Print Friendly, PDF & Email

De komende tijd bespreken we verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken, gericht op een specifieke keuken. We laten hiermee zien wat die wereldkeuken precies inhoudt en we delen de lekkerste recepten! Dit keer is de Provençaalse keuken aan de beurt. Hiervoor gebruiken we het mooie boek Provence van Alex Jackson. Vandaag delen we het recept voor traditionele socca, een eenvoudig krokant flensje. In dit recept geserveerd met artisjokken. Origineel wordt socca gebakken in een houtoven, maar ook zonder dat je er een in huis hebt, kun je van deze beroemde kikkererwtensnack genieten!

Ingrediënten
Voor 4 personen
200 g Italiaans kikkererwtenmeel (farina di ceci)
1 el olijfolie, plus extra om in te bakken
4 kleine artisjokken
een takje rozemarijn, naaldjes gerist
Parmezaanse kaas, ter garnering (optioneel)
zeezout en versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze

  1. Zeef het kikkererwtenmeel in een grote kom en klop er langzaam 360 ml water door, tot er geen klontjes meer te zien zijn. Klop de olijfolie erdoor. Het beslag moet nu de consistentie van room hebben. Laat een nacht afgedekt in de koelkast staan.
  2. Verwarm de oven voor op de grillstand. Breek met je duim en wijsvinger de stugge buitenste blaadjes van de artisjok af. Haal meer blaadjes weg, tot de blaadjes lichter zijn en zacht aanvoelen. Snijd de bovenste centimeter van de artisjok weg, daar waar de artisjok van paars in geel verandert. Mogelijk moet je iets van de steel afsnijden; meestal is alles 5 cm onder de kegel te taai. Schil met een schilmesje of een dunschiller de stugge, donkere stukjes van de steel. Snijd de artisjok doormidden, verwijder het hooi (het harige midden), snijd in de lengte in dunne reepjes en bewaar tot gebruik in citroenwater. Laat de artisjokreepjes vlak voor het eten uitlekken en bestrooi met zout.
  3. Verhit een koekenpan met anti-aanbaklaag op hoog vuur. Schenk een laagje olijfolie van 1 mm in de pan, zodat de bodem helemaal bedekt is. Schenk langzaam het kikkererwtenbeslag in de pan zodra de olie begint te roken. Het laagje beslag mag niet dikker zijn dan 2 mm, zoals een pannenkoek. De olie zal spetteren en er zullen aan de rand belletjes ontstaan. Verdeel de artisjokken over de socca, samen met de rozemarijn. Bak 1 minuut op middelhoog vuur, tot de bodem van de socca krokant is. Haal de pan van het vuur en zet onder de hete grill. Gril de socca tot deze aan de bovenkant goudbruin en krokant is, maar vanbinnen nog een beetje zacht. Het kan zijn dat de socca hier en daar licht verbrandt, maar dat is juist goed.
  4. Haal de socca uit de pan en snijd direct in repen. Rasp er eventueel wat Parmezaanse kaas over en bestrooi met zeezoutvlokken en wat zwarte peper. Eet de socca als deze nog heet is.

Wat is jouw favoriete Provençaalse gerecht? Verras ons met jouw creatie op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Provence
Alex Jackson
Uitgeverij: Good Cook B.V.
ISBN: 9789461432186
Prijs: €25,95

Summary
recipe image
Recipe Name
De Provençaalse keuken: socca met artisjokken
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!