Print Friendly, PDF & Email

Het is alweer december. Het zonnetje laat zich steeds minder vaak zien en de de dalende temperaturen vallen hierdoor alleen maar meer op. Ik zeg, hoog tijd voor comfort food! In het nieuwe boek Comfort food met groente vind je meer dan 100 recepten voor heerlijk verwarmende gerechten. En goed nieuws, vandaag mogen wij er één met jullie delen: cassoulet met pistou en saliecroutons!

Ingrediënten
Voor 4 personen
Voor de cassoulet
600 g gedroogde limabonen (of een mix)
1 tl bakpoeder
2 laurierblaadjes
6 el olijfolie
4 uien, in halve ringen
8 tenen knoflook
3 wortels, geschrapt en in blokjes
5 stengels bleekselderij, in boogjes
300 ml witte wijn
2 bosjes platte peterselie
geraspte schil en sap van 1 biologische citroen
2 el witte wijnazijn

Voor de croutons
3 tot 4 sneetjes witbrood
3 takjes salie
3 el boter

Voor de pistou
1 bosje basilicum
3 el olijfolie

Bereidingswijze

  1. Maak eerst de cassoulet. Week de bonen mini­maal 8 uur. Kook ze gaar en zacht in 2 liter water met het bakpoeder, 1 laurier­blad, 2 eet­­lepels olie, 1 ui en 2 tenen knoflook. Reken erop dat de bonen gemiddeld 1 uur moeten koken voordat ze klaar zijn, maar houd ze vanaf 45 minuten goed in de gaten. Zeef hierna boven een kom alle smaakmakers tussen de bonen uit en gooi die weg. Zet de bonen en het kookvocht apart.
  2. Verhit de resterende olie in een grote pan. Voeg de rest van de uien toe en bak ze glazig. Voeg de resterende knoflook, wortel, bleekselderij en laurierblad toe en bak ongeveer 25 minuten op laag vuur tot alles zacht is. Roer regelmatig. Giet de wijn erbij en roer tot de meeste wijn verdampt is. Voeg dan de bonen toe, inclusief 1 liter kookvocht. Kook de cassoulet ­30 minuten op laag vuur.
  3. Maak intussen de croutons. Verhit de oven tot 180 °C. Snijd de korsten van het witbrood en snijd het brood vervolgens in blokjes. Pluk de blaadjes salie en pureer deze met een staaf­mixer samen met de boter. Smelt de boter en giet dit over de croutons. Hussel de croutons, zodat de boter het brood aan alle kanten goed bedekt. Rooster ongeveer 15 minuten in de oven. Check na 10 minuten of ze al klaar zijn. Elke oven is anders en de grootte van de croutons telt ook mee. Laat afkoelen.
  4. Maak nu de pistou. Pluk de blaadjes basilicum en stamp ze fijn in een vijzel. Voeg een beetje zout toe om dit wat makkelijker te maken. Het zout onttrekt vocht aan de blaadjes en zorgt voor de nodige frictie. Giet zodra de blaadjes zijn fijngemalen de olie er langzaam bij. Roer met de stamper om de olie te mengen met de basilicum. Breng vervolgens op smaak met zwarte peper.
  5. Voeg de peterselie, de rasp en het sap van de citroen en de azijn toe aan de cassoulet. Roer een paar keer om. Schep de cassoulet op, lepel de pistou in het midden en bestrooi met de croutons. Serveer direct.

Heb jij dit recept ook gemaakt? Of een ander recept uit Comfort Food met Groente? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

PS. Wil jij blijvend minder vlees eten en vaker vegetarisch, maar lukt het je niet om je eetpatroon te veranderen? Of heb je een vriend(in) die hulp kan gebruiken? Koop dan nu onze online cursus vleesminderen in 15 dagen! Je krijgt 5 euro korting met de code DEHIPPEVEGETARIER. Na de cursus geniet je gegarandeerd van een nieuw eetpatroon! 

Comfort food met groente
Welmoed Bezoen & Anker van Warmerdam
Uitgever: Nijgh & van Ditmar
EAN: 9789038808987
Prijs: €32,50

Summary
recipe image
Recipe Name
Comfort food met groente: cassoulet met pistou en saliecroutons
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!