Print Friendly, PDF & Email

De lente komt eraan, dat betekent een heerlijk zonnetje, de geboorte van lammetjes en kuikentjes, de eerste narcissen en natuurlijk paaseitjes zoeken! Wij sloven ons ieder jaar weer vol enthousiasme uit om een mooie tafel vol te zetten met heerlijke brunch items. Heb jij al nagedacht wat je gaat maken? De komende weken delen wij onze paasinspiratie. Vandaag deze heerlijke citroen merengue taart!

Wat heb je nodig?
Voor de taartbodem:
150g boter
300g bloem
2 eieren
100g suiker
1 citroen, de rasp
snufje zout

Voor de citroen curd:
2 eieren
1ei dooier
4 citroenen
200g suiker
100g boter

Voor de merengue:
7 eiwitten
350g suiker

Hoe maak je deze citroen merengue taart?
Taartbodem:
Meng de bloem met de suiker en het zout. Was de citroen en rasp de schil. Tip! Rasp alleen het gele gedeelte van de schil, het witte is namelijk erg bitter. Voeg de citroenrasp toe aan het mengsel. Snijd de boter in kleine stukjes en voeg deze toe aan het mengsel. Voeg ook de eieren toe. Kneed het deeg tot een egaal deeg. Verpak het deeg in vershoudfolie en plaats deze voor 1 à 2 uur in de koelkast. Zo kan het deeg rusten en kan je ondertussen de curd maken. Als het deeg gerust heeft, verwarm je de over voor op 180⁰C. Bestuif je aanrecht of werkoppervlak met bloem en rol het deeg hierop uit. Maak hiervoor gebruik van een deegroller. Tip! Heb je net als ik geen deegroller in huis, gebruik dat een schone, lege glazen fles. Als het deeg dun is uitgerold, vul je de taartvorm met het deeg. Bedek het deeg met bakpapier en vul de vorm met ongekookte rijst of bakbonen. Bak de bodem blind in 20-25 minuten. Haal de taartbodem uit de over en laat afkoelen.

Lemoncurd:
Vul een ruime pan tot 2/3 met water en plaats deze op het vuur, wacht tot het water kookt. Ondertussen rasp je de citroenen, pers je de citroenen en snijdt je de boter in blokjes. Plaats de citroenrasp en sap in een kleine pan samen met de boter en de suiker. Verwarm dit op laag vuur totdat de boter is gesmolten. Giet dit mengsel over in een hitte-bestendige kom en plaats op de pan met het kokende water. Zet het vuur van deze pan zachter en zorg dat het kokende water de kom niet raakt. Klop 2 eieren en 1 ei dooier in een schaaltjes en voeg deze al roerend toe aan het citrus mengsel. Blijf roeren zodat het ei mooi opgenomen kan worden door het citrus mengsel, je wilt natuurlijk geen scrambled egg in je curd. Hou het vuur laag maar zorg dat het water zacht kookt, zet je namelijk het vuur te hoog, dan gaat het mengsel schiften. Verhit dit mengsel ongeveer 1 uur, blijf ondertussen geregeld roeren. Zo dikt het mengsel langzaam in. Zodra het blijft hangen aan de bolle kant van een lepel, haal je de kom van het vuur. Giet de curd in de voorgebakken taartvorm. Laat de taart afkoelen in de koelkast tot later gebruik.

Merengue:
Verwarm de oven voor op 150⁰C. In een schone kom, meng je de eiwitten tot deze stevig zijn. Voeg de suiker toe, beetje bij beetje. Herhaal dit tot je eiwitten mooi en glanzend zijn. Haal de taartbodem met citroen curd uit de koelkast en verdeel het opgeklopte eiwit mengsel over de taartvorm. Tip! Gebruik twee lepels om pieken te maken die eruit zien als ijsbergen. Plaats te taart in de voorverwarmde oven en bak deze 30 minuten. Haal de taart uit de oven en serveer direct, of laat deze afkoelen en serveer deze op een ander moment.

Ga jij dit recept maken met Pasen? Verras mij dan met een foto van jouw creatie via Facebook of Instagram! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. Ik ben ontzettend benieuwd en hoop mooie paasfoto’s te ontvangen! 

Summary
recipe image
Recipe Name
Citroen merengue taart
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!