Print Friendly, PDF & Email

Na zijn geslaagde kookboek Chinese Takeaway is Kloklyn Wan terug met een vegetarische variant! Wij zijn hier natuurlijk ontzettend blij mee, want dat betekent dat een vega dimsum avond met vrienden nu eindelijk mogelijk is. Uit het mooie boek Chinese Takeaway Veggie delen wij vandaag het recept voor potstickers, oftewel dumplings! Lees hier onze review van het kookboek.

‘Chinezen hebben een serieuze liefdesrelatie met deze sappige dumplings. Ze worden eerst in de pan gebakken en vervolgens gestoomd. Elke hap is pure perfectie.’ – Kloklyn Wan

Ingrediënten
Voor het deeg
280 g bloem, plus extra om te bestuiven
175 ml gekookt water
2 el plantaardige olie, bijvoorbeeld arachide- of kokosolie, om in te bakken

Voor de vulling
3 el plantaardige olie, bijvoorbeeld arachide- of kokosolie
1 el geraspte verse gemberwortel
1 grote ui, fijngesnipperd
1 grote portobello, in kleine blokjes
20 g gedroogde shiitakes, geweekt in warm water, steeltjes verwijderd en in blokjes
150 g Chinese kool, fijngehakt
50 g wortel, in kleine blokjes
5 lente-uitjes, in dunne ringetjes
2 el lichte sojasaus
2 el Chinese rijstwijn
2 tl suiker
1/2 tl witte peper
3/4 tl zout (of naar smaak)
2 tl sesamolie

Bereidingswijze

  1. Voeg de bloem toe aan een grote kom en schenk het hete water al roerend met een houten lepel gelijkmatig erbij. Vorm het deeg met je handen tot een bal. Leg het deeg op een schoon, niet met bloem bestoven werkvlak en kneed tot een glad deeg dat niet plakt. Stop het deeg in een afsluitbaar zakje en druk de lucht eruit voordat je het sluit. Laat minimaal 15 minuten tot 2 uur op kamertemperatuur rusten terwijl je de vulling maakt.
  2. Voeg voor de vulling 2 eetlepels van de olie toe aan een wok en verhit op middelhoog vuur. Bak de gember, tot het aroma vrijkomt. Voeg dan de ui toe en bak tot de ui glazig is. Voeg de portobello en de shiitake toe en bak tot het vocht in de wok is verdampt. Schep in een kom.
  3. Veeg de wok schoon en voeg nog een eetlepel olie toe. Voeg de Chinese kool en de wortel toe en bak op middelhoog vuur, tot eventueel vocht is verdampt. Voeg het gebakken paddenstoelenmengsel toe, samen met de lente-ui, de lichte sojasaus, de Chinese rijstwijn, de suiker, de witte peper en het zout en roer goed. Haal de pan van het vuur, roer de sesamolie erdoor en schep in een grote kom om af te koelen.
  4. Snijd het deeg vervolgens met een scherp mes in 32 even grote stukken. Vorm elk stukje tot een balletje en druk dan met de muis van je hand plat. Rol het deeg met een licht met bloem bestoven deegroller uit tot dunne cirkels.
  5. Schep voor het samenstellen van de potstickers een theelepel vulling in het midden van een deegvel en vouw dubbel. Druk de randjes goed op elkaar, zorg dat er geen vulling ontsnapt en maak kleine vouwen in de rand zodat er golfjes uitstaan. Leg de potstickers tot je ze gaat bakken op een vel bakpapier. Verhit de olie in een wok met platte bodem op middelhoog vuur.
  6. Bak een portie potstickers 2 minuten aan één kant. Voeg een laagje van 5 mm water toe, zet het vuur lager en laat met een deksel op de pan stomen, tot het water is verdampt. Haal het deksel van de pan, zet het vuur hoger en bak tot de potstickers aan de onderkant goudbruin en krokant zijn. Herhaal met de volgende portie, tot alle potstickers gaar zijn. Serveer met je favoriete dip.

Heb jij dit dumpling recept gemaakt, of een andere recept uit Chinese Takeaway Veggie? Laat het ons weten in een reactie hieronder, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

Chinese Takeaway Veggie
Kloklyn Wan
Uitgever: Good Cook B.V.
ISSN: 9789461432360
Prijs: €20,95

Summary
recipe image
Recipe Name
Chinese Takeaway Veggie: Potstickers (dumplings)
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!