grote ovenschaal of twee kleintjes en maak af met plakjes banaan en blanke amandelen.
7. Rooster in de oven in circa 30 minuten gaar en goudbruin.
8. Serveer desgewenst met een portie witte rijst.
Eetsmakelijk!

Heb jij dit recept gemaakt? Verras mij dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. Ik ben ontzettend benieuwd!

Summary
recipe image
Recipe Name
Vegetarische boboti met banaan, abrikozen en seitan
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!