Print Friendly, PDF & Email

Wij zijn ontzettend fan van de Indiase keuken. India kent namelijk veel authentieke gerechten met groenten en peulvruchten in de hoofdrol. Linzen zijn een goede bron van proteïne, en deze bereiding van linzen maakt een heerlijk gerecht voor bij de rijst. Hier vind je het recept voor boterlinzen, uit het mooie kookboek Thali van Tanja Dusy. Lees ook onze review van dit kookboek!

Ingrediënten
150 g hele zwarte linzen (urad dal)
50 g kidneybonen
1 ui
30 g verse gember
3 teentjes knoflook
3 el boter
400 g gezeefde tomaten
1/2 – 3⁄4 tl chilipoeder
100 g room
1,5 – 2 tl garam masala
1 el gedroogde, verkruimelde fenegriekblaadjes
zout
2 el fijngehakte koriander (naar smaak)

Bereidingswijze

  1. Week linzen en bonen 6-8 uur in een ruime hoeveelheid koud water. Giet ze af in een zeef, spoel ze af met koud water en laat ze uitlekken.
  2. Kook ze ongeveer 30 minuten in een afgedekte pan met 500-550 milliliter water, tot de peulvruchten zacht beginnen te worden en een beetje openbarsten. Giet ze af in een zeef en vang het kookvocht op.
  3. Pel de ui en snijd hem in kleine stukjes. Schil de gember en rasp hem fijn. Pel de teentjes knoflook en pers ze uit. Verhit de boter in een pan en bak daarin de ui op lage temperatuur lichtbruin. Voeg gember en knoflook toe en bak dit al roerend tot de geur is vervlogen. Voeg tomaten en chilipoeder toe en laat alles 3 minuten koken.
  4. Voeg uitgelekte peulvruchten, ongeveer 80 gram room en 100 milliliter kookvocht toe. Kruid met anderhalve theelepel garam masala, fenegriek en zout. Laat dit afgedekt op lage temperatuur 90 minuten tot 2 uur zachtjes koken. Roer intussen af en toe en giet er zo nodig nog wat kookvocht bij. De linzen moeten zacht zijn en de saus lobbig en donkerrood ingekookt.
  5. Maak de dal op smaak af met zout en garam masala. Druppel de rest van de room over de linzen en strooi er eventueel koriander over.

Heb jij dit recept gemaakt, of een ander recept uit Thali van Tanja Dusy? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn ontzettend benieuwd!

Thali
Tanja Dusy
Uitgever: Centrale Uitgeverij Deltas
EAN: 9789044757866
Prijs: €24,95

Summary
recipe image
Recipe Name
Dal makhani, boterlinzen
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!