Print Friendly, PDF & Email

De Chinese keuken kent verschillende regionale keukens, waaronder de Kantonese en Sichuankeuken. De gerechten uit de Chinese keuken staan bekend om harmonie tussen zout, pittig, zuur, zoet, bitter en umami, wat resulteert in prachtige gerechten. De komende tijd mogen wij er een aantal van delen uit het mooie boek Chinese Takeaway van Kwoklyn Wan. Vandaag: krokante tofu in pittige zure saus!

Ingrediënten
voor 2 personen

voor de tofu:
1 el sesamzaad
2 el arachideolie
225 g stevige tofu, in blokjes van 2 cm
2 lente-uitjes, in dunne ringetjes
1 tl sesamolie

voor de saus:
2 el Chinese rijstwijn
1 1/2 el donkere sojasaus
2 el rijstazijn
160 ml groentebouillon
1 el tomatenpuree
2 tl chilibonensaus (doubanjiang, o.a. toko)
1/2 tl witte peper
2 tl suiker

Bereidingswijze

  1. Maak de wok met keukenpapier goed droog voordat je begint. Verhit de wok op laag tot middelhoog vuur, voeg de sesamzaadjes toe en rooster ze 2 tot 3 minuten tot de zaadjes goudbruin zijn. Schep ze op een bord en laat afkoelen.
  2. Verhit de arachideolie in de wok op middelhoog vuur en bak hierin de tofu in 2 tot 3 minuten aan alle kanten goudbruin. De tofu moet vanbuiten krokant maar vanbinnen nog zacht zijn. Laat uitlekken op een bord bekleed met keukenpapier.
  3. Voeg alle ingrediënten voor de saus toe aan de wok op middelhoog vuur. Breng de saus aan de kook, zet het vuur lager en laat 3 tot 5 minuten zachtjes koken. Roer de tofu door de saus en wacht tot deze warm is. Schep het gerecht in een serveerschaal, strooi de lente-ui en de geroosterde sesamzaadjes erover en besprenkel met de sesamolie. Serveer heet.

Heb jij dit gerecht gekookt? Of een ander recept uit Chinese Takeaway? Wat vond je ervan? Verras ons met een foto van jouw creatie op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Chinese Takeaway
Kwoklyn Wan
Uitgeverij Good Cook
ISBN: 9781787133679
Prijs: €13,99

Summary
recipe image
Recipe Name
De Chinese keuken: krokante tofu in pittige zure saus
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!