Print Friendly, PDF & Email

De komende tijd behandelen we op De Hippe Vegetariër verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken gericht op een specifieke keuken. Op basis hiervan schetsen we wat die wereldkeuken precies inhoudt en delen we de lekkerste recepten! Nu is de Duitse keuken aan bod. Hiervoor gebruiken we het mooie boek Strudel + Knödel van Anja Dunk. Vandaag delen wij het recept van apfelstrudel.

Apfelstrudel
Je kent de Duitse variant op onze appeltaart vast wel, maar wist je dat je het smakelijke verfijnde deeg ook kunt vullen met allerlei dingen, zoals kwark, zuurkool of groente? Wij delen vandaag gewoon de klassieke versie met appel!

Ingrediënten
Voor 8 personen
Voor het deeg
40 g ongezouten boter, op kamertemperatuur, of 4 eetl. zonnebloemolie
180 g bloem, plus extra om te bestuiven
1 snufje fijn zeezout
80 ml water, lauw
½ dl griesmeel

Voor de vulling
30 g rozijnen
1 el bruine rum
1 kg appels (ik gebruik bramley’s), geschild, klokhuis verwijderd en in blokjes van 1 cm
sap van 1 citroen
100 g lichte basterdsuiker
½ tl kaneel
¼ tl kruidnagelpoeder
½ portie strudelvulling

Voor erop
60 g ongezouten boter, om te bestrijken
1 el amandelschaafsel

Bereidingswijze
1. Als je de vulling vers maakt en geen vulling-op-voorraad gebruikt, moet je eerst de rozijnen in de rum laten weken. Zet ze tot gebruik apart.
2. Wrijf de boter en bloem in een grote kom door elkaar tot het een kruimelig mengsel vormt (als je olie gebruikt voeg je dat tegelijk met het water toe). Voeg een snuf zout toe, gevolgd door het water en roer de ingrediënten door elkaar met een houten lepel. Leg het deeg op een werkvlak en kneed het circa 8 minuten. Het is eerst erg kleverig, maar hoe langer je het kneedt, hoe zachter en gladder het wordt.
3. Vorm een bal van het deeg, leg die weer in de kom, dek de kom losjes af met een schone theedoek en laat het deeg 30 minuten rusten.
4. Maak de vulling. Meng alle ingrediënten (ook de rozijnen en rum) door elkaar in een grote kom.
5. Verhit de oven tot 200 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg een grote, schone theedoek op je werkvlak, bestuif hem met bloem en leg het deeg erop. Rol het deeg uit tot het oppervlak bijna even groot is als dat van de theedoek en bestuif het tussendoor met bloem zodat het niet aan de theedoek kleeft.
6. Rek het deeg nu heel voorzichtig uit tot het flinterdun is. Til voorzichtig de randen van het deeg op en schuif je handpalmen tot onder het midden van het deeg. Breng je handen omhoog en trek ze voorzichtig naar buiten. Wees voorzichtig, want het deeg scheurt snel. Als het scheurt, kun je het gat echter makkelijk weer dichten.
7. De randen van het deeg zijn waarschijnlijk wat dikker dan het midden. Zorg dat je die ook goed oprekt, want je vouwt de korte kanten van het deeg uiteindelijk om, zodat het deeg aan de zijkanten van de strudel het dikst wordt. Leg één hand met de palm omlaag op 3 centimeter van de deegrand om het deeg tegen te houden en trek het deeg met je andere hand naar buiten. Als het deeg overal flinterdun is, kun je het vullen.
8. Smelt de boter in een pan en bestrijk het deeg ermee. Bestrooi het onderste kwart van het deeg met griesmeel. Schep de vulling (laat overtollig vocht in de kom achter) in een lange rol 2 centimeter boven de onderste rand van het deeg en laat ook aan de zijkant 2 centimeter ruimte vrij. Vouw de korte kanten van het deeg naar binnen en gebruik de theedoek om de strudel op te rollen. Til de twee punten die aan jouw kant liggen op en leun naar voren. Til de theedoek een stukje verder omhoog en beweeg tegelijk naar voren.
9. De strudel moet nu zelf naar voren rollen. Ga door tot al het deeg is opgerold en de strudel klaar is om in de oven te zetten.
10. Leg de strudel voorzichtig op de bakplaat (ik rol hem meestal van de theedoek), bestrijk hem bovenop met boter en zet hem 40 tot 45 minuten in de oven. Bestrijk de strudel na 20 minuten opnieuw met boter. Bestrijk hem nogmaals met boter als hij 30 minuten in de oven heeft gestaan en strooi het amandelschaafsel erover. Bak de strudel nog 10 tot 15 minuten tot de bovenkant goudbruin is.
11. Haal de strudel uit de oven en laat hem afkoelen tot hij nog net warm is. Serveer hem met slagroom, roomijs of vanillesaus.

Tip! Hij is het lekkerst op de dag dat je hem maakt.

Wat is jouw favoriete Duitse gerecht? Verras ons met jouw creatie op Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd!

Strudel + Knödel
Anja Dunk
Uitgeverij: Nijgh & van Ditmar
ISBN: 9789038805986
Prijs: €32,50

Summary
recipe image
Recipe Name
De Duitse keuken: apfelstrudel
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!