Wij zijn ontzettend fan van de Indiase keuken. India kent namelijk veel authentieke gerechten met groenten en peulvruchten in de hoofdrol. Linzen zijn een goede bron van proteïne, en deze bereiding van linzen maakt een heerlijk gerecht voor bij de rijst. Hier vind je het recept voor boterlinzen, uit het mooie kookboek Thali van Tanja Dusy. Lees ook onze review van dit kookboek!
Ingrediënten
150 g hele zwarte linzen (urad dal)
50 g kidneybonen
1 ui
30 g verse gember
3 teentjes knoflook
3 el boter
400 g gezeefde tomaten
1/2 – 3⁄4 tl chilipoeder
100 g room
1,5 – 2 tl garam masala
1 el gedroogde, verkruimelde fenegriekblaadjes
zout
2 el fijngehakte koriander (naar smaak)
Bereidingswijze
- Week linzen en bonen 6-8 uur in een ruime hoeveelheid koud water. Giet ze af in een zeef, spoel ze af met koud water en laat ze uitlekken.
- Kook ze ongeveer 30 minuten in een afgedekte pan met 500-550 milliliter water, tot de peulvruchten zacht beginnen te worden en een beetje openbarsten. Giet ze af in een zeef en vang het kookvocht op.
- Pel de ui en snijd hem in kleine stukjes. Schil de gember en rasp hem fijn. Pel de teentjes knoflook en pers ze uit. Verhit de boter in een pan en bak daarin de ui op lage temperatuur lichtbruin. Voeg gember en knoflook toe en bak dit al roerend tot de geur is vervlogen. Voeg tomaten en chilipoeder toe en laat alles 3 minuten koken.
- Voeg uitgelekte peulvruchten, ongeveer 80 gram room en 100 milliliter kookvocht toe. Kruid met anderhalve theelepel garam masala, fenegriek en zout. Laat dit afgedekt op lage temperatuur 90 minuten tot 2 uur zachtjes koken. Roer intussen af en toe en giet er zo nodig nog wat kookvocht bij. De linzen moeten zacht zijn en de saus lobbig en donkerrood ingekookt.
- Maak de dal op smaak af met zout en garam masala. Druppel de rest van de room over de linzen en strooi er eventueel koriander over.
Heb jij dit recept gemaakt, of een ander recept uit Thali van Tanja Dusy? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn ontzettend benieuwd!
Thali
Tanja Dusy
Uitgever: Centrale Uitgeverij Deltas
EAN: 9789044757866
Prijs: €24,95






voor de 2de keer bezig om deze recept te gaan maken, heerlijk is het
Hi Marta,
Wat goed om te horen dat je er ook zo van geniet!
Liefs, Jitske
Heerlijk recept! Lekker met basmatirijst, volkoren naanbrood, mangochutney en komkommer/yoghurt raita. Het is sneller te bereiden dan staat vermeld in het recept. In stap 4 staat dat het gerecht 90 minuten tot 2 uur op laag vuur moet. Dit kan in 30 minuten, want de linzen en kidneybonen zijn geweekt en al 30 minuten gekookt in stap 1. Scheelt een hoop tijd ☺️
p.s.: wij hebben hier met 2 personen van gegeten.
Hallo hippe vegetariërs 😉
In dit recept staat 150 g hele zwarte linzen, klopt deze verhouding wel? Of moet dit 350 gram linzen zijn? Ik hoor het graag!
Hi Ninya,
Bedankt voor je vraag! Wij hebben het receptuur overgenomen uit het kookboek dus zover wij weten klopt het helemaal! Natuurlijk kan je er wel naar eigen behoefte meer peulvruchten aan toevoegen. 🙂
hoi elza,
de site gebruik ik voor inspiratie en dat is je gelukt.
heb een dahl gemaakt met ui knof venkel linzen en spinazie
voor de spinazie er in ging geblust met rode wijn
was top
dank je
Vandaag gemaakt. Gewoonweg heerlijk!!
Ik heb het met lactofree gemaakt in verband met lactose intolerantie. En met biologische linzen van de AH. Lekkere salade erbij. Jammie.
Enza, dankjewel voor het delen van dit recept. Groeten, Peter.
Hi Peter,
Wat goed om te horen en leuk dat je een lactosevrije variant op het recept heb gemaakt!
Groetjes,
Daniëlle
Als ik zwarte linzen google dan kom ik alleen bij Beluga-linzen uit en als ik urad dal google dan kom ik bij witte (gepelde) linzen uit die men ‘urid dal’ noemt. Welke heb ik precies nodig? Thanks!
Hoi Jonathan, ik denk dat je ze in de winkel het meest als beluga linzen tegenkomt. Bij biowinkels als de EkoPlaza kan je ze kopen, maar mocht je deze niet om de hoek hebben kan je ze natuurlijk ook vervangen door een andere soort linzen 🙂 Groetjes, Enza
Hoi hoi!
Ik wil dit recept graag koken morgenavond en vraag me af:
Op hoeveel personen zijn de ingrediënten nu gebaseerd?
Vaak zijn het recepten voor 4 personen maar ik twijfel: 400gr linzen is wel weinig, of niet?
Ik hoop dat jullie dit op tijd zien zodat ik niet hoef te gokken, hihi
Hoi Lena, het kan inderdaad dat dit voor 4 personen aan de weinige kant is. Thali bestaat namelijk uit verschillende kleine gerechtjes geserveerd met rijst. Je kan ervoor kiezen iets meer van de ingrediënten te gebruiken, of er nog iets bij te maken. Wij zijn benieuwd hoe het wordt!