Print Friendly, PDF & Email

Zoals jullie weten bespreken wij graag de verschillende wereldkeukens met jullie. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken, gericht op een specifieke keuken. We laten hiermee zien wat die wereldkeuken precies inhoudt en we delen de lekkerste recepten! Vandaag is het de beurt aan de Israëlische keuken. Uit het boek TLV van Jigal Krant, delen we met jullie het heerlijke recept voor gekaramelliseerde venkel en sinaasappel met arak en amandel-techina!

‘In een duurzame supermarkt in tlv stuitte ik in de periferie van de indrukwekkende techina-sectie op een pot bijzondere techina, niet gemaakt van sesam maar van amandelen. Geïntrigeerd kocht ik een half litertje en nam dat in mijn koffer mee naar huis. Hoog in de lucht kwamen de zorgen. Wat nou als ik verliefd werd op de amandeltechina? Dan zat ik binnen een paar dagen zonder en mijn volgende verblijf in tlv stond pas over een maand gepland. Kon ik het niet zelf maken? Amandelen kan je fijnmalen met de keukenmachine, daar heb je geen molensteen voor nodig. Amandelen zijn iets minder vet dat sesamzaadjes, maar dat was simpel op te lossen met een paar drupjes olie. Thuis ging ik gelijk aan de slag. Ik was terstond verliefd. De pot amandeltechina uit tlv staat nog ongeopend in mijn voorraadkast.’ – Jigal Krant

Ingrediënten
Voor 4 personen
2 venkelknollen
1 sinaasappel
arak of ouzo
1 tl venkelzaad
extra vergine olijfolie
2 el maple syrup
150 g blanke (garneer)amandelen
2 el amandelolie
2 el citroensap
soemak

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 250 graden en zet op de grillstand. Mocht je een heteluchtoven hebben, zet dan de ventilator uit. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Breng in een grote pan 1 liter water en 2 theelepels zout aan de kook. Halveer de venkelknollen over de lengte en snijd de harde kernen weg. Plaats de venkels met de snijkant naar beneden in een stoommandje of grote zeef en hang boven het kokende water. Leg de deksel op de pan en stoom de venkel in 10-12 minuten beetgaar.
  3. Laat de venkels 2 minuten uitwasemen. Wrijf ze in met olijfolie en maple syrup en bestrooi met grof zout. Snijd de sinaasappel met schil en al in vingerdikke plakken. Besprenkel met arak en bestrooi met de venkelzaadjes en grof zout. Verdeel de stukken venkel en sinaasappelschijven over de bakplaat. Gril 15-20 minuten hoog in de oven totdat de venkel en sinaasappel er mooi geroosterd uitzien. Laat afkoelen.
  4. Breng de oventemperatuur terug tot 180 graden. Rooster de amandelen 4-5 minuten. Ze mogen gaan glanzen en een lichtgeel kleurtje krijgen, maar laat ze niet goudbruin worden. Maal de amandelen in de keukenmachine tot gruis. Voeg de amandelolie toe en laat minstens 5 minuten draaien, zodat een pasta ontstaat die lijkt op rauwe techina. Giet het citroensap erbij, terwijl de machine loopt. Voeg vervolgens kleine scheutjes koud water toe, totdat de techina mooi romig is. Breng op smaak met zout. Strijk over vier borden een flinke dot amandeltechina uit. Verdeel de lauwwarme venkel en sinaasappel erover en besprenkel met olijfolie. Garneer met soemak.

Heb jij dit recept gemaakt, of een ander recept uit TLV? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

TLV
Jigal Krant
Uitgever: Nijgh & van Ditmar
ISBN: 9789038803548
Prijs: €20,-

Summary
recipe image
Recipe Name
Gekaramelliseerde venkel en sinaasappel met arak en amandel-techina
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 2 Review(s)